Chapewerken: prijs, soorten en stappenplan

Wil jij chape plaatsen maar weet je nog niet goed wie, hoe en wat? Dan ben je hier aan het juiste adres. Je leest hier welke soorten chape er allemaal bestaan, hoe je de beslissing maakt en niet onbelangrijk wat de chapewerken nu eigenlijk zullen kosten. Verder kan je ook een stappenplan vinden wat je moet doen als je chape laat leggen. Vraag hier je offerte chapewerken aan en verzeker jezelf van een goede uitwerking, steeds vanuit een op maat gemaakt advies.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Wat is chape?

Als je chape niet kent, herken je het misschien van een van zijn vele synoniemen: ondervloer, cementvloer of zandcement vloer. Maar de officiële benaming is eigenlijk dekvloer. Chape is gemaakt van cement en dient als ondergrond voor de finale vloerbedekking. Het moet zo vlak mogelijk gelegd worden, zodat je de keramische tegels, parket of andere vloer mooi er op kan plaatsen. In deze vloerplaat kun je ook vloerverwarming en leidingen wegwerken. Met chapewerk kun je mooi jouw vloer egaliseren.
Chapewerken

Prijs chapewerken: wat kost het plaatsen van chape?

De prijs voor chapewerken hangt af van een aantal factoren: de dikte van je chape, de soort en de toepassing die je wenst. Over de soorten chape heen betaal je voor chapewerk leggen gemiddeld 16 euro per m2. Lees hieronder de geschatte prijs per soort chapewerk. Voor meer prijs info kun je steeds gratis een offerte aanvragen om zo vrijblijvend prijsvoorstellen te ontvangen.
Soorten chape prijsindicatie
Klassieke chape € 10 – 15 per m2
Anhydrietchape € 12 – 15 per m2
Sneldrogende chape € 15 – 25 per m2
Isolatiechape € 18 – 25 per m2
Schuimbeton € 10 – 15 per m2

Vraag hier gratis tot 5 offertes

Soorten chape: samenstellingen en toepassingen

Er bestaan veel soorten van chape. Het onderscheid tussen de verschillende chape wordt op 2 manieren gemaakt. Enerzijds is het afhankelijk van de samenstelling. De basis is meestal cement, en hier worden zaken aan toegevoegd. Anderzijds is het afhankelijk van toepassingen. Eigenlijk houdt dit in wat precies is het doel is van je chapewerk.

Chape volgens samenstelling

Zo wat alle chape is gemaakt op basis van cement. Het duurt wel een tijdje eer deze droog is, afhankelijk van de dikte. Heb je de tijd niet om te wachten tot de chape droog is kan je kiezen voor een mengeling met vezels die het drogingsproces versnellen. Je kunt er ook voor kiezen om de cement te mixen met isolatie zodat je geen aparte isolatielaag meer moet aanbrengen. Bij de chape die licht isoleert wordt dan weer schuim gebruikt in combinatie met het cement. Genoeg van al dit cement? Dan kan je kiezen voor chapewerken op basis van anhydriet.
Chapewerken op plat dak

Klassieke of traditionele chape

Klassieke chape is de meest gewone chape van ze allemaal. Want het bestaat enkel uit zand, cement en water. Daarom wordt het ook cementchape genoemd. Deze traditionele chape moet minimum 5cm zijn, maar dikker als je er leidingen in verwerkt. Hoe lang de chape moet drogen is afhankelijk van de dikte, temperatuur en de luchtvochtigheid. Gemiddeld zal dit 1 week per cm duren voor een prijs van 10 tot 15 euro per m2.

Anhydrietchape

De buig en rekbare van de klassieke chape is het anhydrietchape. In de plaats van cement wordt er anhydriet gebruikt, beter gekend als gips. Het is een sterk en makkelijk te plaatsen chapewerk die zelfs bijna zelfnivellerend is. Door zijn sterkte hoeft het geen bewapening en is het restant tegen scheurtjes. Niet voor niets is het dan ook de ideale oplossing bij renovatiewerk. Tot slot vormt het een ideale combinatie met vloerverwarming door zijn thermische geleidbaarheid. Je krijgt deze vloerbedekking voor 12 tot 15 euro per m2.

Sneldrogende chape

De meeste chape heeft een droogtermijn van 1 week per centimeter dikte van de chape. Met inbegrip van een minimale dikte van 5 cm komt dit dus neer op 5 weken. Sneldrogend chapewerk heeft maximaal 2 weken nodig om volledig op te drogen. Daarnaast draagt het ook nog eens bij aan de druksterkte en geeft het extra weerstand tegen scheurtjes. Deze chape, die zoals de traditionele chape ook gemaakt is op basis van cement betaal je 15 tot 25 euro per m2. Sneldrogend chapewerk is een perfecte oplossing als je weinig tijd ter beschikking hebt of snel aan je finale vloerbedekking wilt beginnen.

Isolatiechape

Isolatiechape is een mengeling van 2 producten: traditionele chape en thermische isolatie. Aangezien de isolatie al in de chape zit moet je dit niet nog eens apart aanbrengen. Je spaart op die manier niet alleen je tijd uit maar ook je energiefactuur. Het fijne materiaal vormt zich makkelijk in de hoekjes en rond alle leidingen. en de isolatiegraad van deze chape is afhankelijk van de verschillende soorten isolatiechape. Dit product kost 18 tot 25 euro per m2.

Schuimbeton

Wanneer je traditionele chape mengt met schuim krijg je schuimbeton. Door de belletjes die het schuimt creëert krijgt dit chape een licht isolerende werking. Meestal wordt het wel als uitvullingslaag gebruikt. Schuimbeton is relatief goedkoop want je krijgt het al voor een prijs van 10 tot 15 euro per m2.

Chape volgens toepassing

Chape kan voor verschillende doeleindes gebruikt worden. Zo kan het zijn dat je oneffenheden ervaart in je ondergrond die je graag wilt werken. Daarbovenop komt altijd nog een vloerplaat om het af te werken. Naast de standaard binnenhuis chapes is er ook een techniek voor vlaktes waar regen op kan komen.
Chape op terras

Afwerkingschape

Deze chape dient als allerlaatste laag voor je aan de vloerbedekking begint. Werkelijk alles kan hierin worden weggewerkt. Afwerkingschape moet steeds op een harde ondergrond komen.

Uitvulchape

Heb je oneffenheden zoals putjes of bergjes in je ondergrond? Met uitvulchape kan je de vloer egaliseren. Er moet wel nog een 2e laag overheen komen voordat je er vloer op kan leggen. Omdat het niet de bovenste vloerplaat is kun je er gemakkelijk isolatie of verwarming op plaatsen.

Hellingschape of hellingsbeton

Tot slot is er nog hellingschape. Een oppervlakte waar regen op kan komen moet voorzien worden van een waterafloop. En dat is waar hellingsbeton voor dient. Je kan dit soort chape leggen met een kleine helling zodat water er niet op blijft staan. Voorbeelden van zo een vlaktes zijn platte daken of terrassen.

Andere chape

Tot slot heb je ook nog hechtende chape, niet hechtende chape, zwevende chape en gewapende chape. Hechtende chape wordt rechtstreeks op de vloerplaat aangebracht. De niet hechtende variant komt daarentegen altijd op een tussenlaag liggen. Is deze tussenlaag een isolerende vloerplaat dan wordt het ook zwevende chape genoemd. In sommige gevallen moet er bij deze laatste soort chape ook bewapening komen, dan heet het gewapende chape.

Hoe de juiste chape kiezen?

Lichte chape Welke soort chape je nu net moet kiezen, hangt af van veel factoren. Bijvoorbeeld van hoeveel je wilt wegwerken onder de vloer zoals leidingen, vloerverwarming of isolatie. Dit hangt natuurlijk ook af van waar die vloer gelegen is op het perceel. Verder is de dikte een van de belangrijkst elementen. Heb je het moeilijk met de keuze dan kan je altijd een geschikte vakman jou laten adviseren. Door het offerteformulier gratis in te vullen kan je offertes vergelijken van vakmannen in jouw buurt.

Vraag advies en ontvang direct prijzen

Chapewerken laten uitvoeren: stappenplan

Een ingewikkelde klus zoals chape plaatsen laat je beter over aan een gespecialiseerde en ervaren chapper. Volg de stapjes om zeker te zijn dat alles goed zal verlopen.

Stap 1: vraag offertes bij chape bedrijven

Contacteer je 1 vakman, dan riskeer je veel te veel te betalen. Je kan het best altijd meerdere offertes met elkaar vergelijken om zo een chape specialist uit jouw buurt te vinden die echt bij je past. Zou het niet gemakkelijk zijn als wij dit voor je deden? Vul bovenaan het formulier gratis in en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen. Naast de juiste prijs betalen kan een chaper je adviseren, want net deze persoon krijgt inzicht in hoe je ruimte er uit ziet en wat je precies wil.

Stap 2: bespreek je project met de aannemer(s)

Na de eventueel eerste selecte in offertes kun je gerichter te werk gaan. De chappers vragen gewoonlijk om eens te mogen langskomen. Zo kan het jouw specifieke situatie het beste inschatten. In het echt is het toch nog altijd een beetje anders dan op de foto’s of detailbeschrijving die de vakman eerst ontving. Dan krijg je de exacte offerte aangepast naar alle noden.

Stap 3: vergelijk offertes en maak je keuze

Is iedereen bij je langs geweest? Dan kan de uiteindelijke beslissing nu beginnen. Waar had je het beste gevoel bij, welke goede chapper biedt het beste aan, welke vakman is het goedkoopste? Hak de knoop door en sluit een contract af.

Stap 4: uitvoering chapewerken

Na alle voorbereidingswerken is het eindelijk zo ver: je kan de chape leggen. Hoe groter jouw oppervlakte is, hoe langer het vanzelfsprekend zal duren. Ook het soort chape heeft daar een invloed op. En na het leggen volgt natuurlijk het drogen, ook dit is verschillend naargelang het type chape.

Vind chape bedrijven in jouw regio

Offerte chapewerk Doe hier gratis je aanvraag en vergelijk offertes van chappers bij jou in de buurt.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.