Asbest verwijderen: premie, info & prijs

Asbest in huis? Dat laat je het best zo snel mogelijk verwijderen! De kleine vezels hebben namelijk een negatieve impact op je gezondheid. Maar, hoe verwijder je asbest? Kan je dat zelf of laat het aanwezige asbest beter verwijderen door een ervaren en erkende asbestverwijderaar? Ben je op zoek naar prijzen voor het laten verwijderen van asbest? Ontvang direct meerdere prijsoffertes om te vergelijken via onze offertepagina.

Ontvang gratis offertes en advies

asbest verwijderen

Waarom asbest (laten) verwijderen?

Het inademen van losse asbestvezels kan op termijn long-, buikvlies- of longvlieskanker veroorzaken. Deze aandoeningen verschijnen vaak 20 à 40 jaar na de eerste blootstelling. Asbestvezels komen gemakkelijk vrij bij niet-hechtgebonden asbest of bij hechtgebonden asbest in slechte staat. Daarenboven zijn er ook legale redenen om een asbestverwijdering te overwegen. De Vlaamse ovrtheid wil namelijk het asbest in Vlaamse gebouwen en woning zo snel mogelijk verwijderen. De bedoeling is dat Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestveilig wordt. Om die reden wordt in 2022 een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen die ouder zijn dan bouwjaar 2001.

Asbest verwijderen kosten

De prijs voor het verwijderen van asbestleien bij een gewone rijwoning (100m²) zal ongeveer € 1.000 à € 1.500 kosten. Daarbovenop komt nog eens € 300, dat is de prijs voor het verwerken van asbestleien. Plan je renovatiewerken? Asbest wil je natuurlijk zo snel mogelijk laten weghalen, want de invloed op je gezondheid kan enorm zijn. Ook als het hechtgebonden asbest is, want na verloop van jaren kunnen er door slijtage toch asbestvezels vrijkomen. Uiteraard komen er kosten kijken bij het verwijderen van asbest. Hoeveel dit bedraagt, is sterk afhankelijk van waar het asbest zich bevindt. Er wordt vooral een onderscheid gemaakt tussen het verwijderen van asbest in ruimtes, zoals asbesthoudende isolatie, en het verwijderen van asbesthoudende golfplaten of asbestleien. Ook het aantal vierkante meters heeft een grote invloed op de prijs. Hieronder vind je een overzicht van prijzen om asbest te verwijderen.

Hoeveel kost asbest verwijderen per m2

Aantal ruimtes en vierkante meter Richtprijs
1 ruimte tot 35 m² € 750 – 950
2 ruimtes tot 40 m² € 850 – 1.050
2 ruimtes tot 70 m² € 1.450 – 1.950
3 ruimtes tot 50 m² € 1.000 – 1.400

Asbesthoudende golfplaten verwijderen kosten

Aantal vierkante meter Richtprijs
1 tot 10 m² € 500 – 600
11 tot 20 m² € 700 – 750
31 tot 50 m² € 750 – 800
Meer dan 100 m² € 13 – 14 per m²

Ontvang een prijs op maat

Asbest verwijderen premie

Asbest laten weghalen is niet goedkoop, maar gelukkig kan je vanaf 1 januari 2021 beroep doen op een asbestverwijderpremie die voorzien is door de Vlaamse regering. Je kan het aanvragen bij de netbeheerder Fluvius. De premie bedraagt 8 euro per vierkante meter. Tenminste als je ook je dak of gevel isoleert. Hou er rekening mee dat de werken moeten worden uitgevoerd door een professionele aannemer. Anders kom je niet in aanmerking voor de asbest premie.

Voorwaarden premie asbest verwijderen

 • De asbestverwijdering gebeurt door een erkende dienst.
 • Je krijgt één jaar om je asbest te verwijderen en je dak of gevel te isoleren. Daarna vallen de subsidies weg.
 • Ingediende facturen voor je premie moeten het volgende vermelden: datum, kostprijs, totale oppervlakte en gewicht per type materiaal.

Premies voor bedrijven, scholen en zorginstellingen (OVAM)

Ben je een bedrijf, onderneming, school of zorginstelling krijg je ondersteuning van OVAM. OVAM streeft naar duurzaam afval- en materiaalbeheer en probeert te zorgen voor een properdere bodem in Vlaanderen. De Vlaamse regering heeft volgende steunmaatregelen in leven geroepen:
 • Scholen uit Vlaanderen kunnen hun asbestinventaris laten financieren. Voor het verwijderen van asbest kan er ook voor financiële hulp gezorgd worden.
 • Particulieren of jeugd- en sportverenigingen mogen meedoen aan asbestafbouwprojecten. Die worden georganiseerd door lokaal bestuur. Die lokale besturen kunnen dan subsidies krijgen voor hun opgestart project. Zo geniet je van asbest verwijderen aan een verlaagd tarief zonder logistieke zorgen of overbodig veel papierwerk. Voorbeelden van mogelijke projecten waar lokale besturen subsidies voor krijgen zijn:
 • Het ophalen aan huis van asbestcementen afval.
 • Aanbieden van verpakkingsmateriaal om zelf veilig asbest naar het recyclagepark te kunnen vervoeren.
 • Een groepsaankoop voor de vervanging van asbesthoudende dak- of gevelbekleding.
 • Een groepsaankoop voor de verwijdering van niet-hechtsgebonden asbesttoepassingen met 50% subsidie. Dit moet wel door een erkende asbestverwijderaar.
Wil je graag weten welke lokale projecten er bij de lokale besturen in jouw gemeente aan de gang zijn? Check ze makkelijk op de website van OVAM. Let op: sommige gemeenten doen hun renovatie projecten voor verwijdering van asbest op eigen houtje. asbest golfplaten

Hoe asbest herkennen?

Bij een vermoeden van asbest is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk nakijkt. Dit kan je op verschillende manieren. Zo kan je bijvoorbeeld het productiejaar raadplegen. Als het materiaal geplaatst of geproduceerd werd tussen 1945 en 2001, is de kans groot dat je met asbest te maken hebt. Vooral als het geproduceerd werd tussen 1955 en 1985. Daarnaast kan je de textuur bekijken. Als je zogenaamde asbestbloemen opmerkt, weet je zeker dat er asbest inzit. Dit herken je aan witte vlekken die verspreid zijn over het oppervlak. Als het materiaal afgebroken is, kan je asbestvezels soms zelfs met het blote oog zien. Asbestcementen golfplaten hebben bovendien meestal een gewafelde structuur in plaats van een honinggraatvorm. Als laatste kan je de vlammentest doen. Ga met een vlam over de vezelbundels waar het materiaal afgebroken is of bij een hoekje. Gloeien de vezels? Dan is de kans groot dat het asbest bevat. asbestbloemen en wafelstructuur

Hoe asbest dak herkennen?

De algemene methodes hierboven kan je ook gebruiken om asbest in je dak te herkennen, maar er zijn nog een aantal andere manieren om dit te testen. Allereerst is het handig om te weten dat asbest vooral teruggevonden wordt in oude onderdaken, kunstleien of daken met golfplaten. Hoe je asbest opspoort, hangt af van het materiaal.

Asbest dakpannen herkennen

Als er asbest in je dak zit, dan gaat het over kunstleien of golfplaten. Dakpannen bevatten geen asbest. Hetzelfde geldt voor riet. Bij golfplaten kan je asbest herkennen aan de letters die erop staan. Als je NT, AF, AFM, NA, AP of AV ziet staan, bevatten ze geen asbest en als je AT, NF of CAF ziet staan, gaat het wél over asbestcementen golfplaten.

Asbestleien herkennen

Asbestleien komen wel nog voor. Maar gelukkig is het niet moeilijk om ze te herkennen. Als ze vóór 1990 geplaatst werden, weet je al bijna zeker dat ze asbest bevatten. Als je kunstleien dak uit de periode van 1990 tot 1998 komt, dien je naar de uitvoering en fabrikant te kijken. Asbestleien zijn vaak grijs vanbinnen, maar worden rood of zwart geschilderd. Je kan ze dus niet meteen onderscheiden van andere kunstleien. Als je geen zekerheid krijgt door bovenstaande methodes, kan je het best een test laten uitvoeren door een erkende vakman.

Meer weten? Vraag advies

Asbest zelf verwijderen 2022

Asbest weghalen is iets dat meestal door vakmannen wordt gedaan, omdat het niet geheel risicovrij is. Zelf asbest weghalen kan namelijk gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Bovendien is het arbeidsintensief. Maar als je weet hoe je het moet aanpakken, is het zeker mogelijk. Tenminste als je de regels goed kent en enkele voorzorgsmaatregelen neemt!

Asbest veilig verwijderen regels

Zelf asbest afhalen mag als het gaat over hechtgebonden asbest in goede staat. Daarom dien je eerst te weten te komen of dit het geval is. Dit doe je door te kijken of je het materiaal in één geheel kan verwijderen, zonder dat het afbrokkelt. Dit is meestal het geval bij asbestcementen golfplaten of gevelleien. Let op, want als het materiaal afgebroken is, mag je het ook niet zelf verwijderen. In dat geval moet je een specialist inschakelen.

Voorzorgsmaatregelen

Voordat de verwijdering van asbest komen enkele voorzorgsmaatregelen te pas. Zo voorkom je dat asbestvezels vrijkomen en je gezondheid schaden!
 • Bewerk het asbesthoudend materiaal niet: door te boren, schuren of gooien, kunnen er asbestvezels vrijkomen. Gebruik dus vooral geen werktuigen die stof veroorzaken.
 • Reinig de dakgoot enkel bij nat weer
 • Zorg voor beschermende kledij: een stofmasker en wegwerpshort is aangeraden
 • Ontmos het dak niet: ook hierdoor kunnen asbestvezels vrijkomen
 • Bevochtig of fixeer het materiaal: zo vermijd je asbeststof
 • Voer het asbestafval zo snel mogelijk af naar asbestverwerkende bedrijven.

Asbestdak verwijderen en vervangen

Zit er asbest in je dak? Dan kan je het best zo snel mogelijk je asbest onderdak vervangen of astbestdak verwijderen. Dit om te vermijden dat er asbestvezels vrijkomen en ze je gezondheid schaden. Als je verstand hebt van dakbedekking plaatsen, kan je het zelf doen, maar hou er wel rekening mee dat het een tijdrovende klus is. Bovendien is het niet zonder gevaar. Vertrouw daarom het werk beter toe aan een gespecialiseerde firma en maak het jezelf makkelijk!

Vraag advies aan erkende asbestverwijderaars

Asbest laten verwijderen

asbest verwijderen prijs Hechtgebonden asbest mag je zelf verwijderen, als het tenminste in goede staat is. Maar dat is natuurlijk geen verplichting. Als je liever zeker bent van je veiligheid, kan je het ook door een erkende asbestverwijderaar laten doen. Hij weet precies hoe hij het asbest op een veilige manier kan verwijderen. Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken! Bij losgebonden asbest is het inschakelen van een professional zelfs verplicht. Logisch, want het risico op besmetting is erg groot als je het toch zelf doet. En dat kan je natuurlijk beter vermijden!

Hoe gaat een asbestverwijderaar te werk?

Als je asbest laat verwijderen door een vakman, wordt je woning volledig afgezet en worden asbesthoudende materialen voorzichtig gedemonteerd. Daarna worden ze dubbel en luchtdicht verpakt in folie en afgevoerd in containers. Balken worden schoongemaakt en als laatste wordt er een controle uitgevoerd door een erkend labo. Ze reiken dan een certificaat uit dat aangeeft dat de woning asbestvrij is. Hoelang dit hele proces precies duurt, hangt af van hoeveel asbest er aanwezig is. Dit kan slechts één dag duren, maar ook enkele weken.

Asbestdaken verwijderen

Als er asbest in je dak zit, gaat het in vele gevallen om hechtgebonden asbest. Dit mag je dus zelf verwijderen. Mits je rekening houdt met enkele voorzorgsmaatregelen. Maar dan moet je natuurlijk nog nieuwe dakbedekking kunnen leggen. Dat doe je niet zomaar zonder vakkennis. Een asbestdak verwijderen is bovendien een gevaarlijke en arbeidsintensieve klus die veel professionaliteit en voorzichtigheid vereist. Het makkelijkst is dus om je astbestdak te laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar. Het kost je wel wat geld, maar dat is het meer dan waard. Voor het verwijderen van je asbestdak mag je rekenen op ongeveer 10 tot 15 euro per vierkante meter. Daarbij komen nog extra kosten voor het afvoeren van asbesthoudende materialen. Kosten besparen? Dat kan je door een vrijblijvende offerte bij meerdere asbestverwijderaars aan te vragen en het asbest verwijderen prijs per m2 onderling te vergelijken. Via onderstaand formulier ontvang je direct offertes van diverse erkende vakmannen in één keer. Gratis en vrijblijvend! Extra advies nodig? Kan ook. Stel je vragen en ontvang prijzen op maat.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.