Zo hou je de warmte buiten met grote ramen
Grote ramen zijn een echte trend. Misschien heb jij er ook wel voor gekozen? Naast de vele voordelen kunnen grote ramen het in de zomer wel eens moeilijk maken om de hitte buiten te houden. Maar met deze 4 eenvoudige oplossingen blijft je woning ook in de zomer aangenaam koel.
De trend van grote ramen
Grote ramen winnen de laatste jaren aan populariteit en zijn vandaag voor velen een absolute must in de woning.
Ze bieden dan ook heel wat voordelen. Zo gaan binnen en buiten naadloos in elkaar over. Je tuin wordt als het ware naar binnen gehaald. Daarnaast creëren ze veel natuurlijke lichtinval.
Maar ramen isoleren lang niet even goed als muren. Zo gaat er via de ramen veel warmte verloren in de winter en komt de hitte binnen in de zomer.
Zo hou je de warmte buiten
Maar hoe hou je in de zomer de warmte nu precies buiten? Met deze 4 oplossingen zal de temperatuur binnenshuis niet langer de pan uitswingen.
1. Isolerende beglazing
Kies in plaats van gewoon dubbel glas voor dubbel hoogrendementsglas of driedubbel glas. Wat is het verschil?
Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende luchtspouw. Dit soort glas is goed isolerend waardoor je tijdens de winter minder moet verwarmen en tijdens de zomer de warmte beter kan buiten houden.
Hoogrendementsglas isoleert 3 tot 4 keer beter dan dubbel glas. Het bestaat uit twee of meerdere lagen glas. Zowel tijdens de zomer als tijdens de winter zal de binnentemperatuur nóg stabieler zijn dan met dubbel glas. Je energiefactuur zal tijdens de winter bovendien ook lager liggen. Het plaatsen van hoogrendementsglas kost tussen 80 en 185 euro per vierkante meter.
Driedubbel glas is het neusje van de zalm. Het isoleert tot 12 keer beter dan dubbel glas en dat is ook te zien aan het prijskaartje. Voor driedubbel glas betaal je gemiddeld tussen 100 en 135 euro per vierkante meter.
Geniet niet alleen van betere isolatie maar ook van premies voor ramen vervangen!
Ontvang GRATIS offertes voor ramen
2. Zonwerend glas
Een andere oplossing is kiezen voor zonwerend glas. Dit glas zorgt ervoor dat de zon minder binnenvalt in je woning zonder lichtinval te verliezen. Zonwerend glas is een verbeterde versie van hoogrendementsglas en zorgt ervoor dat je tijdens de winter het warmteverlies beperkt en in de zomer je de warmte buiten houdt.
Zonwerend glas wordt samengesteld door een laagje metaaloxide op het glasraam. Het zijn fijne ijzerdeeltjes die het glas minder doorzichtig maken en de zonnestralen maar deels doorlaten. De transparantie van het glas zal afhangen van welk type metaal er op je glas geplaatst wordt en de dikte van de aangebrachte laagjes op het glas.
Soorten zonwerend glas
Er bestaan een aantal soorten zonwerend beglazing waaruit men kan kiezen. Hoe sterker het glas hoe minder zon erdoor zal komen.
Indien je in de winter alsook in de zomer van de zon en de warmte wenst te genieten is het aangeraden om vierseizoensglas te installeren. Dit zorgt ervoor dat de zon en warmte zowel in de zomer als in de winter binnenvallen. Het “gewone” zonwerend glas zorgt voor 70% toelating van het zonlicht en kan verminderd worden door hoogrendementsglas.
De sterkte van zonwerend glas wordt deze uitgedrukt in een “G-code” met het cijfer voor de sterkte van het glas. Zo betekent G50 dat je slechts 50% van het zonlicht doorlaat.
Wens je nog verder te gaan, dan kan je altijd voor G38 kiezen. Dit glas laat amper 38% van het zonlicht door waardoor de ruimte ook donkerder zal zijn en de warmte minimaal binnen zal komen.
Wanneer je een dakraam hebt, kan je ook voor zonwerend glas kiezen Hierbij kan een coating of een beglazing met een lage G-waarde gebruiken.
Hoeveel kost zonwerend glas?
Het prijskaartje van zonwerend glas hangt af van een aantal factoren zoals de grootte van de ramen, de hoeveelheid en de sterkte van het glas. Zonwerend glas wordt aangekocht volgens de vierkante meter die je nodig hebt. Het goedkoopste is 65 euro per vierkante meter en het duurste glas kan oplopen tot 180 euro per vierkante meter.
🏠 Nieuwe ramen? Vind de beste specialist 🏠
Op zoek naar nieuwe ramen? Vergelijk hier prijsoffertes op maat van de beste specialisten in beveiligingssystemen en bespaar zo tot 30%. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
3. Screens of zonwering
Kies je liever voor iets anders? Dan kan je steeds voor screens gaan. Screens worden geplaatst aan de buitenkant van je ramen en werken dus veel beter dan gordijnen. Gordijnen hangen binnen, waardoor de warmte nog steedsn naar binnen komt. Screens houden ook vliegen en muggen buiten en zijn windvast. Bovendien zorgt zonwering voor een betere EPB-score van je woning.
Screens kosten tusssen 170 euro tot 270 euro per vierkante meter. Er bestaan ook meer luxueuze versies van zonwering die werken met sensoren, batterijen, en/of muurschakelaars. Deze zijn de duurste.
Je hebt de keuze uit een aantal opties. Zo kan je voor in- of opbouw kiezen, verschillende kleuren en materialen en de bediending. Je kan ook een schakelaar laten installeren.
Bekijk ook: pvc ramen prijs, premies en voordelen!
4. Luifel
De laatste oplossing hebben is een luifel. Een luifel hangt niet verticaal voor je raam zoals een screen, het is meer een soort afdak. Een luifel zorgt ervoor dat je schaduw creëert voor je raam, waardoor er je het zonlicht en de hitte op een afstand van het raam houdt.
Een luifel is vooral ideaal als je een groot (schuif)raam hebt dat grenst aan een terras. Zo heb je met je luifel twee vliegen in één klap: schaduw op je terras en minder zon die binnenvalt.
In tegenstelling tot een terrasoverkapping kan je een luifel weer inklappen zodat je op minder zonnige dagen geen licht verliest en zo behoud je de uitstraling van je woning.
De prijs van een luifel hangt vooral af van je persoonlijke voorkeuren. Zo zal een vrijstaande luifel een startprijs van 500 euro hebben. Kies je liever voor een knikarmscherm? Dan zal het prijskaartje tussen 650 en 1500 euro liggen.