Badkamerrenovatie: wat kan je doen en hoeveel kost het?

Een lelijke of defecte badkamer kan de ideale start van jouw drukke dag verprutsen. Indien dat bij jou het geval is, is het misschien tijd om je badkamer te renoveren. Een badkamerrenovatie verbetert namelijk je comfort en vermindert vaak ook je energieconsumptie. In dit artikel bespreken we van a tot z de verschillende soorten badkamerrenovatie en hun prijzen.

Ontvang gratis tot 5 offertes

Waarom je badkamer renoveren?

renovation-salle-de-bain-min-300x200.jpg

Een badkamerrenovatie is nuttig om defecten te verhelpen, zoals een slechte ventilatie, een onpraktische configuratie van de badkamermeubels of een inefficiënt leidingsysteem. Voor al deze renovaties is het ook altijd nuttig om het advies van een gespecialiseerde vakman te vragen.

Een badkamerontwerper zal altijd proberen om het midden te houden tussen look en functionaliteit, want een badkamerrenovatie biedt ook veel esthetische voordelen. Het is de ideale gelegenheid om je badkamer een mooier te maken.

Zo’n renovatie kan uiteenlopende vormen en kleuren aannemen. Kies je voor een moderne badkamer, of heb je liever een chique klassieke toets? Heb je een grote of kleine badkamer? Je kan al je ideeën, zelfs de meest extravagante realiseren.

Hoeveel kost een badkamerrenovatie

Afhankelijk van de omvang van jouw project kost een badkamerrenovatie tussen 4.000 en 20.000 euro. Onderstaande tabel biedt een overzicht van de mogelijke badkamerrenovaties en bijhorende prijzen.

Type renovatiewerk Prijzen
Complete badkamerrenovatie € 4.000 – 20.000
Leidingrenovatie € 360 – 880
Bad € 300 – 1.000
Douche € 400 – 3.000
Wastafel € 400 – 1.000
Toilet € 300 – 1.000
Badkamermeubel ca. € 1.000
Badkamerverlichting € 500 – 1.500
isolatiewerken € 10 – 35 per m²
Badkamerbekleding € 10-200 per m²

Ontvang gratis offertes voor jouw nieuwe badkamer

Renovatiepremie badkamer in 2021

Onder bepaalde voorwaarden kan je voor de renovatie van je badkamer rekenen op een duwtje in de rug in de vorm van premies. Je vindt hieronder een overzicht van de opties.

Vlaamse aanpassingspremie

Vlaamse inwoners die hun badkamer aan hun hoge leeftijd moeten aanpassen komen in aanmerking voor de Vlaamse aanpassingspremie. Deze premie dekt 50 % van de renovatiekosten met een plafond van 1.250 euro. Om in aanmerking te komen moet je ouder dan 65 jaar zijn en bedragen de onkosten van de werken meer dan 1.200 euro.

Renovatiepremie

Eigenaars van een woning die ouder dan 30 jaar is, kunnen van een renovatiepremie genieten voor hun leidingrenovaties, de bepleistering van de muren of voor de vervanging van sanitaire toestellen. Deze premie kan je maximaal 2 keer ontvangen met een termijn van 10 jaar tussen elke ontvangst. De premie dekt 20 of 30 % van de renovatiekosten met in totaal meer dan 2.500 euro aan facturen. Het plafond van de premie is 10.000 euro.

Gas.be premie

Indien jij een warmwatertoestel wilt vervangen dat ouder is dan 20 jaar, kom je in aanmerking voor de gas.be premie. Voor deze renovatie bedraagt de premie 200 euro.

Welke badkamerrenovaties kan je (laten) uitvoeren?

Leidingrenovatie

Een werkend leidingsysteem is een vitaal onderdeel van elke badkamer. Deze zorgt namelijk voor de af- en toevoer van het sanitaire water (toilet, douche, wastafel). Soms kunnen de leidingen beschadigd zijn of moeten die worden omgelegd om een sanitaire installatie te kunnen verplaatsen.

Dit soort werk is erg netelig voor wie geen ervaring heeft in loodgieterij. Als dat jouw geval is, is het beter om deze klus aan een professionele loodgieter toe te vertrouwen. Zo vermijd je bijvoorbeeld accidentele overstromingen en soortgelijke rampen. De prijs voor leidingwerk in de badkamer situeert zich tussen 360 en 880 euro. Deze prijs varieert in functie van de omvang en de complexiteit van het leidingnetwerk.

Vergelijk de prijzen van loodgieters in jouw regio

Badkamerbekleding

Vloerbekleding

In de badkamer loopt men vaak blootsvoets, het is dus belangrijk om een comfortabele vloerbekleding te kiezen. De populairste vloerbekleding voor badkamers zijn keramische tegels. Dit materiaal is gemakkelijk te onderhouden en erg waterbestendig. Keramische tegels kosten 10 à 90 euro per vierkante meter.

badkamertegels-min-300x200.jpg

De flexibiliteit van keramiek biedt ook de mogelijkheid om andere soorten bekleding na te bootsen, zoals beton en hout. Over hout gesproken, dit is evenzeer een optie voor de vloerbekleding van je nieuwe badkamer! Voor een houten parket is het belangrijk om waterdicht hout te kiezen.

Er zijn tropische houtsoorten die een natuurlijke bestendigheid tegen vochtigheid hebben, maar het is goedkoper om hout te kopen die achteraf tegen vochtigheid is behandeld. Een vloerbekleding in parket kost 25 à 180 euro per vierkante meter. Prijzen variëren in functie van het soort hout.

Wie een sober en modern design wenst kan ten slotte ook beton laten gieten. Dit materiaal is uiterst sterk, waterbestendig en vergt heel weinig onderhoud. Het is dus een ideale keuze voor de vloerbekleding van je nieuwe badkamer. Een betonnen vloer kost 45 à 135 euro per vierkante meter.

Wandbekleding

Voor de wandbekleding zijn keramische tegels ook een heel populaire keuze. Badkamertegels kosten 10 à 90 euro per vierkante meter. Een complexere, maar even elegante optie voor een keramische wandbekleding is een mozaïek waarbij de wand met een groot aantal kleine tegels in verschillende tinten wordt afgewerkt.

mozaiek-min-1-300x200.jpg

De prijs van een keramisch mozaïek bedraagt 20 à 180 euro per vierkante meter. Deze prijs schommelt in functie van de complexiteit van het aangebrachte patroon. Wie het uiteindelijk meer heeft voor een glad en modern pleisterwerk kan voor betonstuc (65-155€/m²), mortex (20-45€/m²) kiezen. Deze zijn waterdicht en kunnen in de kleur van jouw keuze geverfd worden.

Plafondbekleding

Het badkamerplafond renoveren heeft een positief effect op de sfeer van de nieuwe badkamer. Een houten plafond zal bijvoorbeeld aan een sauna doen denken. Voor dat type plafonds is het natuurlijk belangrijk om uitzetvoegen te gebruiken om te om te vermijden dat het plafond buigt. Een houten badkamerplafond kost tussen 15 en 30 euro per vierkante meter.

Wie een modernere finish wenst voor kan een spanplafond laten plaatsen. Deze is glad, sober, en biedt bovendien ook de mogelijkheid om in verschillende kleuren te worden geverfd. De prijs van een spanplafond schommelt tussen 70 en 80 euro per vierkante meter.

Ten slotte kan je ook kiezen voor een futuristisch plafond gemaakt uit aluminium lamellen. Deze bestaan in verschillende uitvoeringen en zijn erg onderhoudsvriendelijk. Aluminium lamellen kosten ongeveer 200 euro per vierkante meter.

Krijg een gratis offerte voor de plaatsing van jouw badkamerbekleding

Badkamermeubel

Het badkamermeubel is, met zijn wastafel en spiegel, het deel van de badkamer waar we het meest naar kijken. Dit is namelijk de plek waarvoor we talloze uren vertoeven om er elke dag stralend uit te zien. Om die reden is het belangrijk dat het meubel er even stralend uitziet. Hiervoor bestaat er een bijna eindeloze aanbod aan vormen en kleuren om jouw project te realiseren.

chique-badkamermeubel-min-300x200.jpg

Je hebt de keuze tussen kant- en klare meubels die je enkel in elkaar hoeft te steken en op maat gemaakte meubels die de noden van jouw nieuwe badkamer optimaal vervullen. Bij de keuze van een onderkast is het belangrijk om rekening te houden met de maat van jouw wastafel.

Let er ook op dat je voor een meubel kiest met genoeg opbergruimte. In dat opzicht zijn spiegelkasten een efficiënte manier meer bergplaats in de badkamer te toveren. De prijs van een badkamermeubel (plaatsing inbegrepen) is ongeveer 1.000 euro. Die prijs kan weliswaar hoger liggen afhankelijk van het materiaal en de complexiteit van het design.

Ventilatie installeren

Een van de grootste gevaren voor de salubriteit van je badkamer is buitensporige vochtigheid als gevolg van een gebrekkige ventilatie. Vocht bevordert namelijk de groei van salpeter en schimmel in de badkamer die de muren en plafonds beschadigen. Daarenboven kunnen die kwalen ook ernstige allergieën en longaandoeningen veroorzaken.

Dit probleem is gemakkelijk te verhelpen door de kamer na elke douchebeurt te verluchten, dit kan je doen door het venster een momentje open te laten. Doch sommige badkamers zijn niet met een venster uitgerust. In dat geval raden wij aan om een kunstmatig ventilatiemiddel te installeren.

Er bestaan drie hoofdtypes van mechanische ventilatie:

 • Ventilatiesysteem B: Hier is enkel de luchttoevoer kunstmatig. Een ventilatiesysteem B kost ongeveer 2.800 euro.
 • Ventilatie C: Hier is enkel de luchtafvoer kunstmatig. Een ventilatiesysteem C kost ongeveer 3.000 à 3.500 euro.
 • Ventilatie D: Hier zijn beide de afvoer en toevoer kunstmatig. Een ventilatiesysteem D kost ongeveer 5.500 à 7.000 euro.

Verlichting

Indien je badkamer nog met oude gloeilampen wordt verlicht, raden we aan om ze door led-lampen te vervangen. Deze lampen geven evenveel licht voor minder energieverbruik. In dat geval betaal je enkel de prijs van de nieuwe lampen. Het is ook mogelijk om een badkamermeubel te installeren met een geïntegreerde verlichting, perfect om zich nog beter te kunnen opknappen.

verlichting-min-300x213.jpg

Soms is het nodig om de hele badkamerverlichting te renoveren. Dit kan namelijk het geval zijn als er lacunes zijn in de oorspronkelijke installatie, of als deze slecht werd geplaatst. Een nieuwe badkamerverlichting kost ongeveer 500 à 1.500 euro.

Isolatiewerken

De thermische isolatie van de badkamer is essentieel om zich comfortabel te kunnen wassen. Het is namelijk niet de bedoeling om bibberend uit de douche of uit het bad te komen. De ideale temperatuur voor een badkamer is 22 à 24 graden Celsius, dit is 7 graden warmer dan de rest van de woning. Je kan die temperatuur natuurlijk bereiken door de verwarming harder op te zetten, maar dan loopt de energierekening heel snel op. In dat geval raden we eerder aan om de isolatie van je badkamer te verbeteren. Een betere isolatie vermindert bovendien ook de vochtigheid omdat zij koudebruggen tegenwerkt.

De thermische renovatie van een badkamer kost tussen 10 en 35 euro per vierkante meter. Ook al ligt de beginprijs vrij hoog, zal je die investering op termijn terugverdienen dankzij je verminderde verwarmingskosten.

Krijg een gratis offerte voor de isolatie van jouw nieuwe badkamer

Sanitair

De sanitaire installaties zijn het toilet, de douche of het bad, de wastafel en andere kranen. Dit zijn de zaken die een kamer tot een badkamer maken. Het is dus belangrijk dat al die elementen optimaal werken. Hieronder bespreken we elke sanitaire installatie alsook de mogelijke renovaties die het kan ondergaan.

Bad

Wat is er nu comfortabeler dan een warm bad na een lange, vermoeiende dag? Hiervoor heeft u de keuze tussen een klassiek ligbad, een instapbad, een zitbad voor kleinere badkamers, een bubbelbad voor de luxueuze badkamers enz. Afhankelijk van het model kost een nieuw bad tussen 500 en 3.000 euro plaatsing inbegrepen.

Toilet

Ook hier heeft men verschillende keuzes. Het toilet kan op de vloer staan of aan de muur hangen. Bij de renovatie van dit onderdeel is het aangeraden om te kiezen voor een toilet met een verhoogde zitpositie. Meeste toiletten zitten namelijk te laag, waardoor het moeilijker is om te zitten of om op te staan. Wat de wc-bril betreft kan je de kleur in functie van jouw interieur kiezen. Er zijn vandaag zelfs zelfreinigende wc-brillen! Voor een nieuw toilet (plaatsing inbegrepen) betaal je 300 à 1.000 euro.

Douche

Voor de douche heeft u de keuze tussen een afgescheiden douche met een douchebak of cabine, waarbij de douche haar eigen bodem heeft, en een inloopdouche, die boven de badkamervloer wordt geplaatst. Bij een inloopdouche is het natuurlijk belangrijk dat de vloer van de hele badkamer waterdicht is. De installatie van een nieuwe douche kost tussen 400 en 3000 euro.

inloopdouche-min-3-300x200.jpg

Wastafel

De eerste belangrijke vraag bij de keuze van een wastafel is hoeveel er nodig zijn. Sommige gezinnen zullen namelijk twee wastafels nodig hebben om in de ochtend rond te komen. Wat de plaatsing betreft kan je kiezen uit een losstaande wastafel en een wastafel die in een badkamermeubel is geïntegreerd.

Daar waar de eerste optie eleganter is, biedt de tweede keuze meer opbergruimte. Voor het materiaal kan je kiezen uit klassieke porselein, natuursteen voor een moderne touch, kunststof voor goedkopere projecten enz. De plaatsing van een nieuwe wastafel kost ongeveer 400 à 1.000 euro plaatsing inbegrepen.

Hoe je badkamer zelf renoveren?

Hier geven wij enkele tips voor wie de moed en kundigheid heeft om zijn badkamerrenovatie zelf uit te voeren.

Stripwerken

Een badkamer renoveren begint met het strippen van de oude badkamer. Dit betekent dat men de oude installaties gaat afbreken om de nieuwe te plaatsen. Het is hierbij heel belangrijk om geen elektriciteits- of leidingsinstallaties te beschadigen, want dat zou de kosten van de renovatie serieus kunnen doen oplopen. Om dat te vermijden raden wij aan om de technische plannen van de badkamer voor de renovatie raad te plegen.

Badkamerbekleding

Er bestaan verschillenden vloer- en muurbekledingen die relatief gemakkelijk geplaatst kunnen worden. Kunststoffen zoals pvc en vinyl zijn veruit de goedkoopste. Ze zijn flexibel, waterdicht en zeer onderhoudsvriendelijk. Een duurdere, maar evenzeer gemakkelijk te plaatsen materiaal, zijn badkamertegels met een kleeflaag. Deze materialen zijn in de meeste doe-het-zelfzaken te vinden.

Verflaag

Bij de keuze van verf is het aangeraden om discrete kleuren te kiezen, zoals wit, beige, grijs of roze. Deze kleuren zijn niet al te schreeuwerig en scheppen bij kaarslicht een rustgevende sfeer. Voor het type verf is het belangrijk om waterafstotende verf te kiezen.

Een nieuwe kraan installeren

Om rampen te voorkomen is het belangrijk om de volgende stappen te volgen bij de plaatsing van een nieuwe kraan:

 1. Sluit de watertoevoer van de kraan af.
 2. Laat het resterende water uit de kraan lopen.
 3. Koppel de oude kraan los en verwijder die.
 4. Installeer de nieuwe kraan en koppel die aan de leidingen.
 5. Open de watertoevoer opnieuw.

Badkamermeubel

Indien je jouw badkamermeubel zelf wilt installeren raden wij aan om een zelfbouwpakket aan te schaffen. Deze bestaan in alle stijlen en zijn gemakkelijk te installeren. Bij de keuze van het meubel is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de wastafel en haar leidingen.

Een twijfel? Krijg hier advies van professionele aannemers.

Hoe je badkamer renoveren tegen een lager prijs

De volgende tips helpen om geld te besparen bij een badkamerrenovatie:

 • Kies middensegmentproducten, deze zijn robuuster dan instapmodellen en minder duur dan topproducten.
 • In plaats van de tegels op uw muren te vervangen, kan je ze opnieuw verven. In alle doe-het-zelfzaken vindt u gespecialiseerd tegelverf die geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimten.
 • Kies voor goedkope vloerbedekking. Materialen zoals vinyl zijn vaak niet duur en kunnen uw kamer een designuitstraling geven. Zo zijn er modellen die bijvoorbeeld een tegel- of parket-effect nabootsen.
 • In plaats van muren open te breken om de nieuwe badkamer groter te maken, kan je spiegels op strategische plaatsen installeren. Deze techniek geeft een illusie van diepte aan de kamer waardoor deze groter lijkt.
 • Indien afbraakwerken toch onvermijdelijk zijn kan je die zelf uitvoeren voordat je de renovatie aan de aannemer toevertrouwt. Pas op dat je hierbij geen leidingen of elektriciteitskabels beschadigt.

Krijg een gratis offerte van aannemers in je buurt

Een andere manier om geld te besparen bij de renovatie van je badkamer is de aanvraag van een gratis en vrijblijvende offerte. Deze biedt jou de mogelijkheid om de prijzen van professionele aannemers in jouw buurt te vergelijken. Deze zullen je graag van a tot z begeleiding in de uitvoering van jouw project. Vul onderstaand formulier opdat je de voordeligste keuze voor jouw badkamerrenovatie kan maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat is uw badkamer project?
2*. Welke badkamer werken wilt u laten uitvoeren?
3*. Wanneer wilt u het badkamer project opstarten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.