Schoorsteenveger: prijs en wettelijke verplichtingen in 2024

Door de verplichte jaarlijkse reiniging of het vegen van je schoorsteen verklein je de kans op schouwbrand in jouw woning. Dit artikel bundelt alle relevante info over het nut en de prijs van een efficiënte schoorsteenreiniging. Vraag je je af hoeveel een schoorsteenveger kost? Ben je op zoek naar een schoorsteenveger in jouw buurt? Twijfel dan niet om ons offerteformulier in te vullen en zo gratis en vrijblijvend 1 of meerdere offertes te ontvangen van een lokale, erkende schoorsteenveger.

Waarom je schoorsteen schoon laten vegen?

Is je schoorsteen laten vegen werkelijk de moeite waard? Het loont zeker om jaarlijks een schoorsteenreiniging te laten uitvoeren. Een schoorsteen vegen biedt heel wat voordelen om meerdere redenen:

  • een verlaagd risico op schoorsteenbrand: te veel roetdeeltjes verhogen namelijk de kans op een schoorsteenbrand 
  • nuttig voor de goede werking van je verwarmingsinstallatie, schoorsteen of open haard
  • veiliger: als je de schoorsteen veegt verklein je de kans op een CO-vergiftiging
  • voordelig voor het milieu
  • rendabel voor je portemonnee: een gereinigde, propere schoorsteen werkt beter waardoor je een lager energieverbruik krijgt

Vraag advies en ontvang gratis offertes

rokende schoorsteen

Wanneer is een schoorsteen vegen verplicht?

In sommige gevallen is het vegen van de schoorsteen wettelijk verplicht. Ben jij verplicht om je schoorsteen tijdig te laten vegen of reinigen? Dat hangt af van het soort stookinstallatie dat je hebt.

Is je schoorsteen aangesloten op centrale verwarming met stookolie of vaste brandstof, dan maakt de schoorsteenreiniging deel uit van het onderhoud van je verwarmingsinstallatie. Je bent dan verplicht om je installatie inclusief de schoorsteen elk jaar te laten reinigen.

Een centrale verwarming op gas dient pas om de 2 jaar gereinigd te worden. De schoorsteen reinigen of vegen kan je zelf doen, maar zonder reinigingsattest zal je schoonmaakbeurt niet erkend worden door een eventuele controleur. Zorg dat je schouw vakkundig gereinigd wordt door een schoorsteenveger die erkend is door de overheid. Enkel deze erkende schoorsteenveger heeft het vermogen om je een geldig reinigingsattest te leveren.

Als het gaat om een individueel stooktoestel dat niet op een centrale verwarming is aangesloten, is de reiniging niet verplicht. Het gaat dan om een open haard, olie- of gashaard enzovoort. Wanneer je een woning huurt, werd er waarschijnlijk in het huurcontract opgenomen dat je zelf instaat voor het onderhoud van de schoorsteen. Kijk als huurder dus altijd goed je polis na.

Doorgaans bevat de brandverzekering een clausule in verband met het reinigen van de schoorsteen. Dit moet op een regelmatige basis gebeuren zonder een specifieke termijn te vermelden. Riskeer dus geen slecht onderhouden schoorsteen en zorg dat het geregeld door een vakman gereinigd wordt. Want in geval van brand kan dit voor de verzekering een argument zijn om sneller de schade te vergoeden.

Schoorsteenvegen Prijzen

Prijs schoorsteenveger: wat kost een schoorsteenreiniging in 2024?

Type werk Prijs
Reinigen rookkanaal € 50 tot € 100
Reinigen centrale verwarmingsinstallatie € 75 tot € 100
Schoorsteen onderzoek € 75 tot € 150

Ontvang gratis een offerte van een erkende schoorsteenveger

Een schoorsteen laten reiniging is het werk van een vakman. Uiteraard is hier een prijskaartje aan verbonden. De prijs van een erkend schoorsteenveger is afhankelijk van meerdere zaken. Hoeveel een schoorsteenvegen kost, hangt af van de hoeveelheid rookkanalen die moeten gereinigd worden, de bereikbaarheid van de schoorsteen en de graad van vervuiling.

Gemiddeld genomen kost een schoorsteenreiniger 80 euro. Over de exacte prijs van de schoorsteenveger maak je best vooraf een duidelijke afspraak met de vakman.

De prijs voor de reiniging van een rookkanaal ligt tussen de € 50 en € 100. Laat je de centrale verwarmingsinstallatie reinigen dan krijg je meestal te maken met een vaste prijs, dit ligt tussen € 75 en € 100.

Een zwaar vervuilde schoorsteen is gigantisch lang werk om te reinigen. Als je het regelmatig laat doen, dan is de schoorsteen minder vuil en moet zal de reiniging minder ingrijpend zijn.

Sommige schoorsteenvegers stellen een onderhoudscontract voor op lange termijn. Zo staan zij zelf in voor het correcte onderhoud van jouw veilige schoorsteen en moet je zelf niet in het oog houden wanneer het tijd is voor de volgende reiniging. Het is goedkoper dan elk jaar opnieuw een reiniging aan te vragen.

Je kan ook vragen om een schoorsteen met behulp van moderne technologie, zoals camera inspectie, eerst te laten onderzoeken. Zo kan er ook eventuele schade aan de schoorsteen bekeken worden. Reken daarvoor toch op een prijs tussen € 75 en € 150.

Is je privéwoning 10 jaar of ouder? In dat geval kan je profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6 % (in plaats van de gebruikelijke 21 % btw).

Schoorsteenveger

Ontvang offertes van erkende schoorsteenvegers

Je schoorsteen vegen is in veel gevallen verplicht. Is het dan niet handig dat je er zo goedkoop mogelijk vanaf komt? Dat kan je snel en eenvoudig door offertes van meerdere specialisten te vergelijken.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij 1 of meerdere schoorsteenvegers in jouw buurt en geniet weer van een schone schoorsteen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.