Pleisterwerken: soorten, prijzen en vergelijkingen

Pleisterwerken zijn er in ontzettend veel soorten, opgedeeld in natte en droge bepleistering. Afhankelijk van het soort renovatie dat je wenst uit te voeren, kunnen de prijzen sterk variëren. In dit artikel vind je de nodige info over prijzen en de verschillende soorten pleisterwerk.

Ben je op zoek naar een stukadoor in jouw regio? Je vind hem snel en eenvoudig via onze offertepagina.

Ontvang gratis tot 5 offertes van een stukadoor in jouw buurt

Wanneer zijn pleisterwerken nodig?

Pleisterwerk egale muur maken

Bepleisteren of stukadoren wordt in de meeste gevallen gebruikt om een ondergrond (een muur of plafond) egaal te maken. Dat glad oppervlak dient vervolgens om over te behangen of te verven.

Daarnaast bestaan er speciale technieken om bijvoorbeeld de muur of het plafond finaal een korrelige uitstraling te geven. Je kan bestaand pleisterwerk ook herstellen of net nieuwe bepleistering aanbrengen op de muren en plafonds.

Prijzen nat en droog pleisterwerk

Soort pleisterwerk     Prijs per m2
Nat pleisterwerk Spuitpleister € 5 – 15
Behangklaar pleisteren € 7 – 17
Sierpleister € 15 – 80
Schuurwerk € 14 – 26
Raapwerk € 15 – 35
Cementeren € 15 – 80
Betonstuc € 20 – 85
Droog pleisterwerk Gyproc scheidingswand Enkel € 40 – 45
Dubbel € 55 – 60
Gyproc voorzetwand Enkel € 20 – 30
Dubbel € 30 – 35
Gyproc plafond Enkel € 55 – 70
Dubbel € 55 – 70

Ontvang gratis offertes op maat

Soorten nat pleisterwerk

Sierplijster

Natte pleisterwerk is stuc dat nat tegen de muur wordt gebracht en vervolgens moet drogen. We onderscheiden verschillende soorten. Je ontdekt ze hieronder. Voor een zorgeloze afwerking van je muren en plafonds kan je steeds terecht bij een ervaren vakman

Spuitpleister

Dit soort pleisterwerken gaat ontzettend snel, waardoor je stukadoor inhuren een pak goedkoper is. De snelheid is te danken aan de manier van aanbrengen. Spuitpleister wordt namelijk aangebracht met een spuitmachine in plaats van met een spatel zoals bij andere pleisterwerken. Er moeten wel 2 lagen worden gezet: een meslaag voor egaliseren en een tweede korrelige laag als afwerking.

Spuitpleister kost 5 tot 15 euro per m2.

Behangklaar pleisteren

Zoals de naam het zelf zegt, dit type stukadoor werk dient om je muur behangklaar te maken. Door het oppervlak te egaliseren zal behangpapier of verf er strak overheen kunnen. In tegenstelling tot spuitpleister heeft behangklaar pleisteren genoeg aan 1 raaplaag. Als je dat wenst, kan je er natuurlijk nog een laag over laten zetten.

Dit pleisterwerk kost 7 tot 17 euro per m2.

Sierpleister

Bij sierpleister is het niet de bedoeling dat een oppervlakte egaal wordt gemaakt. Dit pleisterwerk dient om een decoratieve muur te creëren. Je hebt een grote keuze uit diverse kleuren, structuren en korrelgroottes. Deze bepleistering, die ook wel crepi wordt genoemd, kan zowel binnen als buiten worden aangebracht. Voorbeelden van sierpleister zijn Spachtelputz, Rustiekputz en Granol.

Voor een prijs van 15 tot 80 euro per m2 krijg je deze speciale stukadoor techniek op je muur.

Pleisterwerken sierpleister baksteen motief

Schuurwerk

Ook bij schuurwerk worden je muren of plafonds niet geëgaliseerd. Als je een unieke afwerkingsoppervlakte wilt met een cirkelvormige look, dan kan je kiezen voor dit pleisterwerk. Het stuc wordt niet met een spateltje aangebracht, maar met een heuse schuurmachine. Tot slot is dit soort pleisterwerken zeer vochtregulerend, waardoor het ideaal is in iets vochtigere ruimtes zoals een badkamer of kelder.

Schuurwerk kost je 14 tot 26 euro per m2.

Raapwerk

Raapwerk is zonder twijfel de dikste laag pleistering die wordt aangebracht. Deze stuc is ideaal als je een gigantische scheve muur of ruw oppervlakte hebt. Door zijn dikte kan het toch een heel mooie egale muur creëren. Verder is het ook enorm vochtregulerend. Het wordt meestal binnen gebruikt.

Deze dikke laag van bepleistering krijg je voor een kostprijs van 15 tot 35 euro per m2.

Cementeren

In tegenstelling tot raapwerk is cementeren echt iets om buiten te gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat deze bepleistering gedeeltelijk uit cement. Zo maak je het resistent tegen alle weersomstandigheden. Ook vochtproblemen maken geen kans met dit sterk pleisterwerk.

Voor 15 tot 80 euro per m2 krijg je een gecementeerde buitenmuur.

Betonstuc

Betonstuc is echt iets voor liefhebbers van een industrieel interieur. Deze pleisterwerken zorgen voor een moderne betonlook die bovendien zeer sterk en slijtvast is. Vooraleer je hiermee kan beginnen, dien je wel een primer aan te brengen op de muren en plafonds zodat de betonstuc zich beter kan vasthechten.

Voor deze pleisterwerken betaal je 20 tot 85 euro per m2.

Pleisterwerk plafond

Vergelijk de prijzen van stukadoors in jouw buurt

Soorten droog pleisterwerk

Naast nat pleisterwerk heb je ook droog pleisterwerk. Deze soorten stuc hebben geen droogtijd nodig maar zijn bijgevolg wel iets duurder. Een stukadoor voorziet jouw muur of plafond steeds van een perfecte afwerking.

Gyproc scheidingswand

Dit gebruik je als je 1 ruimte wil opdelen in 2 ruimtes. Eerst zet je een metalen of houten skelet waar vervolgens gipsplaten tegen worden gemonteerd. Een gyproc scheidingswand heeft heel veel afwerkingsmogelijkheden.

Je betaalt voor een enkele wand 40 tot 45 euro per m2 en voor een dubbele wand 55 tot 60 euro per m2.

Gyproc voorzetwand

Een gyproc voorzetwand dient als afwerking van je binnenmuur. In plaats van de bestaande muur te bepleisteren, zet je nu gewoon een wand voor de muur. Dat is handig als je zaken zoals leidingen wilt verstoppen. Er zijn 2 manieren om dit te doen. Je kan hetzelfde doen als met een scheidingswand: gipsplaten tegen een draagstructuur plaatsen. Of, je kan ervoor kiezen om rechtstreeks de gipsplaat tegen de muur te lijmen.

Voor een enkele wand betaal je 20 tot 30 euro per m2 en voor een dubbele wand 30 tot 35 euro per m2.

Gyproc plafond

Naast gyproc als afwerking voor wanden kan je gipsplaten ook voor het plafond gebruiken. Er zijn 2 opties. Vrijdragende plafonds zijn volledig los van het bestaande, oude plafond. Het wordt gebruikt wanneer de oorspronkelijke structuur niet geschikt is als draagstructuur. Daarnaast heb je een afgehangen plafond. Een raster wordt aan het plafond vastgemaakt. Hier komen vervolgens de gipsplaten op te liggen.

Zowel voor een enkele als een dubbele wand betaal je 55 tot 70 euro per m2.

Nat versus droog pleisterwerk

Nat pleisterwerk Droog pleisterwerk
Goedkoopste van de 2 Duurste van de 2
Moet drogen Geen droogtijd nodig
Binnen en buiten Alleen binnen
Vooral bij nieuwbouw Vooral bij renovaties
Moeilijker grote oneffenheden wegwerken Makkelijker grote oneffenheden wegwerken
Makkelijk zware objecten aanhangen Moeilijker zware objecten aanhangen
Niet geschikt om scheidingswand mee te maken Geschikt voor scheidingswand

Bepleisteren met spuitpleister

Pleister herstellen

Bij (oude) huizen durft het pleisterwerk al eens af te brokkelen, te scheuren of te verkleuren. Ook als er nieuwe elektriciteitskabels en leidingen getrokken worden, moet de pleister eraan geloven. Beschadigd stucwerk herstellen is gelukkig perfect mogelijk.

Zelf pleisteren of stukadoor inschakelen?

In principe kan je zelf pleisterwerken uitvoeren, indien je over de nodige vakkennis en materialen beschikt. Is dit niet het geval, dan raden we aan om een ervaren stukadoor in de arm te nemen. Zeker voor grote oppervlakte werken professionele stukadoors een pak nauwkeuriger en efficiënter. Bovendien is pleisteren ook een zeer vuil werk.

Offerte aanvragen

Ga je muren en/of plafonds bepleisteren, maar wil je ook zeker zijn van een goed resultaat? Doe in dat geval zeker beroep op een stukadoor, die je de perfecte wanden en/of plafonds bezorgt. Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes aan bij 1 of meerdere vakmannen in je buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.