Welke waterverzachter kopen: merken en modellen vergelijken in 2022

Zit er veel kalk in jouw leidingwater? Een waterverzachter kopen is een uitstekende oplossing. Het filtert alle kalk uit het harde water. Gevolg? Nooit meer kalkaanslag, minder slijtage van de wasmachine en een efficiëntere boiler. Maar hoe kies ik de beste waterverzachter?

Ontvang gratis offertes

welke waterverzachter kopen

Hoe werkt een waterverzachter?

Wil je een waterverzachter kopen? Dan is het handig om te weten hoe het in zijn werk gaat. Een waterverzachter haalt alle kalk uit het water via ionenuitwisseling, zodat het van hard water naar zacht water gaat.

Eigenlijk is dat een duur woord voor een tank met harskorrels waar het leidingwater wordt doorgestuurd. De korrels komen in contact met het water en houden de calcium- en magnesiumionen (de oorzaak van kalkaanslag) vast.

De harsen kunnen dit echter niet non-stop volhouden en moeten bij verzadiging gespoeld worden met een pekeloplossing, het zogenaamde zout. Daarna kunnen de harskorrels het water weer zacht maken. Dit proces noemt men regeneratie.

Hoeveel kost een waterverzachter in België?

De prijs van een waterontharder ligt tussen de € 600 en € 3.000, exclusief installatie. De prijs voor de installatie ligt tussen de € 200 en € 500. De kostprijs ligt niet vast. het wordt berekend ten opzichte van de capaciteit van het toestel, het model en het waterverbruik. De prijs van een mechanische waterontharder zal bijvoorbeeld anders zijn dan een elektronsiche.

Soort waterverzachterPrijs
Elektronische waterverzachters€ 900 – € 1.500
Mechanische waterverzachters€ 700 – € 1.000
Waterverzachters met zout€ 1.800 – € 2.000
Duplex waterverzachters€ 1.400 – € 1.600

Hoe de juiste waterverzachter kiezen?

Is het water erg hard?

Om te weten welke waterontharder je best kiest, start je met het analyseren van jouw situatie. Je moet de hardheid van het water bepalen rekening houdend met je levensstijl, jaarlijks waterverbruik en locatie.

Er zijn ook verschillende criteria die je in het achterhoofd moet houden om een geschikte waterverzachter te vinden:

  • Het water- en zoutverbruik: een waterontharder kan goedkoop zijn, maar dat gaat meestal gepaard met hoge onderhoudskosten.
  • De capaciteit (10L, 20M…): dit is belangrijk, want hoe meer mensen in je huis, hoe groter de waterverzachter zal moeten zijn.
  • Betrouwbaarheid van de fabrikant: service na verkoop, advies,…

Vraag advies aan een waterontharder-expert

Welke soorten waterverzachters kiezen?

Tijdsgestuurde regenereren

De waterverzachter regenereert regelmatig (bijvoorbeeld om de 3 dagen). Dit type waterverzachter houdt geen rekening met het waterverbruik. Het zal dus regeneren, ookal is het niet nodig. Het grootste voordeel? Het is eenvoudig.

Volumegestuurde waterontharder

Deze modellen van waterontharders zijn geavanceerder, omdat het regeneratieproces geactiveerd wordt rekening ho e hoeveelheid water wordt zorgvuldig afgemeten, zodat de harskorrels pas gespoeld worden als de verzadiging optreedt.

Je kunt ook de waterhardheid (laten) instellen. Hoe exacter de waterhardheid en het verbruik gemeten worden, hoe zuiniger het toestel werkt.

Elektronische waterontharder

De sensor meet de hardheid van het water, waardoor bepaald wordt wanneer regenereren nodig is. Dit is de minst Het verbruik wordt nog nauwkeuriger in kaart gebracht, waardoor de regeneraties op het ideale moment gebeuren. Hierdoor ligt het water- en zoutverbruik extreem laag en is dit dus een van de beste waterverzachters.

welk type waterontharder

Welk type wateronhtarder kiezen?

Waterverzachters met een harstank

  • Waterverontharder met enkele harstank: systemen met een enkele tank leveren zacht water wanneer je het nodig hebt. Maar tijdens de regeneratie wordt het water niet gefilterd en is er dus enkel hard water.
  • Waterontharder met dubbele harstank: bij dit type waterontharder heb je altijd ontkalkt water. Dat komt omdat de tanks om beurten regenereren.

Waterontharder met CO2

Waterverzachters met CO2 zijn zeer doeltreffend. De waterverzachter injecteert CO2 in het water, dat vervolgens in contact komt met kalksteen. Deze kalksteen wordt omgezet in wateroplosbare bicarbonaten.

Omdat je CO2 flessen moet kopen, zijn deze waterontharders vrij duur. Anderzijds hebben ze geen zout en weinig onderhoud nodig. Dit komt omdat de waterverzachter niet hoeft te regenereren.

Zouttabletten of blokzout?

Sommige toestellen werken met zouttabletten voor de regeneratie, andere met blokzout. Tablettenzout vind je makkelijk in zakken van 10 à 25 kg. Blokzout kan je vaak alleen maar bij de leverancier van de waterverzachter verkrijgen in zakken van 8 kg.

Ontvang advies en gratis offertes

Hoe groot moet mijn waterverzachter zijn?

Nee, we hebben het niet zozeer over de fysieke grootte van een waterverzachter, maar om de uitwisselingscapaciteit. Dit is het volume aan zacht water dat geleverd kan worden tussen regeneraties. Een betrouwbare leverancier heeft deze cijfers altijd bij de hand.

Hoe groot de uitwisselingscapaciteit moet zijn, hangt af van 3 factoren: de waterhardheid, jouw waterverbruik en jouw verbruikspatroon. Zo bepaalt de waterhardheid in jouw regio hoeveel zacht water er geleverd kan worden. Hoe harder het water, hoe minder zacht water per regeneratiecyclus. Ook het waterverbruik (meer of minder personen) en het verbruikspatroon (‘s nachts, overdag, …) heeft hier een invloed op.

1.Een klein toestel moet te hard werken. Dit betekent sneller regenereren, meer water en zout verbruiken en dus ook sneller slijten.

2.Bij een te klein toestel krijgen de harskorrels vaak niet genoeg tijd om hun werk te doen. Het water is dan niet volledig kalkvrij.

3.Een groot huis heeft een groot toestel nodig, zodat er een constant waterdebiet is.

uitwisselingscapaciteit

Wat zijn de bekendste merken?

Culligan: marktleider

Met meer dan 80 jaar ervaring is Culligan de marktleider in waterontharders. Het Amerikaanse bedrijf is gevestigd in 86 landen en levert zijn producten over de hele wereld. Alleen in België heeft Culligan al meer dan 10.000 klanten.

Het is dus geen verassing dat de Family-serie zeer goed verkoopt vanwege het installatiegemak en de uitstekende kwaliteit. De 6 modellen in de reeks zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van een huishouden met 2 of meer kinderen.

De technologische ‘Modernity’ serie onderscheidt zich door een uitstekende waterbehandeling. De modellen zijn ontwopren om water te zuiveren door het verwijderen van bacteriën en onzuiverheden en het filteren van de ionen die vervelende kalkaanslag veroorzaken.

Bovendien krijg je bij Culligan een garantie van 15 jaar.

Hydro@Home: een kleine ecologische voetafdruk

Hydro@Home is een Belgisch bedrijf dat zich onderscheidt dankzij zijn engagement. Het bedrijf is actief in Mortsel (Antwerpen) en stelt mensen met een beperking te werk. Bovendien werken de waterontharders van Hydrosoft zonder elektriciteit.

Ze zijn compact en komen met of zonder zouttank, waardoor de Hydrosoft apparaten makkelijk een plaats vinden in jouw huis.

De Hydrosoft 100 Simplex serie is een compacte (weegt minder dan 30 kilo) en effectieve waterhontharder die perfect is voor een gemiddeld huishouden. Als je verbruik nog wat hoger is, dan is de Hydrosoft 200 Duplex serie iets voor jou.

Minimax: de meest compacte waterontkalker kopen

Een Minimax waterontharder vind je bijna in elke Belgische woning terug. Ze zijn niet voor niets de nummer één in ons land. Net als de Hydro@Home modellen werkt de Minimax zonder elektriciteit en is hij compact.

In plaats van grote zakken zout, werkt de waterontharder met pakken van twee zoutblokken van 4 kg. Je zal dus geen rugpijn meer hebben.

De gemiddelde prijs van de Minimax waterontharder ligt tussen de € 1.600 en € 1.800.

Van Marcke: tot uw dienst!

Van Marcke staat bekend om hun 3-stappen service voor de installatie van een waterontharder: een gratis en vrijblijvende offerte online, een gratis bezoek van een professionele installateur en een schone en snelle installatie.

Bij de Van Marcke modellen: Aqua-O-Matic krijg je een garantie van 2 jaar.

Bij Van Marcke betaal je tussen de € 1.830 en € 2.089 voor een Aqua-O-Matic Eco Mini en € 185 tot € 2.118 voor een Aqua-O-Matic Eco Maxi.

Bayard: bespaar geld

Bayard is een Belgisch bedrijf dat al meer dan 50 jaar specialist is in waterontharding. De Onega is zuinig en ecologisch. Ook dit model werkt zonder elektriciteit en verbruikt weinig water en zout.

Het nieuwe model Lucida (maxi of mini) is een intelligente waterontharder. Het geeft statusinformatie weer op zijn touchscreen. Voor een Onega model betaal je € 1.700.

Delta: compacte ontharders

De waterverzachters van Delta staan bekend om hun compacte kwaliteit. Je kan ze volledig afstemmen op je eigen noden.

De prijs van een Delta Duplex waterverzachter is gemiddeld € 1.450.

Ecowater: zacht (drink)water

De Ecowater waterontharder is een combinatie van een waterverzachter en waterfilter. Je kan dus genieten van zacht water dat ook nog eens lekker is om te drinken. De waterontharders van Ecowater beschikken ook nog eens over interessante technologieën, om ze volledig op je verbruik af te stellen.

De Ecowater waterverzachter kost tussen de € 1.000 en € 2.000.

SoluCalc: de CO2 waterontharder

Zout is niet nodig bij deze SoluCalc waterontharder. De waterverzachter wordt aan de waterleiding geïnstallleerd en injecteert CO2 in het water dat zich in jouw leidingen bevindt.

Als het water in contact komt met de CO2, wordt de kalksteen omgezet in calciumbicarbonaat en vormt er geen kalk aan de wanden van de leidingen.

Een SoluCalc waterverzachter kost tussen de € 1.600 en € 2.000.

Hydrokube: anti-kalk behandeling

De Hydrokube is efficiënt en werkt ook met CO2. Je kan er gedurende tot 200 euro per jaar mee besparen en dat voor wel 10 jaar.

De prijs van een Hydrokube Efficiency kit is € 1.500. Voor een Hydrokube Plus kit betaal je € 1.687 en voor een Hydrokube Comfort kit betaal je € 1.933.

Conclusie: zo vind ik de geschikte waterontharder

De keuze voor een waterverzachter hangt dus van verschillende factoren af: de waterhardheid, het waterverbruik, de grootte van het huis(houden) en de prijs natuurlijk!

Maar hoeveel kost een waterverzachter? Er bestaan tijdsgestuurde waterontharders van € 700, maar dit is niet noodzakelijk de goedkoopste oplossing. Vaak komt zo’n toestel op lange termijn duurder uit door de hogere werkingskosten (water en zout). Een goede ontkalker gaat minstens 15 jaar mee, dus hou hier zeker rekening mee!

Kortom, een waterverzachter kopen doe je niet zomaar. Vergelijk leveranciers en vraag altijd naar:

  • Een analyse van jouw situatie: waterhardheid, waterverbruik, verbruikspatroon, …
  • De capaciteit van de ontkalker
  • De werkingskosten: hoeveel zout- en water verbruikt het toestel jaarlijks?
  • De dienst-na-verkoop

Waterontharder kopen? Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en kom je in contact met vakmannen. Op die manier kan je prijzen vergelijken, om zo de beste waterverzachter te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Is het een nieuwbouw project?
3*. Waar wens je de waterontharder te plaatsen?
4*. Welke voorzieningen zijn er op de deze plaats reeds aanwezig?
5*. Wat wens je van de vakspecialist?
6. Projectomschrijving
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.