Kelder als leefruimte: hoe maak je hem vochtvrij?

kelder leefruimte

Wil je de kelder meer en beter benutten? Beschik je over een grote of een kleine kelderruimte? Een speelkamer, een gastenverblijf of een fitnessruimte? De opties zijn eindeloos als je de kelder wil verbouwen.

Voor je de kelder transformeert tot extra leefruimte controleer je wel best grondig op structurele problemen. Is de ruimte bijvoorbeeld vochtvrij? Ook zal je ze moeten isoleren. Hoe je pak dat alles aan? In dit artikel vind je alvast enkele de nodige inspiratie.

Voorstudie

Wat je plannen ook zijn. De eerste stap is een inschatting maken van de staat van je kelder. Je kan daarvoor een professional inschakelen, zoals een architect of een studiebureau. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de toestand van de wanden, of de woning in een overstromingsgevoelig gebied ligt, en de ondergrond (zand, leem, enz.).

Op basis van deze voorstudie krijg je een beter zicht op de haalbaarheid van je plannen. En dus, of het mogelijk is om de kelder om te bouwen tot een extra leefruimte.

Omdat de kelder ondergronds zit, hoeft het niet te verbazen dat vocht een groot probleem kan vormen voor je plannen. Zelfs al is jouw kelder gemetseld, dan nog is het belangrijk dat de kelder volledig waterdicht is.

kelder als leefruimte

Opstijgend vocht

Wat kan de oorzaak zijn van de vochtproblemen in je kelder? Ze kunnen onder meer ontstaan door scheuren en barsten in de wanden of door lekken in leidingen.

Een ander probleem is opstijgend vocht. Het gaat dan niet over water dat door de wanden naar binnen kan sijpelen, maar om de absorptie van grondwater door de kelderwanden. Je herkent dit type vocht aan donkere vlekken op de muur, uitbloeiingen of beschadingen van het metselwerk.

Hoe behandel je het best opstijgend vocht? De beste manier is via de buitenkant. Bij dat proces wordt de grond weggehaald en wordt er een soort van membraan aangebracht om zo contact tussen de grond en het ingegraven gedeelte van de wand te voorkomen. Omdat dit een vrij zware klus is, kan je er ook voor opteren om de interventies uit te voeren via de binnenkant. Het betreft dan onder andere het injecteren van de keldermuren met een hydrofobe oplossing.

vocht in de kelder

Condensatie

Een vochtige kelder is niet alleen nadelig voor de structuur van de woning, maar trekt ook schimmels en bacteriën aan. Naast een gevaar voor je gezondheid, vormen ze ook een risico voor de spullen die je in je kelder bewaart.

Hoe pak je bijvoorbeeld condensatie aan? De beste manier is door voldoende ventilatie te voorzien. Vooral als je overweegt je kelder om te bouwen tot leefruimte. Want er is dan namelijk een grotere kans op extra vochtproductie. Het is dus zeker belangrijk om constant te ventileren.

Bovenstaande methodes zijn slechts een greep uit het aanbod vochtbestrijding om je kelder vochtvrij te maken voor je ze transformeert tot een volwaardige leefruimte. Wil je meer info en advies op maat van vakspecialisten? Stel gerust al je vragen via ons offerteformulier en vind zo snel en eenvoudig een vakman in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan je herkennen?
3*. Bent je eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wil je dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Omschrijving van jouw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.