Gevelbekleding: prijs, soorten en onderhoud

Plan je renovatiewerken, dan moet je weten dat de gevel het visitekaartje van je woning is. Een moderne en tijdloze gevelbekleding is dan ook waar iedereen naar op zoek is. Vandaag heb je gelukkig een ruime keuze aan diverse soorten gevelbekledingen voor een gevelrenovatie of nieuwbouw. Last van keuzestress? In dit artikel vind je een handig overzicht en de nodige inspiratie.

Wil je extra advies en een prijs voor gevelbekleding op maat? Aarzel niet om je vragen te stellen aan gevelrenoveerders in jouw regio via onze offertepagina. Steeds gratis en vrijblijvend.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Prijs gevelbekleding

Afhankelijk van het soort gevelbekleding dat je verkiest varieert de prijs tussen € 30/m2 en € 150/m2. Deze prijs houdt dan al het materiaal, de installatie en btw in. Wanneer je nieuwe gevelbekleding combineert met buitenmuurisolatie kan je de kosten ook drukken met een premie.

Om het overzicht te bewaren hebben we meteen alle prijzen in onderstaande tabel gegoten. Verder op deze pagina gaan we dan dieper in op elke soort. Een offerte aanvragen kan hier gratis en vrijblijvend.

Gevelbekleding Richtprijs
Steenstrips € 150/m2
Crepi € 45/m2
Hout € 30/m2 tot € 73/m2
Pvc of kunststof € 70/m2
Metaal € 50/m2
Gevelsteen € 90/m2
Leien € 110/m2

Ontvang een prijs op maat, steeds gratis en vrijblijvend

Soorten gevelbekleding

Er zijn verschillende soorten gevelbekleding met elk hun eigen uitstraling. Hieronder vind je de mogelijke opties voor jouw woning. Wat je keuze uiteindelijk ook is. Zorg dat de desbetreffende soort gevelbekleding aansluit bij je persoonlijke smaak en stijl. Voor bijkomend advies kan je steeds terecht op onze offertepagina. Ontvang tegelijk gratis en vrijblijvend 1 of meerdere offertes. Vind zo de geschikte vakman in jouw regio.

1. Steenstrips

Gevelbekleding: steenstrips

Wens je aan jouw gevel een klassieke en landelijke uitstraling te geven zonder te veel ruimte te verliezen? Steenstrips zijn hiervoor ideaal. Deze worden gezaagd uit echte bakstenen en tonen geen verschil met een gemetselde gevel. Steenstrips zijn zowel vocht- als vorstbestendig en zijn beschikbaar in verscheidene materialen, maten en kleuren.

Buiten de basisvariant heb je bijvoorbeeld flexibele strips die éénvoudig om afgeronde hoeken of rondingen verwerkt kunnen worden. Het prijskaartje voor deze variant ligt echter iets hoger, op ongeveer € 150/m2.

2. Crepi

Gevelbekleding: crepi

Wie over een beperkt budget beschikt, kan ervoor kiezen om met crepi of gevelpleister de façade te bepleisteren. De afwerkingen van dit materiaal zijn veelzijdig:

Met isolatie

Wie zijn gevel wenst te isoleren kan dit ook met gevelpleister. De isolatie werkt efficiënt en is zeer onderhoudsvriendelijk.

Minerale gevelpleister

Wie structuur aan zijn gevel wilt geven, kiest voor minerale gevelbepleistering. Aangezien minerale gevelpleister dampopen is, leent dit materiaal zich perfect voor oudere woningen die vaker te maken krijgen met opstijgend vocht.

Synthetische gevelpleister

Deze gevelpleister op basis van siliconen wordt meestal gebruikt als afwerking van gevelisolatie. Synthetische gevelpleister is egaler dan de minerale variant, waardoor het makkelijker vuil weert.

Bij crepi schommelt de prijs rond ongeveer € 45/m2.

Bekijk ook meteen het verschil tussen crepi en spuitkurk.

3. Houten gevelbekleding

Gevelbekleding: hout

Houten gevelbekleding geeft aan jouw woning warme en authentieke eigenschappen. Hout gaat ook heel lang mee en is bestand tegen alle weersomstandigheden (regen, hitte …) mits het op de goede manier is behandeld. Ook staat een houten gevelbekleding bekend voor zijn goede isolatie. Verscheidene soorten hout in uiteenlopende prijsklassen zijn geschikt als gevelbekleding.

Houtsoorten  Prijzen hout per vierkante meter
Hardhout ca. € 73
Multiplex € 90 à 150
Thermowood € 30 à 50

4. Pvc of kunststof gevelbekleding

Gevelbekleding: PVC

Pvc gevelbekleding is een duurzame manier om jouw woning in een nieuw jasje te steken. Het materiaal is licht, goedkoop en heel gemakkelijk te onderhouden. Vaak gebruikt men bij de plaatsing pvc platen die beschikbaar zijn in een heleboel kleuren.

De prijs van pvc gevelplaten ligt ongeveer rond € 70 /m2.

5. Metalen gevelbekleding

Metalen gevelbekleding

Metaal heeft ongeveer dezelfde uitstraling als pvc, maar heeft tegelijk ook iets uniek. Je kan hierbij gebruik maken van verschillende metalen zoals zink, koper of aluminium. Deze metalen roesten niet en zijn dus perfect om in weer en wind je gevel er goed te doen uitzien. Dan kan je ook nog kiezen voor een bepaalde uitvoering. De mogelijkheden daarbij zijn cassettes, platen, sidings en leien.

De prijs van metaal ligt ongeveer rond € 50/m2.

6. Gevelsteen

Gevelstenen

Gevelstenen worden het meest gebruikt en herken je meteen. Dat ze zo vaak gebruikt worden, ligt aan het feit dat ze enorm duurzaam en sterk zijn. Bij gevelstenen heb je ook opnieuw de keuze uit meerdere kleuren en patronen.

De prijs van gevelstenen ligt rond € 90/m2.

7. Leien

Leien gevelbekleding

Bij leien denk je misschien meteen aan dakbedekking, maar eigenlijk kan je deze veelzijdige afwerking ook gebruiken om gevels te bekleden. Je kan er ook voor kiezen om zowel dak als gevel in leien te bedekken en zo een visuele eenheid te creëren.

De prijs van kunstleien ligt rond € 70/m2 en de prijs van natuurleien rond € 110/m2.

Andere types gevelbekleding

Natuurlijk ben je niet beperkt tot enkel de 7 hierboven vernoemde soorten gevelbekleding. Het zijn alleen de meest voorkomende die we even in detail besproken hebben. Je kan bijvoorbeeld ook een grote raampartij als gevel kiezen. Meestal oogt dit echter wel als een kantoor van een bedrijf. Voor de materiaalkeuze kan je ook steeds terecht bij een specialist in jouw regio. Vraag daarbij gerust gratis en vrijblijvend naar een offerte.

Een andere optie is om te gaan voor een gevel die volledig bedekt is met plantengroei. Dat noemt men een groengevel. Vraag hiervoor zeker meer informatie aan gevelwerkers.

Wie een zeer strakke en moderne uitstraling aan zijn gebouw wil geven, kan gaan voor de plaatsing van een gevel in beton. Dit materiaal valt met veel dingen te combineren en kan op verschillende manieren ingezet worden.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Onderhoud van gevelbekleding

Pvc en een metalen gevelbekleding vergen weinig tot geen onderhoud. Bij de andere soorten gevelbekleding ligt dat wat anders. Bij hout is het vaak nodig de muren te behandelen tegen rot en vergrijzing, aangezien deze in contact komen met allerlei soorten weersomstandigheden.

Isoleren van je gevel in combinatie met gevelbekleding

Bij het plaatsen van nieuwe gevelbekleding kan je ervoor kiezen en is het eigenlijk ook aan te raden om meteen extra te laten isoleren. Isolatie voor de gevel is een kleine investering die zich redelijk snel terugbetaalt. Dit kan op drie verschillende manieren:

  • Isoleren aan de binnenkant van de muur
  • De spouwmuur laten isoleren
  • Isoleren aan de buitenkant van de muur

Premie gevelisolatie en gevelrenovatie

Optie 1: Vlaamse renovatiepremie

Voor een gevelrenovatie kan je rekenen op de Vlaamse renovatiepremie die 20 tot 30 % van de totale kostprijs van de werken bedraagt. Er zijn wel steeds voorwaarden aan verbonden en er is ook een maximumbedrag.

Optie 2: Premie isolatie buitenmuur

De premie voor isolatie van de buitenmuur is fors gestegen ten opzichte van vorig jaar. Meer zelfs, ze is verdubbeld! Deze premie moet je aanvragen via je netbeheerder en bedraagt in 2021 30 euro per m2. Ook hier gelden strikte voorwaarden en voor sommigen zelfs verhoogde tussenkomsten.

Optie 3: Totaalrenovatiebonus

Tot slot is er nog de Totaalrenovatiebonus van Fluvius. Wanneer je minimum 3 energiebesparende investeringen doet binnen een periode van 5 jaar, kan je bovenop de individuele premies nog een bonus ontvangen. Deze bonus loopt van 625 tot 4.750 euro, afhankelijk van het soort woning en het aantal investeringen dat je doet.
Tip: ontdek ook hoe een vergunning voor gevelrenovatie aanvragen!

Vind de gevelbekleding die bij jouw woning past en bespaar op de kosten

Eens je een gevelbekleding gevonden hebt die aan al je wensen voldoet, kan je een offerte aanvragen bij erkende vakmannen in jouw regio. Je kan dat snel en eenvoudig via onderstaand formulier, gratis en vrijblijvend. Vergelijk alle prijsvoorstellen om te kunnen besparen op de kosten. Door te werken met een vakman ben je alvast verzekerd dat de plaatsing correct wordt uitgevoerd, zoals jij het wenst en dat je er in de toekomst ook veel genot van zal hebben.

Kosten besparen op gevelbekleding: dat doe je zo

  • Premies aanvragen: krijg zo een deel terug van je investering
  • Doe meerdere renovaties om kans te maken op een extra bonus
  • Combineer gemakkelijk met isolatie en bespaar zo op je energiefactuur
  • Er zijn verschillende soorten gevelbekleding: vergelijk materiaal volgens prijs-kwaliteitverhouding, een vakman kan je hierbij helpen
  • Vergelijk offertes van vakmannen die je hier gratis en vrijblijvend kan bekomen
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.