Dak reinigen: ontdek waarom het noodzakelijk is

Je dak is de kroon op je huis, maar tegelijk ook haar schild. Eén barstje in dat pantser en de natuurelementen krijgen vrij spel. Eens de herfst voor de deur is een grondige check-up dus geen overbodige luxe. Wil je je dak reinigen ?

Waarom is dakreiniging noodzakelijk?

Soms moet de natuur een duwtje in de rug krijgen, maar je dak is niet de aangewezen plaats om mos en algen te kweken. Er zijn 2 belangrijke redenen om je dak te ontmossen. Niet alleen verhoog je de waarde van je woning maar bovendien vermijd je schade op lange termijn.

  1. Mooier, waardevoller huis: door het dak te ontmossen stijgt de verkoopwaarde van je huis. De woning ziet er piekfijn uit en dat is een grote troef bij een eventuele verkoop.
  2. Schade vermijden: je voorkomt lekken en schade. Mos en algen maken de dakpannen en leien immers poreus. Daardoor kan regen zich een weg banen in het dak. Eén ijskoude nacht en je krijgt met kapotte dakpannen, scheuren en lekken te maken.

Dakpannen reinigen

sarking dak

Je dak onderhouden en ontmossen begint bij een grondige reiniging van je dakpannen. Afhankelijk van het type dak en het soort dakpannen kan de reiniging variëren. Best laat je deze klus dus over aan een ervaren vakman.

☑ Lees meer over dakpannen reinigen >> 

Op basis van een diagnose zal hij kunnen beslissen welke reinigingsproducten er gebruikt moeten worden en zal hij de klus in alle veiligheid klaren.

Mos bestrijden met azijn wordt zodoende steeds meer toegepast. Vooral omdat azijn een zeer goedkoop en efficiënt middel is om komaf te maken van de groene aanslag op je dak. Met één à twee azijnbeurten per jaar hou je je dak gewoonlijk mooi en proper.

Hoe je dakpannen reinigen?

Hoewel het reinigen van een dak werk is voor een vakman, gebeurt het onderhoud in 4 stappen, beginnend bij de reiniging met een hogedrukreiniger.

  • Gewoonlijk reinigt de ontmosser het dak met een hogedrukreiniger om het hardnekkig vuil te verwijderen.
  • Een anti-mosmiddel wordt op het dak aangebracht.
  • Eens het dak droog is, wordt een coating aangebracht.
  • In een laatste fase worden de dakgoten gereinigd.

Waarom je dakgoot reinigen?

Het onderhoud van de dakgoot zorgt ervoor dat het regenwater efficiënt afgevoerd kan worden. Doe je dit niet, dan kan na verloop van tijd mos en vuil zich ophopen en de dakgoot verstoppen. Een verstopte dakgoot zal op zijn beurt snel leiden tot waterinfiltratie en beschadigd pleisterwerk. Onder het gewicht van de bladeren en takken kunnen de voegen zich namelijk van de buitenmuur lostrekken.

Een regelmatig onderhoud is dus noodzakelijk. Doordat de hoogte zich echter op een zekere hoogte bevindt, laat je dit werk best over aan een ervaren daknontmosser.

Dak ontmossen

“Voorkomen is beter dan genezen” luidt het spreekwoord en voor je dak is dat niet anders. Wie mos zijn gang laat gaan, neemt immers een aantal risico’s. Daarom is een goed onderhoud van je dak een must.

misverstanden dak ontmossen

Vallen de bladeren van de bomen? Dan is het hoog tijd voor een check-up van je dak. In de herfst en de winter krijgt je dak het immers hard te verduren. Regen, hagel en sneeuw bombarderen de dakbedekking. Controleer daarom of er geen scheuren, kapotte dakpannen of mos op je dak ligt. Mos in combinatie met regen en kou is bijvoorbeeld dodelijk voor je dak. Vergeet ook de dakgoten niet! De vallende bladeren kunnen die verstoppen.

Prijs dak ontmossen

Werkzaamheden Prijs per m² Totaalprijs
Ontmossen € 10 à € 15 per m² € 500 à € 900
Ontmossen + coaten € 30 à € 35 per m² € 1.200 à € 1.600

Net als bij vele renovatiewerken is ook de prijs voor dakontmossing afhankelijk van een aantal factoren.

Eerst en vooral dien je de knoop door te hakken tussen een basis en uitgebreidere reiniging. Bij een basisreiniging van je dak moet je rekenen op een richtprijs tussen de € 10 en € 15 per m². Dit komt neer op een gemiddelde totaalprijs van € 500 à € 900.

Wens je je dak extra bescherming te geven door deze te impregneren met een speciale coating? Dan zal de totaalprijs al sneller oplopen naar zo’n € 1.200 à € 1.600. Met andere woorden, zo’n € 30 à € 35 per m².

Vergeet tenslotte ook niet dat de arbeidskosten hier nog bijgerekend moeten worden. Deze prijs is echter afhankelijk van de dakreiniger die je aanneemt. Voor de beste prijs en besparing vergelijk je best vooraf een aantal offertes.

Dak ontmossen en coaten

Geen lek of mos gevonden? Houden zo! Om zeker te zijn dat je dak proper en gezond blijft, is het wel verstandig om een beschermende coating aan te brengen. Dit is een extra beschermingslaag tegen mossen en algen enerzijds en vocht anderzijds. Zo blijft de woning in topvorm.

☑ Lees meer over dak ontmossen en coaten >> 

Je dak reinigen of ontmossen? Raadpleeg een expert!

Je mag nog zo goed voorbereid zijn, soms slaat het noodlot gewoon toe. Ligt je dak al onder een dikke laag mos of heb je toch een lek gevonden? Dan is het aangeraden om een dakspecialist te contacteren.

Een dak ontmossen of reinigen vergt een specifieke aanpak, afhankelijk van het soort dak (hellend of plat) en de soort dakbedekking (dakpannen, leien, riet, …). Daarom laat je dit best over aan een gespecialiseerde firma. Zij hebben de kennis en de reinigingsproducten om je dak op een veilige manier mosvrij te maken.

Ook om een lekkend of verouderd dak te herstellen zijn er verschillende opties. Gaat het om een lokaal probleem en is de constructie niet aangetast, dan is het vaak voldoende om de dakbedekking te vervangen. Zijn er structurele problemen, dan is het beter om voor een overzetdak te kiezen of het dak volledig te renoveren.

Vergelijk offertes

Ben je op zoek naar de beste dakontmosser in jouw buurt? Dan zit er maar één ding op: offertes vergelijken. Op die manier vind je gegarandeerd de beste prijs-kwaliteit oplossing voor jouw specifieke geval. Vul het formulier in en vergelijk gratis en vrijblijvend offertes. Je krijgt een gratis dakdiagnose en je bespaart tot 30% door hun prijzen te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.