Grondwater in kelder: oorzaken, gevolgen en oplossingen

De meest voorkomende oorzaak van wateroverlast in de kelder is opstijgend grondwater. Vaak gaat dit hand in hand met andere vochtproblemen, zoals vochtige muren en allerhande schimmels. Uiteraard moet dit zo snel mogelijk opgelost worden, maar we beginnen bij het begin: de oorzaken en gevolgen. Daarnaast vind je in dit artikel mogelijke oplossingen.

Extra professioneel advies nodig? Vochtbestrijders in jouw regio vinden? Check dan zeker onze offertepagina.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Water in kelder: oorzaak

De oorzaak van grondwateroverlast is heel makkelijk te verklaren. Tijdens periodes van hevige regenval stijgt het grondwater en dringt het de kelder binnen, als die niet waterdicht is gemaakt. Het is heel belangrijk om de kelder dan volledig waterdicht te maken, om zo opstijgend grondwater buiten te houden.

Heb je te maken met een natte kelder? Kijk dan ook zeker de keldermuren na op scheuren of spleten. Komt hier water door? Dan heb je waarschijnlijk last van grondwater in de kelder.

Er zijn ook wel een aantal andere oorzaken van het vocht die hetzelfde effect kunnen hebben. In zulke gevallen gaat het dus niet over grondwater, maar is er een andere oorzaak voor je vochtprobleem in de kelder.

grondwater in de kelder

Insijpelend regenwater

Regenwater kan zich langs de buitenkant van je woning een weg banen naar de muur van je kelder. Komt het water binnen langs een buitenmuur waar er geen ander gebouw tegen staat? Dan kan dit de oorzaak zijn. Komt het water binnen langs een gemeenschappelijke muur met je buren, dan is insijpelend regenwater zeer onwaarschijnlijk.

Kelder onder water door lek in de waterleiding / riolering

In veel gevallen is een lek in de waterleiding of riolering de oorzaak van het vochtprobleem. Het lek heeft dan hetzelfde effect als grondwater: het komt via de muur je kelder binnen.

Condensprobleem

In de kelder is condens vaak een oorzaak van vochtproblemen. Is je kelder steeds ‘muf’ maar zie je nooit ergens water door de muur komen? Dan heb je waarschijnlijk last van een condensprobleem.

Water in kelder via vloer

Grondwater kan zich via de vloer omhoog trekken. Het water kan zelfs via de naden van de keldervloer omhoog komen. Het is dus belangrijk om er rekening mee te houden dat dit mogelijks bij jou kan gebeuren. Pak het probleem zo snel mogelijk aan.

Kom direct in contact met vochtspecialisten

Water in de kelder: gevolgen voor gezondheid

Als je vaststelt dat er water in de kelder staat is het noodzakelijk om snel tot een oplossing te komen. Er zijn namelijk heel wat nare gevolgen verbonden aan het hebben van water in de kelder, zowel voor jou als jouw huis. Ook de spullen die in de kelder staan, zullen de nadelen hiervan ondervinden.

De gevolgen van een vochtige kelder zijn namelijk de te hoge luchtvochtigheid en de gezondheidsproblemen die daarmee gepaard gaan. Andere gevolgen zijn problemen met de vloer, aftakeling van de muren en als laatste de schimmel- en bacterievorming samen met bijbehorende muffe lucht.

De kelder is de basis van een huis. Het zou heel riskant zijn om deze basis onstabiel te laten maken door opstijgend grondwater. Zorg ervoor dat de kelder goed geventileerd is en vochtvrij blijft.

gezondheidseffect vochtprobleem

Oplossingen tegen grondwater in de kelder

Nu je de oorzaken en gevolgen kent van een natte kelder, kunnen we naar oplossingen zoeken. Maar hoe kan je nu de kelder vochtvrij maken?

Dat hangt af van het doel van de kelder. Er bestaan 2 doelen voor een kelder:

1.Vochtbestrijding in een kelder als opslagruimte: dient de kelder enkel als stockageplek voor jouw toebehoren? Dan kan een goede ventilatie van de kelder al heel wat oplossen.

2.Vochtbestrijding in een kelder als leefruimte: gebruik je de kelder als leefruimte? Is dit de plek waar het gastenbed of de biljarttafel staan? Dan is het noodzakelijk de kelder te bekuipen of het water weg te laten voeren door kelderdrainage.

Hebben enkel de muren last van stijgend grondwater? Dan is muren injecteren is ook een mogelijke oplossing. Hierbij boren vochtbestrijders gaten in de muren op strategische plekken. Deze worden dan ingespoten met een vochtwerende gel.

Grondwater in kelder: kies voor een professionele oplossing voor wateroverlast

Je weet nu wat de oorzaken, gevolgen en oplossingen zijn voor een vochtige kelder. Maar hoe pak je het probleem van grondwater in de kelder nu best verder aan?

Waterdichting van een kelder laat je best over aan een professional. Met zijn kennis en ervaring ben je zeker van een goed resultaat. Wil je graag in contact komen met een vochtspecialist in jouw regio die je verder kan helpen? Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend naar advies en offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan je herkennen?
3*. Bent je eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wil je dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Omschrijving van jouw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.