Hoe zit het nu met zonnepanelen? 9 vragen beantwoord
Laatste update: 20 december 2021
Wie vóór 2021 zonnepanelen plaatste kon nog 15 jaar genieten van de terugdraaiende teller. Dat had de regering beslist. Maar begin vorig jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof deze beslissing.
Wat betekent dat voor je zonnepanelen? Zijn ze nog rendabel? Is een thuisbatterij een oplossing? En welke premies zijn er dit jaar? In dit artikel beantwoorden we de 9 meest gestelde vragen.
1. Wat is er nu juist gebeurd?
Sinds 2021 is er een nieuw systeem voor mensen met zonnepanelen. De terugdraaiende teller valt namelijk weg. Dit werd twee jaar geleden al beslist en aangekondigd.
Omdat dit minder voordelig is had de overheid een overgangsmaatregel bedacht voor iedereen die vóór 2021 zonnepanelen legde. Deze mensen zouden nog 15 jaar kunnen blijven genieten van het oude systeem met de terugdraaiende teller. Maar het Grondwettelijk Hof heeft deze beslissing vernietigd. Iedereen met zonnepanelen zal dus in het nieuwe systeem van de digitale meter terechtkomen.
Krijg gratis advies & vrijblijvende offertes
2. Hoe werkt het systeem van de digitale meter voor mijn zonnepanelen?
Volgens het oude systeem werd de opgewekte stroom die niet meteen verbruikt werd, teruggeleverd aan het net waardoor de elektriciteitsmeter terugdraaide. Energiekosten, nettarieven en taksen werden enkel berekend op het verschil tussen de afgenomen en opgewekte stroom, en niet op de totale hoeveelheid stroom die ze op het net lieten circuleren. En aan het gebruik van het net zijn nu eenmaal kosten verbonden.
Mensen zonder zonnepanelen betalen wél energiekosten, nettarieven en taksen op hun volledige afname. Omdat dit oneerlijk was, werd voor gezinnen met zonnepanelen het prosumententarief ingevoerd.
Met de nieuwe digitale meter komt er een einde aan de terugdraaiende teller en het prosumententarief. De digitale meter registreert apart hoeveel elektriciteit je opwerkt en hoeveel je van het net afneemt. Zo kan exact bepaald worden hoeveel elektriciteit zonnepaneleneigenaars van het net halen. Ze zullen ze dan de gewone nettarieven betalen op hun reële gebruik van het net, zoals iedereen. Je kan het net dus niet langer als een soort virtuele batterij gebruiken.
3. Zullen mensen met zonnepanelen geld verliezen?
Zelfs in het nieuwe systeem zal je met zonnepanelen geen verlies maken. Maar omdat zonnepanelen je nu minder zullen opleveren, zal het wel langer duren vooraleer je ze terugverdient; gemiddeld 9 à 10 jaar i.p.v. vroeger 7 jaar.
Dankzij de compensatiepremie en de premie voor nieuwe installaties wordt het verlies aan rendement van het nieuwe systeem deels gecompenseerd. Zo garandeert de compensatiepremie een rendement van 5% op 15 jaar.
Toch zullen niet alle Vlamingen met zonnepanelen benadeeld zijn, want het prosumententarief valt weg. Voor gezinnen die een groot deel van hun opgewekte stroom meteen verbruiken is het nieuwe systeem zonder dit tarief zelfs goedkoper. Het gaat om ongeveer 50% van de zonnepaneeleigenaars.
🌞 Berekening op maat 🌞
Benieuwd hoeveel zonnepanelen je vandaag nog zouden kosten en – heel belangrijk – opleveren? Ontvang nu gratis advies en vrijblijvende offertes op maat van de beste installateurs uit je regio.
4. Welke (compensatie)premie kan ik krijgen?
Premie zonnepanelen (plaatsing na 2021)
Sinds begin 2021 krijgen gezinnen die nieuwe zonnepanelen laten installeren een premie tot €1.500. Deze werd ingevoerd om te compenseren dat zij geen 15 jaar meer zouden kunnen genieten van de terugdraaiende teller. Dit systeem van de terugdraaiende teller werd afgeschaft, maar de premie blijft behouden. Eerst werd er gezegd dat de premie vanaf 2022 zou dalen. Maar uiteindelijk besliste minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om de premie in 2022 te behouden en dus niet te laten dalen.
Retroactieve premie zonnepanelen (plaatsing vóór 2021)
Voor iedereen die vóór 2021 zonnepanelen liet plaatsen en een digitale meter heeft of krijgt, is er een retroactieve premie ter compensatie. Je kan deze premie aanvragen bij Fluvius. Het bedrag van deze premie zal voor ieder installatiejaar in euro per kW geïnstalleerd vermogen berekend worden en kan je raadplegen op Tellercompensatie.be. De premie bedraagt maximum € 4.360.
Beide premies garanderen een rendement van 5% op 15 jaar.
5. Vanaf wanneer verdwijnt de terugdraaiende teller en krijg ik een digitale meter?
Zonnepaneeleigenaars zijn niet langer de prioritaire doelgroep in de uitrol van de digitale meters. Zij kunnen tot 2025 uitstel vragen en kunnen voorlopig nog blijven genieten van de terugdraaiende teller. Dit geldt niet voor nieuwe zonnepaneeleigenaars of zonnepaneeleigenaars die al 15 jaar een terugdraaiende meter hebben.
Gezinnen zonder zonnepanelen zijn nu dus eerst aan de beurt. Voor hen is de digitale meter alleen maar voordelig.
Voor de zonnepaneeleigenaars die al een digitale meter hebben, treedt het nieuwe systeem in werking zodra het arrest van het Grondwettelijk Hof in het Staatsblad verschijnt.
6. Wat met de stroom die ik teveel produceer?
Terugleververgoeding zonnepanelen
De stroom die je teruglevert aan het net zal vergoed worden, maar tegen een lager tarief dan voor de stroom die je afneemt. Naast een contract om elektriciteit aan te kopen, zal je hiervoor ook een terugleveringscontract met je energieleverancier moeten sluiten. Anders zal je teveel aan elektriciteit verloren gaan en krijg je niets. Deze terugleververgoeding is mogelijk voor alle eigenaars van zonnepanelen.
Voor de terugleveringscontracten zullen zonnpaneeleigenaars standaard niets moeten doen. Fluvius zorgt ervoor dat er automatisch een terugleveringscontract wordt toegevoegd aan je bestaande energiecontract, dus bij dezelfde energieleverancier. Deze terugleveringscontracten zijn ingegaan op 1 maart 2021.
Er wordt verwacht dat steeds meer energieleveranciers snel met allerlei formules zullen komen voor terugleveringscontracten. Op termijn zal het dus interessant zijn om te vergelijken. Dat kan je makkelijk doen in de V-test, de prijsvergelijker van de Vreg.
Stroom zonnepanelen schenken of verkopen
Vanaf juli 2022 kan je de stroom die je teveel produceert schenken of verkopen aan vrienden, familie of buren. Wie deze stroom afneemt hoeft dit enkel aan Fluvius te melden. Fluvius zorgt er dan voor dat de elektriciteitsfactuur automatisch aangepast wordt.
Appartementsbewoners kunnen energie zonnepanelen delen
En vanaf januari 2022 kunnen appartementsbewoners de opbrengst van zonnepanelen op het dak delen. Samen investeren in zonnepanelen op het dak van een appartementsgebouw wordt dus interessant.
Bekijk ook alles over de renovatiepremie: voorwaarden, bedrag en aanvraag procedure!
7. Hoe behaal ik nog zoveel mogelijk rendement?
Je behaalt het hoogste rendement door elektriciteit te verbruiken op het moment dat je ze opwekt. Ben je overdag niet thuis? Dan kan je met energiemanagementsoftware bijvoorbeeld instellen dat je toestellen zoals de wasmachine, vaatwasser en droogkast automatisch geactiveerd worden wanneer je zonnepanelen voldoende opwekken. Met de tijdschakelaar van je elektrische boiler kan je het water overdag verwarmen.
8. Is een thuisbatterij een goed idee?
Met een thuisbatterij kan je de elektriciteit die je opwekt maar niet verbruikt, opslaan. Dit was lang niet rendabel, maar nu wordt het wel interessanter.
Vanaf 2022 worden de netkosten berekend volgens een nieuw capaciteitstarief dat bepaald wordt door de pieken in je verbruik. Deze pieken zijn meestal ‘s avonds, wat niet samenvalt met het moment waarop zonnepanelen elektriciteit produceren.
Met een thuisbatterij kan je je eigenverbruik opkrikken tot 70 à 80%. Zo hoef je minder elektriciteit van het net te halen en vermijd je pieken.
Met het huidige tariefsysteem zijn batterijen nog steeds niet rendabel. Maar dit kan veranderen met het capaciteitstarief vanaf 2022. Een batterij met een capaciteit van 5,8 kWh – goed voor een gemiddeld gezinsverbruik van 4.000 kWh per jaar – kost ongeveer 4.000 euro. Volgens simulaties van Engie bespaar je met de combinatie van zonnepanelen en een batterij jaarlijks 700 euro op: 430 euro met je zonnepanelen en 270 euro dankzij je batterij.
Premie thuisbatterij
En dan is er nog de premie voor de thuisbatterij die verlengd wordt tot 2024. In 2022 bedraagt de premie maximum 1.725 euro. Daarna zal de premie elk jaar dalen.
🔋 Thuisbatterij: berekening op maat 🔋
Benieuwd of een thuisbatterij interessant is voor jou? Laat je gratis adviseren en door verschillende specialisten en ontvang offertes op maat om vrijblijvend te vergelijken.
Met de besparing op je energiefactuur en de premie, kan je je thuisbatterij terugverdienen in 10 jaar. Een batterij heeft een levensduur van 15 jaar, dus de investering is interessant.
Bovendien wordt de compensatiepremie voor zonnepanelen met 30% opgetrokken voor zonnepaneeleigenaars die investeren in een thuisbatterij.
9. Is het nog een goed idee om zonnepanelen te plaatsen?
Als je vandaag zonnepanelen installeert, dan krijg je ook de digitale meter en zit je dus meteen in het nieuwe systeem. Toch zal je deze investering ook vandaag nog terugverdienen.
Een gemiddeld gezin dat zonnepanelen wil plaatsen, betaalt hiervoor tot 5.500 euro, ontvang een premie van 1.275 euro en bespaart gemiddeld 430 euro per jaar. De terugverdientijd bedraagt dan 9 jaar. Als je bedenkt dat een doorsnee-installatie tot 25 jaar meegaat, blijven zonnpanelen dus zeker interessant.
Ben je benieuwd hoe interessant zonnepanelen voor jou zouden zijn? Vul hieronder het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat! 👇👇👇