Premie nieuwe ramen 2022: een overzicht van het aanbod

Ben je van plan om nieuwe ramen en deuren te laten plaatsen in 2022? Haal het maximum uit je investering! Ook in 2022 zal het mogelijk zijn om een premie voor je ramen aan te vragen bij je netbeheerder en bij de Vlaamse overheid.

Er zijn verschillende premies waar je misschien wel voor in aanmerking komt. Premies voor hoogrendementsglas of een totaalrenovatiebonus zijn maar enkele voorbeelden.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Premie nieuw ramen: aanbod premies beglazing en schrijnwerk

Afhankelijk van de soort werken die je laat uitvoeren heb je dankzij de Vlaamse overheid recht op een aantrekkelijke premie.

Jaarlijks worden hier en daar echter wijzigingen doorgevoerd. Daardoor zijn de premie-regels een complex labyrint geworden. Nood aan een duidelijk overzicht van de mogelijke premies voor je ramen in 2022? Dit is waar je recht op hebt:

 1. Premies van je netbeheerder
 2. Vlaamse renovatiepremie
 3. Vlaamse verbeteringspremie (UPDATE!)
 4. Totaalrenovatiebonus
 5. Gemeentelijke premies
 6. Burenpremie

Zit je met vragen? Advies nodig? Een ramenspecialist in je buurt helpt je graag verder

Krijg gratis advies

1. Premie voor nieuwe ramen : wat krijg je van de netbeheerder?

Om aanspraak te maken op een premie van je netbeheerder moet je voldoen aan twee voorwaarden:

 1. Je investeert in hoogrendementsbeglazing in een bestaande woning of appartement.
 2. Je ben aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006.

Welke premies kan je aanvragen?

 • Laat je de werken uitvoeren door een aannemer? Dan krijg je een Premie voor Hoogrendementsglas van 10 euro per vierkante meter.
 • Neem je minstens drie energiebesparende maatregelen? Dan heb je recht op een Totaalrenovatiebonus.
 • Heb je ook het schrijnwerk van je ramen laten vervangen? En je muren laten isoleren? Dan maak je aanspraak op de Combinatiepremie. Pas op! Je kan deze premie niet combineren met de Totaalrenovatiebonus.
 • Gaat het over een sociale huurwoning? Controleer dan of je aanspraak maakt op de Sociale beglazingsprojecten.
 • Ben je een projectbegeleider? Maakte je minstens tien woningen energiezuinig? Dan kan je aanvraag indienen voor een Burenpremie. Je kan ook samen met negen andere eigenaars de handen in elkaar slaan.

2. Vlaamse renovatiepremie voor nieuwe ramen

Hoogrendementsglas houdt de warmte veel beter bij dan enkel of dubbel glas. Ug waarde geeft de isolatiegraad van het glas weer. Hoogrendementsglas heeft een waarde van 1,1 w m k. Wanneer je voor een dubbel hoogrendementsglas verlaagt dit tot 1,0 w m k, en zelfs tot 0.5 w m bij drievoudig glas. Hoe lager deze waarde, hoe beter het glas isoleert.

Door dat gewone enkel of dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas, bespaar je dus heel wat energie. Maar soms moet ook het schrijnwerk vervangen worden voor een optimaal resultaat. Als je woning of appartement minstens dertig jaar oud is, en je vervangt zowel het enkel of dubbel glas als het schrijnwerk van je ramen, kan je een aanvraag indienen voor de Vlaamse renovatiepremie.

Bedrag en voorwaarden

De Vlaamse renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van de kostprijs voor het buitenschrijnwerk. Om in aanmerking te komen voor de premie of subsidie dubbel glas moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

 • Je bent eigenaar van de woning.
 • Je voldoet aan de inkomensvoorwaarden. Voor aanvragen in 2022 zal gekeken worden naar het gezamenlijk belastbaar inkomen van het tweede jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum.
 • De woning is minstens 30 jaar oud.
 • Je facturen zijn maximaal 2 jaar oud.
 • De premie renovatie wordt aangevraagd na voltooiing en facturatie van de werken.

Zit je met vragen?

Vraag advies aan een raamspecialist


3. Premie voor nieuwe ramen: de Vlaamse verbeteringspremie

Ging het om een kleine investering? Dan kwam je in aanmerking voor de verbeteringspremie van de Vlaamse overheid. Sinds 1 juni 2019 is deze premie echter afgeschaft en opgenomen in de Vlaamse renovatie ramen premie.

Bedrag en voorwaarden

De Verbeteringspremie voor buitenschrijnwerk bedroeg maximaal 1.250 euro. De voorwaarden hiervoor waren:

 • Zowel het glas als het schrijnwerk van je ramen worden vervangen.
 • De woning is minstens 25 jaar oud.
 • Je voldoet aan de inkomensvoorwaarden.

4. Totaalrenovatiebonus

Je merkt het: investeren in nieuwe ramen, levert je flink wat financiële voordelen op. Heb je nog andere verbouwingsplannen die energiebesparende maatregelen zijn? Dan kan je misschien in aanmerking komen voor een Totaalrenovatiebonus, bovenop de premies van de netbeheerder.

Bedrag en voorwaarden

 • Je voert minstens 3 energiebesparende renovatiewerken uit in 5 jaar.
 • Je investeert in dak-, muur- of vloerisolatie, hoogrendementsglas, een warmtepomp, een zonneboiler en/of een ventilatiesysteem.

Hoe meer energiebesparende maatregelen je combineert, hoe hoger je bonus.

INVESTERINGEN EXTRA BEDRAG VOOR EEN HUIS/APPARTEMENT
Vanaf 3 investeringen € 1.250 / 625
Vanaf 4 investeringen €    500 / 250
Vanaf 5 investeringen € 1.000 / 500
Vanaf 6 investeringen € 1.000 / 500
Vanaf 7 investeringen € 1.000 / 500

Bron: tabel van Eandis.be

Let wel op: om een premie te krijgen, moet je sommige renovatiewerken door een aannemer laten uitvoeren. Neem dus goed alle voorwaarden door.


5. Gemeentelijke premie voor nieuwe ramen

Premie ramen 2019

Ook sommige gemeenten en provincies kan je in aanmerking komen voor een premie aan bewoners die investeren in hoogrendementsglas. Hiervan een lijst opstellen is onbegonnen werk, maar gelukkig is er de Subsidiemodule. Met deze handige tool vind je snel en eenvoudig alle premies die van kracht zijn in jouw stad of gemeente. Vul hier je gegevens in, en even later verschijnt er een duidelijk overzicht.


6. De Burenpremie

Tien of meer deelnemers uit dezelfde buurt kunnen samen een collectief renovatieproject opstarten. Ben jij van plan om nieuwe ramen te laten plaatsen? Misschien kan jij ook aansluiten bij negen anderen uit jouw buurt. Meld je aan als deelnemer op de website van je netbeheerder (Eandis of Infrax).

Een collectief renovatieproject wordt begeleid door een opgeleid projectbegeleider. Dankzij de collectieve aanpak worden de verbouwingswerken een stuk vlotter en goedkoper uitgevoerd. In ruil krijgt de projectbegeleider een Burenpremie.

Deze premie bedraagt maximaal 400 euro per wooneenheid. Als deelnemer krijg je zelf geen burenpremie, maar je hebt wel recht op de premies van de netbeheerder. De projectbegeleider helpt je bij het aanvragen van deze premies.

Nood aan een aannemer voor je ramen en deuren in je bestaande woning of appartement? Vul snel het handige formulier hieronder in en vraag zo offertes aan van meerdere vakmannen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Wat wenst u te plaatsen?

2. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?

3. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?

4. Beschrijving van uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.