Waarom zonnepanelen plaatsen? Rendement, terugverdientijd en prijs

Vraag je je af of zonnepanelen plaatsen wel het rendement waard zijn? Daar mag je niet over twijfelen. Het is nu meer dan ooit het moment om te investeren in duurzame energie. Maar geld besparen is niet het enige voordeel aan zonnepanelen. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu door groene stroom te gebruiken.

Waarom zonnepanelen installeren op je dak?

Zonnepanelen kopen brengt heel wat voordelen met zich mee. Ze zijn een milieuvriendelijke en duurzame keuze en hebben weinig onderhoud nodig. Bovendien werken ze optimaal, omdat er altijd zonnestraling aanwezig is. Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je heel wat geld uit op je eindfactuur. In slechts enkele jaren heb je ze al terugverdiend. Die terugverdientijd wordt nog korter als je gebruik maakt van de vele premies. Al bij al zijn ze dus een uitstekende investering!

Waarom zonnepanelen op je dak plaatsen?

Zonnepanelen aan de goedkoopste prijs

Met de afschaffing van de subsidies van de terugdraaiende teller moesten er wel alternatieven gevonden worden. Een forse daling van de prijs was bijgevolg de enigste oplossing.

Voor wie vroeger gemiddeld nog € 12.000 betaalde voor een zonnepanelen installatie van +- 16 zonnepanelen, zal deze prijs vandaag de dag zien dalen met zo’n 33%. Dit betekent dus dat je voor dezelfde installatie nog maar slechts € 8.000 neertelt. Bovendien is de terugverdientijd van de investering ook nog eens gedaald (minder dan 10 jaar).

De prijs van zonnepanelen wordt dus steeds goedkoper en de terugverdientijd steeds lager. Als je echt een goed zicht wilt krijgen over de prijs die je voor je zonnepanelen zal moeten betalen, dan is het belangrijk dat je kijkt naar de omvang van je gezin en je jaarlijks energieverbruik. Aan de hand daarvan weet je hoeveel kWh je in totaal nodig hebt, zoals we je hierboven hebben uitgelegd.

Het aantal kWh dat je nodig hebt bepaalt de hoeveelheid zonnepanelen en dus ook de prijs die je zal moeten betalen. De totale prijs wordt berekend op basis van de prijs van de panelen, het aantal panelen, de omvormer en de installatiekosten.

Het type panelen dat je aanschaft maakt als eerste een verschil op de prijs. De goedkoopste soort zonnepanelen zijn polykristalijne zonnepanelen. Daarvoor betaal je gemiddeld € 590.
Monokristalijne zonnepanelen zijn een stuk duurder. De prijs per stuk loopt al snel op tot € 660 per paneel.
Tegenwoordig winnen amorfe zonnepanelen meer aan populariteit. Ze zijn vooral handig voor kleine dakoppervlakken. Gemiddeld betaal je voor amorfe zonnepanelen  € 400 per paneel.

zonnepanelen installeren

De terugverdientijd was nog nooit zo kort

Technologieën evolueren en dat geldt ook voor zonnepanelen. Door de helling en oriëntatie correct te bepalen zorg je voor een optimaal rendement en bijgevolg voor een investering die zichzelf terugverdient in amper 7 à 8 jaar.

Ook bij een platte daken kan je genieten van de voordelen en de relatief korte terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie. De zonnepanelen worden namelijk op speciale constructies opgesteld zodat ze een perfecte hellingsgraad hebben.

De terugverdientijd is ook korter omdat je kan genieten van interessante premies en subsidies van de Vlaamse overheid. Je komt in aanmerking voor een premie van € 300 tot € 1500 als je de zonnepanelen laat plaatsen door een erkende aannemer in 2021. Specifiek betekent dat je 300 €/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp kan krijgen. Daarnaast maak je ook kans op 150 €/kWp van 4kWp tot 6 kWp. Dat laatste komt overeen met maximaal € 1.500.
Daarvoor moeten de facturen pas na 1 januari 2021 opgesteld zijn. Afhankelijk van het type zonnepanelen en hun piekvermogen zal je een vergoeding krijgen van de netbeheerder.

terugverdientijd zonnepanelen

Investeren in een zonne-installatie rendeert beter dan een spaarboekje

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van zo’n 25 jaar. Jaarlijks is het rendement van zonnepanelen gelijk aan 5% à 6%. Reken maar uit, dat is meer dan wat je op een spaarboekje kan verdienen.

Zonnepanelen zetten ongeveer 20% van de zonne-energie om in elektriciteit. Aangezien de prijs van zonnepanelen gedaald is de laatste tijd, is het dus interessant om de opbrengst en investering van zonne-energie te vergelijken met grijze stroom.

groene stroom

Hoeveel zonnepanelen laten plaatsen?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor je huishouden, kan je makkelijk berekenen. De eerste stap is weten hoeveel je jaarlijks verbruikt. Gemiddeld gezien is dit 3500 kWh voor een gezin van 3 tot 4 personen. Eens je weet hoeveel je jaarlijks verbruik is, moet je het verbruik vermenigvuldigen met 0,85. Dit getal is de opbrengstfactor van een zonnepaneel.

Als we in ons voorbeeld het jaarlijks verbruik(3500 kWh) vermenigvuldigen met de opbrengstfactor(0,85), dan komen we uit op 2975. Het getal dat je uitkomt als je je jaarlijks verbruik met de opbrengstfactor vermenigvuldigt is het aantal Wattpiek dat je nodig hebt voor je zonnepanelen in totaal. In dit geval is dat dus 2975 Wp.

Het aantal Wattpiek per zonnepaneel kan verschillend zijn, maar over het algemeen kan je rekenen op 260 Wp. Het totaal aantal Wattpiek dat je nodig hebt moet je delen door de Wattpiek van één zonnepaneel om zo het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt te berekenen. Als we in ons voorbeeld 2975 delen door 260, dan komen we uit op 11,44 ofwel 12 zonnepanelen afgerond. Zo kan je eenvoudig het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt berekenen!

hoeveel zonnepanelen leggen

Zonnepanelen op een plat dak

Ook op een plat dak kan je zonnepanelen laten plaatsen. Sterker nog: zonnepanelen installeren op een dak dat plat is is veel makkelijker dan op een hellend dak. Op een plat dak worden zonnepanelen op het dak bevestigd met consoles. Deze worden verzwaard met grind, stenen of zandzakken, zodat ze goed blijven liggen.

Als je zonnepanelen op een plat dak wilt plaatsen, dan zal je wel rekening moeten houden met de juiste hellingshoek en oriëntatie. De beste hellingshoek is 35 graden en de optimale oriëntatie is richting zuiden. Als je er zeker van wilt zijn dat je zonnepanelen goed geplaatst worden, dan kan je dat beter overlaten aan een zonnepanelen installateur!

monokristalijne zonnepanelen

FAQ Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen zijn een dure investering en ook al is zonne-energie echt de moeite waard, het is toch handig om op voorhand zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn. Om die reden geven we je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Kan ik kapotte zonnepanelen recycleren?

Een van de redenen waarom je zou kiezen om zonnepanelen te plaatsen is waarschijnlijk hun milieuvriendelijkheid. Maar misschien vraag je je af of ze ook nog milieuvriendelijk zijn aan het einde van hun leven. Als dat het geval is, dan hebben we goed nieuws, want zonnepanelen kunnen gerecycleerd worden! Je kan ze zelf recycleren of inleveren bij je leverancier om te recycleren. Als je je zonnepanelen recycleert, dan worden ze uit elkaar gehaald en vervolgens krijgt 96% van de panelen een nieuw leven. Ook de omvormer kan gerecycleerd worden.

Als je je zonnepanelen naar een recyclagepark brengt, zit de kans erin dat je daarvoor zal moeten betalen. Dat komt omdat de zonnepanelen niet zomaar bij andere afval weggegooid mogen worden. De omvormer mag je wel gewoon bij ‘overige elektrische apparaten’. Lees hier meer over het recycleren van zonnepanelen.

zonepanelen prijs

Hoe vind ik de goedkoopste en beste zonnepanelen?

Als je zonnepanelen gaat kopen, wil je het liefst zoveel mogelijk geld uitsparen en toch goede kwaliteit aanschaffen, maar hoe doe je dat? Er zijn een aantal manieren om de goedkoopste én beste zonnepanelen te vinden.

De beste manier is door offertes van verschillende vakmannen met elkaar te vergelijken. Het prijsverschil tussen de tarieven van de verschillende vakmannen kan oplopen tot wel 40%. Het is dus zeker de moeite waard om offertes door verschillende vakmannen te laten opstellen!

Bij het vergelijken van offertes voor zonnepanelen zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. De prijzen worden namelijk bepaald op basis van kilowattpiek en aantal zonnepanelen. Informeer je op voorhand over welke zaken er belangrijk zijn bij het vergelijken van offertes. Enkel zo ga je de beste keuze maken.

Daarnaast zal je ook op het soort panelen moeten letten. Zijn alle offertes die je hebt aangevraagd voor één soort panelen? Dan ben je offertes juist aan het vergelijken.

Het merk is ook iets waar je rekening mee zal moeten houden. Informeer je naar de kwaliteit van de zonnepanelen en de eventuele garanties.

groene stroom zonnepanelen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.