Spanplafond plaatsen: prijs, voordelen en soorten

Wil je het oude plafond vervangen zonder al te grote (breek)werken? De meest budgetvriendelijke optie is door een spanplafond te plaatsen. Dan heb je voor een lage kostprijs een quasi volledig nieuw plafond. Bovendien levert een spanplafond je een besparing op je energiefactuur op.

Hoe dan? Wat kost een spanplafond? Hoe gebeurt de plaatsing? Vind het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel. Wil je meer weten over de prijs en wil je ook advies van een ervaren vakman? Ontvang snel en eenvoudig de nodige antwoorden via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een strak gespannen kunststofdoek gemaakt van pvc of polyester. Dit materiaal wordt op maat van jouw plafond gemaakt. Het kan onder je bestaande plafond worden geplaatst en leent zich dus perfect voor een renovatie.

Spanplafonds zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en kunnen in elke ruimte gemonteerd worden.

Spanplafond prijs per soort

De spanplafond prijs schommelt tussen 70 en 200 euro per m2. Naast de oppervlakte beïnvloeden het soort spanplafond, het eventueel toevoegen van isolatie en de afwerking de prijs van een spanplafond.

Je vindt hieronder een overzicht van de verschillende soorten spanplafonds en meer gedetailleerde richtprijzen.

Spanplafond plaatsen

Polyester spanplafond

Een polyester spanplafond wordt vaak een koud plafond genoemd. Polyester is zonder naden. De klemconstructies bij polyester aan de zijmuren worden gebruikt om het spanplafond te bevestigen. Polyester ziet er zeer modern uit en is een milieubewuste keuze doordat het 90% bio-afbreekbaar is. Het is ook steviger dan PVC en je kunt er gemakkelijker over schilderen. Een polyester spanplafond kost per vierkante meter ongeveer €70 tot €90 .

PVC spanplafond

PVC spanplafonds zijn goedkoop enstevig. Ze zijn verkrijgbaar in mat en hoogglans. Een voordeel van PVCis dat je meer keuze met kleuren en patronen hebt. Met behulp van een harpoenconstructie aan de zijmuren van het plafond wordt het doek bevestigd. De naden blijven wel zichtbaar na bevestiging.

PVC spanplafonds zijn wasbaar, demonteerbaar en herplaatsbaar. Ook is een pvc spanplafond 100% recycleerbaar. PVC spanplafond kosten ongeveer €70 tot €90 per vierkante meter.

Akoestisch spanplafond

Akoestische spanplafonds beschikken over eigenschappen die een ruimte geluidsdicht isoleren. Dan heb je minder last van geluid binnen een grotere ruimte. Ook geluiden uit andere ruimtes worden door een akoestisch spanplafond tegengegaan. Op het doek worden zeer kleine gaatjes (microperforaties) aangebracht. Zo worden trillingen door geluid opgenomen in het doek en niet verder weerkaatst.

Daarnaast wordt een isolatielaag aangebracht die een dikte heeft van 10 tot 12 mm. Dit verbetert de akoestiek binnen een ruimte nog eens. Een akoestisch spanplafond is een aanvulling op een standaard spanplafond.

Een extra mogelijk is om een akoestische spanplafonds met brandwerende eigenschappen te plaatsen. Zo geniet je van extra veiligheid. De prijs van deze spanplafonds is hoger in vergelijking met andere plafonds ongeveer het is ongeveer €100 tot €150 per vierkante meter.

Lichtdoorlatend spanplafond

Bij een lichtdoorlatend spanplafond bezit het doek eigenschappen die licht doorlaten. Dit licht geeft een aangename sfeer aan een ruimte, en ziet er mooi uit. Ook moeten er geen gaten in het doek worden gemaakt. Het doek blijft één geheel.

Ook is het licht niet te fel, waardoor dit een ideale oplossing is voor veel werkplekken zoals kantoren. Gemiddeld kost een lichtplafond je rond de €140 per vierkante meter.

Waarom spanplafond plaatsen?

Nu zijn spanplafond heel erg “in”, aangzien het relatief eenvoudig te plaatsen is. Het spanplafond vraagt daarnaast weinig onderhoud. Je kan je woning een gezellige sfeer geven door je spanplafond unieke lichteffecten te geven. Op vlak van brandveiligheid scoren spanplafonds ook zeer goed. Daarnaast zijn de mogelijkheden eindeloos.

Je kunt de omlijsting zelf uitkiezen en je eigen doek ontwerpen. Hieronder vind je nog de voordelen op een rijtje:

⦁ Meestal binnen 1 dag klaar
⦁ Onderhoudsvrij
⦁ Geschikt voor elke ruimte
⦁ Meestal inclusief LED-verlichting
⦁ barstvorming onmogelijk
⦁ relatief betaalbaar

Hoe spanplafond plaatsen?

Prijs Spanplafond


De eerste stap van de spanplafondplaatsing is het opmeten van de ruimte, zodat je de juiste maat kunt bestellen.

Het opmeten van de ruimte is eenvoudig. De breedste breedte en de langste lengte van de ruimte waar je spanplafond wilt, moeten worden gemeten.
Let wel op, hier moet aan beide kanten nog 10 cm opgeteld worden (dit is voor de benodigde speling bij het plaatsen). Als je bijvoorbeeld meer dan een 10 meter lang plafond hebt, dan kun je best 15 cm erbij rekenen. Als je meer dan 15 meter lengte nodig hebt, dan doe je er 20 cm bij.

Het plaatsen gaat als het volgt:

  • Met behulp van een afgerond mes wordt het doek in de profielen ingerold. Zo kunnen ze strak worden getrokken. Enkel door ze strak te spannen zal een mooi egaal resultaat ontstaan.
  • De meeste rollen hebben een breedte van 5 meter. Dus je zal waarschijnlijk meerdere rollen nodig hebben. Naden tussen de rollen kunnen goed weggewerkt worden.
  • Met een polyester doek is het mogelijk om gaten te maken voor bijvoorbeeld verlichting. Een doek met leuke prints en afbeeldingen zijn mogelijk.

Als het ondanks ons advies nog niet wil lukken, of je wilt geen risico nemen. Kan je best een expert in schakelen. Vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Spanplafond Prijs

Spanplafond zelf plaatsen of door een vakman?

Een spanplafond bestaat uit een groot kunststof doek dat opgespannen wordt in een groot frame. Het spanplafond raakt het plafond alleen aan de rand van het oude plafond. Daarom is het zeer belangrijk dat het doek zeer strak gespannen wordt.

Als het spanplafond niet goed gemonteerd is. Dan kan het plafond inzakken. Waardoor er kreukels gaan vertonen. Als je een expert inschakelt dan krijg je verzekerd het gewenste resultaat.
Vraag hier je offerte aan!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. In hoeveel ruimtes wens je een spanplafond?
2*. Wanneer wens je de werken te laten uitvoeren?
3. Projectomschrijving
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.