Vochtbestrijding: soorten vochtproblemen, prijs en premies

Vochtproblemen zijn geen pretje. Heb je bijvoorbeeld last van condensatie, vochtplekken of schimmels? Snel handelen is dan de boodschap. Vocht brengt naast structurele schade aan je woning ook jouw gezondheid op termijn in gevaar. Gelukkig bestaat er op het vlak van vochtbestrijding een brede waaier van oplossingen. Je vindt een overzicht en bijhorende prijzen in dit artikel.

Een professionele vochtbestrijder beschikt alvast over de nodige kennis en ervaring om jouw problemen aan te pakken. Advies nodig? Snel en eenvoudig offertes vergelijken? Check zeker onze offertepagina.

Wat is de vochtbestrijding prijs?

Voor elk van bovenvernoemde vochtprobleem zijn er één of meerdere vochtbehandelingen mogelijk. Aan elk van deze vochtbehandelingen hangt een prijskaartje. Ontdek hieronder het overzicht:

Vochtbehandeling Gemiddelde vochtbestrijding prijs
Muren injecteren ca. € 100 per lopende meter
Muren impregneren ca. € 10 per m²
Muren onderkappen Tussen € 100 en 150 per lopende meter
Kelderdichting € 4.000 – 10.000
Mechanisch ventilatiesysteem € 1.500 – 6.000

Vochtbestrijding premie

Door de zware investering die je soms/vaak moet doen, besloot de overheid om een handje te helpen met een vochtbestrijding premie. Ontdek hieronder het aanbod waarvoor je in aanmerking kan komen.

  1. Vlaamse Renovatiepremie: ontvang tot € 3.333 voor vochtbestrijding
  2. Vlaamse Verbeteringspremie: ontvang tot € 750
  3. Gemeentelijke premies: de premie die je hiervoor ontvangt is afhankelijk van je gemeente.

Vraag gratis advies en een vochtdiagnose

Meest voorkomende soorten vochtproblemen

Zwarte-schimmel-3-1024x683.jpg
  1. Opstijgend vocht: Dit vochtprobleem begint op grondniveau, gewoonlijk in de kelder. De redenen zijn divers. Meestal zul je dit type vochtprobleem ervaren bij woningen die gebouwd werden voor 1950. Deze huizen werden niet voorzien van een vochtwerende laag waardoor er vocht via de muren kan binnendringen. Dat betekent echter niet dat ook nieuwbouwwoningen niet het slachtoffer kunnen worden van opstijgend vocht. Is er een onderbreking in de vochtkeringslaag, dan kan dit eveneens tot vochtproblemen leiden.
  2. Doorslaand vocht: Is je buitenmuur poreus, dan wordt je waarschijnlijk geconfronteerd met doorslaand vocht. Een vochtige buitenmuur behandel je best zo snel mogelijk. Het kan namelijk het betonijzer in gewapend beton ernstig verzwakken en zo je hele woningstructuur aantasten.Gelukkig bestaan hier een aantal oplossingen voor. De muren impregneren is zowat de meest efficiënte vochtbehandeling.
  3. Condensatievocht: Condensatievocht wordt veroorzaakt wanneer een ruimte slecht geventileerd wordt. De lucht in huis dient namelijk aan een bepaalde vochtigheidsgraad te beantwoorden. In een ideale situatie bevindt die zich tussen de 50 % en 70 %. Je kan dit eenvoudig meten met een hygrometer. Condensatievocht merk je gewoonlijk op door de opkomst van zwarte schimmelvlekken. Condensatievocht kan je zelf bestrijden als die nog niet te sterk aanwezig is. Je ramen even openzetten kan het probleem al verhelpen. In het ergste geval zal de plaatsing van een ventilatiesysteem noodzakelijk zijn.

Schimmel in huis

Heb je last van schimmel in huis? Dat is een duidelijk teken van een vochtprobleem. Schimmel in huis komt veel voor en is gelukkig goed te bestrijden door de oorzaak van het probleem grondig aan te pakken.

Schimmel wordt altijd veroorzaakt door een teveel aan vocht, want schimmels kunnen zich alleen ontwikkelen in vochtige omstandigheden. Je kunt er dus zeker van zijn dat je een vochtprobleem hebt als je schimmels op de muur ziet, of dit nu zwarte , witte of rode schimmel is.

Schimmel in de badkamer

Schimmelsporen komen je huis binnen via open ramen en deuren. Deze sporen hoeven zich echter niet altijd te ontwikkelen tot schimmel. Hiervoor hebben de sporen een vochtige omgeving nodig. Veel mensen krijgen last van schimmel in de badkamer.

Het wordt meestal veroorzaakt door een gebrekkige ventilatie. De vochtige lucht kan niet voldoende worden afgevoerd en gaat hierdoor condenseren tegen de muren. De muren worden vochtig en vormen zo een uitstekende voedingsbodem voor schimmels.

Zwarte versus witte schimmel

Zwarte schimmel is een stuk schadelijker dan witte schimmelsoorten. Zwarte schimmelsoorten groeien op oppervlakken en dringen onder het oppervlak door om daar ernstige schade te veroorzaken.

Ook zijn deze schimmels schadelijk voor de gezondheid en veroorzaken ze onder meer klachten aan de luchtwegen. Witte schimmelsoorten kunnen juist makkelijk verwijderd worden en vormen een minder groot probleem.

Zwarte-Schimmel-2-1024x683.jpg

Enkele efficiënte vochtoplossingen

Afhankelijk van het soort vocht waar je last van hebt, kun je dat op verschillende manieren bestrijden.

Ontvang gratis offertes van vochtbestrijders

Injecteren muren

Opstijgend vocht kun je bestrijden door de muren te injecteren. Daarbij worden er gaten geboord in de vochtige muren. Door de gaten wordt een vochtwerende gel geïnjecteerd, waardoor het vocht niet langer door de muren heen naar boven kan trekken. De gel zorgt ervoor dat de muur op termijn zal uitdrogen.

Impregneren muren

Heb je te maken met doorslaand vocht? Dan is het doorgaans een goede oplossing om de muur te impregneren. Bij het impregneren van de gevel wordt een waterwerende laag aangebracht op de buitenmuur.

Deze techniek kan ook ingezet worden bij doorslaand vocht, omdat het een preventieve vorm van vochtbestrijding is. Het is belangrijk dat er geen schade aan de gevel is en dat ze proper is voordat de muren geïmpregneerd kan worden.

Vocht in de kelder

Vocht in de kelder is een veel voorkomend en vervelend probleem. Je lost het liefst zo snel mogelijk op, want een vochtige kelder zorgt voor een ongezond leefklimaat.

Ook worden je spullen aangetast door het vocht, daalt de waarde van je huis, en het kan leiden tot ongedierte en een muffe geur in huis. Het vochtprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om condensvocht dat ontstaat door temperatuurwisselingen en een slechte ventilatie, grondvocht of vocht door slechte drainage.

Hoe vocht in de kelder oplossen?

Hoe je afgeraakt van een vochtige kelder, is afhankelijk van de oorzaak. Condensvocht in de kelder is één van de meest eenvoudige problemen om op te lossen. Door de ventilatie in de kelder te vergroten en de temperatuur constant te houden kom je hier gemakkelijk vanaf.

Slechte drainage kan verholpen worden door de afvoer of waterleiding te repareren. Grondvocht kan tegengegaan worden door de muren te injecteren.

Kelderdrainage

Staan er plassen water in de kelder? Dan heb je een drainagesysteem nodig om van het overtollige vocht af te komen. Drainagesystemen komen in allerlei vormen en maten, van basissystemen tot volledig geïntegreerde systemen die ervoor zorgen dat zowel vloeren als muren volledig droog blijven.

Het is niet altijd noodzakelijk om voor een volledige kelderdrainage te kiezen. Soms zijn er slechts enkele scheuren verantwoordelijk voor jouw vochtprobleem.

Kelder ventileren

Niet alle kelders zijn voorzien van een raampje dat open kan voor natuurlijke ventilatie. Ventilatieroosters kunnen een oplossing bieden, maar als er vochtgevoelige spullen in je kelder staan bieden deze geen soelaas en heb je baat bij een ventilatiesysteem.

Extra tips om een vochtige kelder droog te maken

Er zijn nog een aantal kleine aanpassingen die je in de kelder kan uitvoeren en die al een groot verschil maken voor het vochtniveau. Door kieren en scheuren te dichten en te behandelen met een waterdichte pleister kan je voorkomen dat vocht je woning binnendringt. Ook kan je de vloer afwerken met een waterdichte laag.

Vraag gratis advies en prijzen voor vochtbestrijding

Opstijgend vocht bestrijden

Veelgestelde vragen over vochtbestrijding in huis

Vochtbestrijding in huis is iets waar veel mensen mee te maken krijgen. Er zijn een aantal vragen die ons regelmatig gesteld worden en waarop we het antwoord delen.

Huurder versus eigenaar: wie betaalt de vochtbestrijding?

Heb je vochtproblemen in je huurwoning ontdekt? Dan is het belangrijk om direct in actie te treden. Wanneer de oorzaak van het vocht afkomstig is van optrekkend of doorslaand vocht gaat het om een bouwkundig probleem en is de huisbaas verantwoordelijk voor de kosten.

De huisbaas is volgens de wet verplicht om de woning in goede staat van onderhoud te leveren en die als dusdanig te beheren tijdens de duur van jullie overeenkomst. Sommige onderhoudswerken kunnen ten laste komen van de huurder. Dit staat vastgelegd in jullie huurcontract.

Leidt spouwmuurisolatie tot vochtproblemen?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel. Nee, een goed uitgevoerde spouwmuurisolatie leidt niet tot vochtproblemen. Het gaat vocht en schimmelvorming juist tegen.

Wel kan het zo zijn dat de spouwmuurisolatie een al bestaand probleem aan het licht brengt, omdat het vocht plots niet meer afgevoerd kan worden via de spouwmuur.

Vochtbestrijding: vraag gratis advies en offertes

Extra professioneel advies nodig? Wil je graag een overzicht van het prijsaanbod, een vochtbestrijder in jouw regio vinden en kunnen vergelijken?

Via onderstaand formulier ontvang je al binnen enkele dagen de eerste offertes voor vochtbestrijding in jouw huis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan je herkennen?
3*. Bent je eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wil je dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Omschrijving van jouw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.