Zo bouw je een veranda met klein budget

Droom je van een veranda, maar ben je bang van het prijskaartje? Een veranda is niet alleen weggelegd voor de superrijken. Ook met een klein budget kan je genieten van een veranda. Hoe? De prijs van een veranda hangt af van de keuzes die je maakt zoals het materiaal, de beglazing, extra opties zoals verwarming enz. Je hebt de prijs van je veranda dus grotendeels zelf in de hand. Wij helpen je in dit artikel op weg om de juiste keuzes te maken.

👷 Vergelijk verandabouwers 👷

Naast de keuze van het materiaal, de grootte, de opties enz., hangt de prijs van je veranda ook af van de verandabouwer. Vergelijk daarom tot 5 prijsoffertes op maat van de beste verandaspecialisten en bespaar zo tot 30%. Het is volledig gratis en vrijblijvend!

👉 Gratis offertes ontvangen

Wanneer je ervoor kiest om een veranda te bouwen is het van belang om de juiste keuzes te maken zoals het juiste materiaal, de grootte, het soort beglazing enz. Deze factoren bepalen niet alleen het comfort en de uitstraling van je veranda, maar ook de prijs.

Hoe groter, hoe duurder

In de eerste plaats zal de prijs van je veranda natuurlijk afhangen van de grootte van je veranda. Want hoe groter de veranda, hoe meer materiaal er nodig is en hoe hoger de arbeidskosten omdat er langer aan gewerkt moet worden.

Een kleine veranda met een maximum grootte van 6 m² kost gemiddeld tussen de 2000 en 12 000 euro kost. Velen kiezen voor veranda met een standaardgrootte tussen 10 en 15 m² . Deze heeft een prijskaartje van 6 000 tot 25 000 euro. Ga je voor een grote veranda van minstens 20 m², dan moet je tussen de 15 000 en 55 000 euro neertellen.

Je kiest ook best voor een standaardveranda in plaats van een veranda op maat met complexe vormen. Het spreekt voor zich dat een standaardveranda veel minder kost. 

➜ Druk de prijs door te kiezen voor een kleine tot middelgrote veranda.
Een veranda met een klein budget
© Maison Passion

Materiaal: aluminium, hout of pvc?

Bij het kiezen van een materiaal voor je veranda kan je kiezen uit aluminium, pvc en hout. Een veranda uit aluminium is veruit het duurst met een prijskaartje dat makkelijk tussen de 25.000 en 50.000 euro zal liggen. Toch heeft dit materiaal een aantal voordelen. Zo zorgt aluminium voor duurzaamheid, het past bij elke woningstijl en vergt weinig tot geen onderhoud. 

Als je liever voor een traditionele of rustieke stijl gaat, is een houten veranda de meest voor de hand liggende keuze. Je kan hierbij kiezen uit verschillende soorten hout waardoor je prijskaartje zal variëren tussen 15.000 en 45.000 euro.

Tenslotte is de veranda uit pvc. Dit is het goedkoopste materiaal is en dus ideaal voor een kleiner budget. Bovendien is pvc het meest isolerende materiaal. Veranda’s gemaakt uit pvc worden vaak in kits en kleiner formaten verkocht. Voor dit soort veranda mag je rekenen op een budget tussen 8.000 en 25.000 euro

➜ Pvc is het goedkoopste én meest isolerende materiaal.

Beglazing: goedkoop kan duur worden

Het kiezen van de juiste dakbedekking en beglazing voor de wanden is minder vanzelfsprekend. Het goedkoopste materiaal kan op termijn namelijk meer kosten gaan opleveren.

Dakbedekking

Wil je een lichtdoorlatend dak, dan heb je de keuze tussen kunststofplaten (of polycarbonaat) en glas. Kunststofplaten zijn met 15 à 20 euro per m² het goedkoopst, maar ze laten in de zomer veel warmte door en in de winter gaat de warmte binnenshuis snel verloren via het dak.

In plaats van op termijn te moeten investeren in een dure airco of verwarming of je dak te laten vervangen, kan je beter meteen kiezen voor een dakbedekking in isolerend hoogrendementsglas. Er bestaat ook zonwerend glas. Dit is duurder dan kunststof, maar zo hou je in de zomer de hitte buiten en het is véél goedkoper dan airco.

Is een lichtdoorlatend dak geen must, dan kan je kiezen voor dakpannen of leien (25 – 65 euro per m²) of zink (70 euro per m²).

Veranda met een klein budget

Beglazing voor de wanden

Hetzelfde principe geldt voor de wanden. Dubbel glas is goedkoper, maar laat meer warmte door. Driedubbel zonwerend glas kost meer, maar kan ervoor zorgen dat je niet hoeft te investeren in airco, zonweringen of verwarming.

Tip: laat je informeren over de voorwaarden, bedrag en aanvraagproces van de premie voor nieuwe ramen!

Om de juiste keuze te maken moet je nadenken waarvoor je je veranda hoofdzakelijk wil gaan gebruiken en moet je ook kijken naar de ligging. Ligt je veranda in het zuiden? Dan zal isolerende en zonwerende beglazing geen overbodige luxe zijn.

➜ In plaats van op termijn te moeten investeren in een dure airco, verwarming of betere beglazing kan je beter meteen kiezen voor isolerend (en zonwerend) hoogrendementsglas.

Afwerking en extra’s

Dure natuursteen of keramische tegels? Basisverlichting of ingebouwde LED-spots? Zonwering of niet? Ook in de afwerking en de extra opties is het steeds belangrijk om af te wegen wat de toegevoegde waarde is van de duurdere variant, zonder daarbij te veel in te boeten aan kwaliteit waardoor je na enkele jaren reparaties moet doen.

Lees je graag meer informatie over prijzen, materialen, stijlen, inspiratie enz.? Neem dan zeker een kijkje in onze veranda-gids!

Vergelijk verandabouwers

Tenslotte hangt de prijs van je veranda ook af van de verandabouwer die je kiest. Werkuren, verplaatsingskosten, leveranciers van materialen, service na verkoop… deze kosten kunnen voor een groot prijsverschil zorgen.

➜ Vergelijk daarom offertes op maat van verschillende verandaspecialisten! Zij zullen je bovendien uitstekend advies kunnen geven bij de keuzes die je gaat moeten maken.

👇 Vraag hieronder je offertes aan! Het is volledig gratis en vrijblijvend 👇

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor serre wens je?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte)?
3*. Wanneer wens je de serre?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.