Garagepoort: kostprijs 2024, stijlen en extra tips

Ben je op zoek naar een nieuwe poort voor je garage? Of wil je je bestaande garagepoort laten renoveren? Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt. Lees hier alles over garagepoorten en wat een vakman op dit gebied voor je kan betekenen.

Vergelijk GRATIS offertes

Wat kost een garagepoort in 2024?

De gemiddelde garagepoort prijs van een vakman voor installatie is € 1.200. Daarbij zijn materiaalkosten, arbeidskosten en btw inbegrepen. De prijs hangt vooral af van het soort garagepoort dat je kiest en van het materiaal. Houd voor een nieuwe poort rekening met de volgende tarieven:

  • Een kantelpoort laten zetten kost rond de € 700 à 900.
  • Een sectionaalpoort laten zetten kost rond de € 1.400 à 1.600.
  • Een schuifpoort laten zetten kost rond de € 900 à 1.200.
  • Een draaipoort laten zetten kost rond de € 1.000 à 1.500.
  • Een rolpoort laten zetten kost rond de € 800 à 1.100.

Bovenstaande tarieven gelden voor poorten met manuele bediening. Een poort met automatische bediening is gemiddeld zo’n € 750 à 1.000 duurder. Een garagepoort plaatsen neemt één tot enkele dagen in beslag.

Heb je recht op premies voor een nieuwe poort?

Als je ouder bent dan 65, kan je een poort met automatische bediening kopen en maar liefst 50 % van het aankoopbedrag terugkrijgen. Sommige lokale netbeheerders geven ook premies als je de poort laat isoleren.

Vraag prijzen bij garagepoort installateurs in jouw regio

Soorten garagepoorten

Er zijn een aantal poortmodellen beschikbaar. Die variëren in hoe ze gebouwd zijn en hoe ze bediend kunnen worden. Dat kan aanzienlijke verschillen in de prijzen met zich meebrengen, zoals je hierboven kunt zien. Dit zijn de vier meest voorkomende soorten garagepoorten.

Kantelpoort

Een kantelpoort kantelt naar binnen. Als dit type poort geheel ingeklapt is, hangt hij horizontaal onder het garageplafond. Kantelpoorten bestaan uit één deel en zijn daardoor vrij zwaar. Ze nemen extra ruimte in beslag door het systeem om de poort in te klappen. Het inklappen van de poort kan wat lawaai produceren.

Sectionaalpoort

Ben je op zoek naar iets dat minder ruimte zal innemen? Dan is een sectionaalpoort misschien wel iets voor jou. Sectionaalpoorten bestaan uit een serie verticale platen die scharnieren. Daardoor schuiven ze in een bocht onder het plafond weg en nemen ze weinig extra ruimte in beslag. Dankzij het gebruik van torsieveren kan een sectionaalpoort geluidsarm bediend worden. Ze zijn echter wel duurder dan een kantelpoort.

Schuifpoort

Een schuifpoort bestaat uit een paneel dat weggeschoven wordt langs een rail. Het is wel een mooie soort poort, maar er moet ruimte zijn aan een muur om die rail te bevestigen.

Rolpoort

Een rolpoort is vergelijkbaar met een sectionaalpoort, maar heeft dunnere platen. Het gebruikte materiaal voor de horizontale platen is kunststof, wat deze poort minder stevig en inbraakbestendig maakt.

Vraag advies en prijzen aan garagepoort installateurs

Garagepoorten: populaire stijlen en materialen

Garagepoorten kunnen van in uiteenlopende materialen en in meerdere stijlen worden uitgevoerd. Dit zijn een paar populaire keuzes.

Houten poort

Een houten poort is een van de mooiste opties. Je kan het hout onbewerkt laten, lakken, of in elke gewenste kleur verven. Houten poorten zijn vrij duur en zwaar. Ook hebben ze regelmatig onderhoud nodig, omdat de buitenzijde anders kan gaan schimmelen en rotten. Kiezen voor een duurdere houtsoort, zoals het aantrekkelijke en van nature weersbestendige Douglas, is dan weer een duurzame oplossing.

Aluminium poort

Een aluminium poort is licht, sterk en praktisch. Het metaal kan geverfd worden of voorzien zijn van een coating. Aluminium heeft het extra voordeel dat het goed isoleert.

Pastorijstijl

Dit is een sectionaalpoort die in een garage met boogvorm wordt aangebracht. De panelen van de poort zijn uitgevoerd in hout of pvc met houtlook, wat een erg aantrekkelijk effect heeft.

Landelijke stijl

De deuren van dit luxueuzere type garagepoort klappen naar buiten toe open, vergelijkbaar met de deuren van een paardenstal. Het kan heel aantrekkelijk ogen, zeker als de poort van hout gemaakt is en van ‘authentiek’ beslag is voorzien.

Extra tips bij het kiezen van je nieuwe poort

Wil je de nieuwe of oude poort laten verven of van een raam laten voorzien? Of ben je het zat om hem handmatig te bedienen, en wil je hem kunnen openen via je telefoon? Het zijn slechts enkele extra opties voor garagepoorten.

Een poort met een raam of deur

Klus je graag aan je auto of wil je de garage (ook) als kluskamer gebruiken? Dan kan je best kiezen voor een poort met ramen. Een raam in je garagepoort verschaft je daglicht en maakt het verblijf in de ruimte een stuk makkelijker. Natuurlijk maakt een raam je garage iets minder goed beveiligd tegen inbraak. Glas met ijzerdraad erin verkleint het risico, net als buitenverlichting en een goed beveiligingssysteem. Het is ook mogelijk om een loopdeur in sommige soorten poorten te laten aanbrengen, waardoor je makkelijker de garage binnenloopt.

Automatische bediening laten installeren

Een poort openen kan zwaar zijn, ook al is ze uitgerust met soepele scharnieren en/of tegengewichten. Een garagepoort motoriseren is een handige en comfortabele toevoeging. Er wordt dan een zwaardere poortmotor aangebracht, die te bedienen valt met behulp van een schakelaar, afstandsbediening of app op je smartphone. Voor dit stukje gemak betaal je meestal € 750 tot 1.000 bovenop de kosten van een handmatig bediende poort.

Isolatie van de poort

Een garagepoort isoleren houdt de warmte in de garage beter binnen en maakt het vertrek aangenamer in de winter. Omdat een garage vaak open is en een verbinding vormt tussen de leefruimte en de buitenlucht, bespaar je op stookkosten. Een degelijke geïsoleerde garagepoort laat veel minder warmte uit je woning ontsnappen dan een model zonder isolatie. Ook wordt je auto en de inventaris beschermd tegen de gevolgen van vorst in de winter en hitte op een warme zomerdag.

Een garagepoort wordt geïsoleerd met PUR of een ander schuim, dat tussen of op de twee wanden van de poort gespoten of geklemd is.

Een poort laten schilderen

Een installateur van garagepoorten kan een nieuwe of bestaande poort ook voor je schilderen. Dat geeft de ruimte een aangenamere uitstraling en beschermt de poort tegen verwering.

Sommige poorten kunnen worden geschilderd terwijl ze op hun plek hangen, andere moeten eerst uit hun rails worden gelift. De poort wordt dan eerst gereinigd en ontdaan van verfresten. Afhankelijk van het materiaal wordt er een bepaalde grondverf aangebracht, en hierop een verflaag in een kleur van jouw keuze.

Hout met een mooie structuur kan ook alleen gelakt of met halfdoorzichtige verf geschilderd worden. De poort wordt daarna afgewerkt met een speciale coating die hem weersbestendig maakt.

Zelf plaatsen of uitbesteden aan een vakman?

Een poort in je garage zetten is geen makkelijke klus. De poort moet goed afsluiten en perfect in zijn kozijnen of rails passen. Vanwege het formaat van de poorten (ongeveer 2 x 3 meter) is het een hele klus om de zware poort juist te installeren. Ook het stevig monteren van de bevestigingsmechanismen is niet eenvoudig.

Daarom doe je er goed aan om beroep te doen op een garagepoort installateur voor dit werk. Die monteert snel en zonder overlast de poort in je garage. Hij zorgt dat de poort perfect aansluit op de bestaande constructie. Ook kan hij de poort (laten) voorzien van isolatie en een automatische bediening aanbrengen en opstarten. Redenen genoeg om het installeren van een nieuwe poort te laten uitvoeren door een vakman met ervaring!

Vergelijk gratis offertes van ervaren uitvoerders

Natuurlijk wil je een mooie en goed werkende poort in je garage voor een aantrekkelijke prijs. Door direct meerdere offertes op te vragen bij diverse installateurs vind je sneller en eenvoudiger de juiste vakman.

Op basis van deze vrijblijvende offertes krijg je bovendien inzicht in de tarieven per soort garagepoort en de bijhorende werken. Zo kan je alvast makkelijker keuzes maken.

Via onderstaand formulier ontvang je tot 5 gratis offertes van garagepoort installateurs in jouw regio. Handig, toch?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.