Thuisbatterij: prijs, premie en beste merken 2024

Een thuisbatterij slaat de overtollige elektriciteit die door jouw zonnepanelen geproduceerd wordt op. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over deze interessante investering. Thuisbatterij

Wat is de prijs van een thuisbatterij in 2024?

Kleinere huishoudbatterijen hebben een capaciteit die duurder is per kilowattuur dan grotere batterijen, de kostprijs hangt dus af van de grootte thuisbatterij. De richtprijs voor een thuisbatterij van 3 kWh is ongeveer €4.000. De richtprijs voor een huisbatterij van 8 kWh €5.000-€8.000. Prijs thuisbatterij 10kwh is rond de €8.000. De richtprijs voor een thuisbatterij van 14 kWh ligt rond de €10.000. De thuisbatterij 20 kWh prijs is hoger dan €10.000. De richtprijzen zijn inclusief 6% btw tarief thuisbatterij en montage. Het is wel belangrijk om te weten dat je door het gebruiken van een thuisbatterij ook enorm kan besparen. Zeker nu het principe van de terugdraaiende teller niet meer geldt als je een digitale meter hebt. Het totale prijskaartje van een thuisbatterij is ook afhankelijk van hoeveel energie je per dag wil verbruiken. Het model dat je kiest moet daarop namelijk afgestemd zijn.

Ontvang een prijs op maat

Premie thuisbatterij 2022

Tot 6 maanden na de plaatsing van de milieuvriendelijke thuisbatterij, kan je bij de Vlaamse Regering een premie voor een thuisbatterij aanvragen. Er zijn wel enkele andere voorwaarden aan verbonden. Zo moet je over een digitale meter beschikken en moet de plaatsing gebeurd zijn door een erkende installateur. Daarbovenop is het ook zo dat wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, je in aanmerking komt voor het verlaagde BTW-tarief van slechts 6%.

Thuisbatterij: premiehoogte

2022 2023 2024 2025
0 tot 4 kWh 225 euro/kWh 150 euro/kWh 75 euro/kWh 0 euro/kWh
4 tot 6 kWh 187,5 euro/kWh 125 euro/kWh 62,5 euro/kWh 0 euro/kWh
6 tot en met 9 kWh 150 euro/kWh 100 euro/kWh 50 euro/kWh 0 euro/kWh
vanaf 9 kWh geen bijkomend bedrag geen bijkomend bedrag geen bijkomend bedrag geen bijkomend bedrag
maximum per batterij 1725 euro, max 40% factuur incl. btw 1150 euro, max 40% factuur incl. btw 575 euro, max 40% factuur incl. btw 0 euro

Is een thuisbatterij verplicht wanneer je zonnepanelen aanvragen. hebt?

Op dit moment is thuis een batterij installeren nog niet verplicht als je PV-panelen hebt. In de toekomst zou dit echter wel eens kunnen veranderen. De steeds groter wordende overtollige energie wordt ook voor de overheid moeilijker om op te slaan. Met het verdwijnen van de terugdraaiende teller, is het wel een groot voordeel om een thuisbatterij te combineren met zonnepanelen.

Wat zijn de plus- en minpunten van een thuisbatterij?

Aan elke aankoop zijn voor- en nadelen verbonden, dat is ook niet anders bij een thuisbatterij.

Pluspunten

  • Alle geproduceerde zonne-energie wordt zoveel mogelijk optimaal gebruikt. Dit kan de benodigde geleverde energie halveren.
  • Je zet geen overtollige stroom op het elektriciteitsnet waarvoor je een minimale verloning krijgt.
  • Tijdens een stroompanne heb je altijd nog de opgeslagen energie waarop je even kan overschakelen.
  • Je kan tijdens de goedkoopste momenten (meestal ‘s avonds) geleverde energie opslaan en deze dan gebruiken wanneer het je uitkomt.
  • Lange levensduur van meer dan 10 jaar.
  • Korte terugverdientijd en een premie in Vlaanderen.
  • Zelf groene energie opwekken met behulp van de zon en benutten is goed voor het milieu.

  Minpunten

  • De prijzen batterijen voor zonnepanelen liggen momenteel nog redelijk hoog, maar de investering is gelukkig snel terugverdiend en er premies zonnepanelen en batterij (Vlaanderen) waarop je aanspraak kan maken.
  • Je kan niet volledig onafhankelijk van energieleveranciers leven, doordat zonnepanelen in de winter minder opleveren.

  Hoe werkt een thuisbatterij?

  De hybride omvormer die bij de thuisbatterij hoort, zorgt ervoor dat de opgewekte energie omgezet wordt in wisselstroom. Dan wordt de energie die de zonnepanelen produceren, opgeslagen in de batterij. Wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld ‘s avonds of ‘s nachts wanneer de zonnepanelen niet genoeg energie produceren,  zorgt de batterij ervoor dat het gebouw van stroom voorzien wordt door de opgeslagen elektriciteit te gebruiken. Thuisbatterij Tesla

  Welke merken van thuisbatterijen bestaan er?

  Er bestaan verschillende merken van thuisbatterijen met allemaal verschillende capaciteiten (3 kWh tot 135 kWh), we overlopen de beste opties.

  Vergelijk verschillende offertes

 • LG thuisbatterij

  Het Zuid-Koreaanse LG is momenteel een belangrijke speler op de markt van thuisbatterijen. Ze bieden een brede waaier aan opslagcapaciteiten aan van 3 kWh tot 9,3 kWh. De batterijen van LG werken volledig automatisch en vragen zeer weinig onderhoud. Ze zijn echter wel niet voorzien van een hybride omvormer, dus moet je deze apart aankopen.

  Tesla Powerwall

  Tesla is een merk dat we ondertussen allemaal wel kennen. Het is dan ook niet verbazend dat de Powerwall een van de populairste opties in het gamma van thuisbatterijen is. Normaal kunnen deze batterijen een gemiddeld gezin een halve dag van energie voorzien, maar wanneer je verschillende Powerwalls aan elkaar koppelt kan de opslagcapaciteit oplopen tot een capaciteit van 135 kWh. Deze batterijen zijn wel iets duurder, maar komen met omvormer en installatie inbegrepen.

  Ikea thuisbatterij

  Misschien een iets onverwachte leverancier van thuisbatterijen is Ikea. De keten doet dit sinds 2021 in samenwerking met SVEA Solar, een bedrijf uit Stockholm dat sinds 2014 bestaat. De modellen verschillen opnieuw per kWh, ze gaan van thuisbatterij 5kw tot 10 kWh, maar kunnen uitgebreid worden tot 30 kWh. Het gaat dus om uitbreidbare batterijmodules. Thuisbatterijen muur
 • Hoe kies je de beste thuisbatterij 2022?

  Van plan om een thuisbatterij te kopen, maar weet je niet hoe je jouw thuisbatterij kan kiezen? Kies op basis van onderstaande criteria jouw thuisbatterij.

  Prijs thuisbatterij

  Hoewel de aanschafprijs van thuisbatterijen gedaald is, blijft het prijskaartje nog duur. Rekening houdend met het merk, opslagcapaciteit en installatiekosten betaal je gemiddeld €4.000 tot €10.000. Is jouw huis ouder dan 10 jaar? Dan betaal je in plaats van 21% btw, slechts 6% btw. Maar btw kan ook voor prijsschommelingen zorgen, want als je huis ouder is dan 10 jaar hoef je maar 6% btw te betalen in plaats van 21%.

  Omvormer

  De omvormer is belangrijk, omdat dit het gedrag en het rendement van de batterij bepaalt. De omvormer berekent of de elektriciteit die het zonnepaneel opwekt en de elektriciteit die opgeslagen is in de huishoudaccu, via de meterkast in jouw huis kan worden gebruikt. De omvormer slaagt overproductie van zonnepanelen of elektriciteit uit het netwerk op in de batterij.

  Capaciteit, rendement en installatie thuisbatterij zonnepanelen

  Zonnepanelen + thuisbatterij combineren is aangeraden. De thuisbatterij moet wel een goed vermogen en formaat hebben. Dit vermogen is voornamelijk afhankelijk van jouw stroomverbruik en (huidige of toekomstige) installatiegrootte van zonnepanelen. Bespreek dit met jouw installateur. Als je de thuisbatterij tegelijk met het zonnepaneel plaatst, zijn deze aspecten al in rekening gebracht.

  Oplaadbeurten en levensduur

  Hoe vaker je de thuisbatterij moet opladen, hoe korter de levensduur van jouw thuisbatterij. Hou dus niet alleen rekening met de prijs maar ook het aantal oplaadbeurten, dit heeft een invloed op de levensduur. Dit betekent dat goedkope batterijen die slechts 1.000 cycli kunnen uitvoeren, niet zo interessant zijn als duurdere batterijen die 5.000 tot 10.000 cycli kunnen uitvoeren.

  Gemak installatie

  Het installatiegemak is een factor die van invloed is op de totale prijs van jouw thuisbatterij: hoe meer tijd het kost om te installeren, des te hoger de kosten. Bovendien kun je deze kosten vaak drukken door jouw zonnepanelen en thuisbatterij samen in één bezoek te laten installeren. Bespreek dit altijd met een installateur wanneer hij zijn thuisbatterij offerte maakt, zodat je volledig op de hoogte bent. Thuisbatterij werking
 • Thuisbatterij laten plaatsen

  Een thuisbatterij plaatsen vraagt enorm veel kennis. Daarom laat je dit het best doen door een erkende installateur.

  Thuisbatterijen vergelijken: vraag offertes

  Besparen op een thuisbatterij kan je heel gemakkelijk door verschillende offertes te vergelijken van installateurs in jouw regio. Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend tot 5 gratis en vrijblijvende offertes aanvragen. Er zijn wel dingen waarop je moet letten bij het vergelijken van offertes voor deze thuisbatterij rendabel. Ga bijvoorbeeld steeds na of de facturen die je vergelijkt wel hetzelfde aanbieden. Zo vermijd je achteraf onverwachte kosten.
  Gratis offertes
  Volledig vrijblijvend
  Erkende vakmannen uit uw buurt
  Beschrijf je project
  1. Beschrijf je project
  2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
  Upload
  Uploading…
  Done!
  Error! .
  Je gegevens
  Aangenaam!
  Gelieve je voornaam in te voeren
  Leuke naam!
  Gelieve je familienaam in te voeren
  Ziet er goed uit!
  Vul een geldig e-mailadres in
  Perfect, klaar voor verzending!
  Vul een geldig telefoonnummer in
  Genoteerd!
  Voer een geldig adres in
  Prima!
  Voer een geldige postcode in
  Goed gedaan!
  Voer een geldige stad in
  Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.