Premie thuisbatterij 2024: voorwaarden en prijs

Dankzij de Vlaamse overheid kan je aanspraak maken op een premie voor de thuisbatterij. Zo wordt de rendabele investering nog interessanter. De subsidie werd in 2019 ingevoerd en de Vlaamse Regering heeft beslist dat thuisbatterijen met een keuringsattest na 31 maart 2023 geen afspraak meer maken op de premie. In dit artikel lees je hoeveel de premie bedraagt in 2022.

Thuisbatterij geplaatst en wil je van de premie voor thuisbatterijen genieten? Vraag dan vrijblijvend een thuisbatterij offerte aan.

Wat levert de premie voor een thuisbatterij op?

De premie hangt af van de werkelijke capaciteit van de thuisbatterij. Als de capaciteit tussen de 0 tot 4 kWh is, ontvang je 225 euro voor elke kilowattuur opslagcapaciteit van je batterij. Heb je een batterijsysteem met een bruikbare capaciteit van 6 kWh? Dan levert dat je een premie van 150 euro per kWh op.

De premie zelf heeft een maximum van 1.725 euro en zal niet hoger uitvallen dan 35% van jouw investeringskosten voor de batterij. Wanneer je jouw bestaande zonne-installatie met een batterij laat upgraden, kan je tot 40% van de investeringskosten terugkrijgen van de Vlaamse overheid.

Premie thuisbatterij

Premie voor een thuisbatterij in 2022

In de nieuwe regel rond de premie voor thuisbatterijen, stijgt de premie in 2022 niet meer voor batterijen hoger dan 9 kWh. In onderstaande tabel geven we je een overzicht van de premies van een thuisbatterij.

202220232024
0 – 4 kWh225 euro / kWh150 euro / kWh0
4 – 6 kWh187,5 euro / kWh125 euro / kWh0
6 – 9 kWh150 euro / kWhGeen bijkomend bedrag0
> 9 kWhGeen bijkomend bedragGeen bijkomend bedrag0
Maximum bedrag per batterij (incl. btw)1.725 euro (max. 40 % factuur)850 euro (max. 40 % factuur)0

Wegvallen subsidie thuisbatterij in 2023

Door de evolutie van de markt van thuisbatterijen, zal de premiehoogte minstens jaarlijks geëvalueerd worden. Daarom valt de subsidie voor thuisbatterijen volledig weg vanaf 2023. Het was voorzien voor 2025, maar de Vlaamse regering heeft beslist om de subsidies voor thuisbatterijen versneld stop te zetten.

De overheid verwacht dat de kosten voor de effectieve plaatsing van een batterij zal dalen, waardoor het zonder premie ook interessant zal zijn. Momenteel is het zo dat de premie blijft tot 31 maart 2023 .

Thuisbatterij capaciteit

Voorwaarden premie thuisbatterij

Om het toegekende premiebedrag voor een thuisbatterij te ontvangen, moet er eerst aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo moet jouw woning voorzien zijn van zonnepanelen of een andere installatie die elektriciteit kan opwekken (bijvoorbeeld een kleinschalige windturbine).

Wil je dat de batterij enkel wordt gebruikt om goedkope stroom van het net op te slaan? Dan zal je als eigenaar van een decentrale productie installatie geen premie ontvangen. Er gelden ook een aantal technische voorschriften:

  • Totale vermogen van de zonnepanelen mag niet hoger liggen dan 10 kW.
  • Het systeem vereist een aansluiting op het elektriciteitsnet/ distributienet. Het moet ook geïnstalleerd worden door een erkende, elektrotechnische installateur.
  • Je moet een digitale meter (geen terugdraaiende teller) in huis hebben die apart meet hoeveel stroom je zonnepanelen systeem op het distributienet zet en hoeveel stroom je van dat net afneemt.
  • Het systeem mag niet meer dan 60% van het vermogen van de hybride omvormer in het net inzetten. Deze limiet zal door de vakman ingesteld worden.
  • De batterij moet gekeurd zijn volgens de AREI-normen en moet beschikken over een tweerichtingscommunicatie-interface.
  • Thuisbatterij moet minstens 10 jaar aangesloten blijven.

Indien niet meer aan de voorwaarden voldaan wordt, wordt de premie teruggevorderd.

Thuisbatterij prijzen

De prijs die je betaalt voor een batterijsysteem hangt af van welke opslagcapaciteit je kiest. In onderstaande tabel vergelijken we enkele prijzen van thuisbatterijen.

MerkVermogenKostprijs batterijsysteem
LG3,3 kWh€ 2.400
LG13 kWh€ 5.700
Tesla Powerball 213,5 kWh€ 6.400

Vraag gratis advies en offertes op maat

Aanvraag premie voor thuisbatterij

De premie aanvragen voor thuisbatterijen, doe je online bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Vooraleer je deze aanvraag indient, moet de batterij geplaatst en aangesloten zijn.

Vanaf 1 april 2021 kan de aanvraag binnen de 6 maanden na de laatste factuur gebeuren. Je moet bij de aanvraag een aantal documenten doorsturen:

  • Een kopie van de facturen. Hiermee wordt bedoeld van de aankoop van de batterij, aankoop hybride omvormer en de kosten om het te plaatsen. In geval van leasing stuur je het leasingcontract waarop de jaarlijkse kostprijs vermeld wordt.
  • Verklaring op eer dat ingevuld is door je installateur. Daarin wordt vermeld dat er een decentrale productie-installatie aanwezig is op het toegangspunt. De installateur zal ook de kostprijs invullen.
  • Keuringsbewijs voor het batterijsysteem.
  • Een attest van de netbeheerder Fluvius. Hieruit moet blijken dat de batterij aangemeld is.
Thuisbatterij prijs

Aanspraak maken op premie voor thuisbatterij

Bij de aanvraag voor de batterij subsidie, is een erkende elektrotechnisch installateur onmisbaar. Hij moet garant staan voor de certificering van het batterijsysteem.

De installateur geeft aan welk type batterij er geplaatst is en wat het werkelijke vermogen is. Dit wordt vermeld in een verklaring op eed.

Laat de uitvoering over aan specialist

Om de subsidie voor een batterijsysteem te ontvangen, is het verplicht om ze te laten plaatsen door een erkend vakman. Ook is het een verstandige optie zodat de installatie correct en veilig zal worden uitgevoerd.

Lees ook meer over de nieuwe MijnVerbouwpremie!

Thuisbatterij plaatsen? Vergelijk ofertes

Door middel van offertes aan te vragen bij verschillende elektrotechnische installateurs, kan je prijzen vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de kostprijzen van thuisbatterijen en de apparatuur.

Ontvang via onderstaand formulier meteen tot 5 gratis prijsoffertes van installateurs in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Wens je de thuisaccu aan zonnepanelen te koppelen?

2. Is de woning of het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?

3. Heb je reeds een slimme (digitale) meter?

4. Wanneer zou je de thuisbatterij willen?

5. Projectomschrijving

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.