Wanneer bouwvergunning nodig? Regels en voorwaarden
Ben je van plan verbouwings- of renovatiewerkzaamheden uit te voeren? Wanneer heb je dan een bouwvergunning nodig? In welke andere situaties volstaat een simpele melding? Vind het antwoord in dit artikel.
Werkzaamheden zonder vergunningsplicht
Voor veel kleine klussen heb je geen meestal geen bouwvergunning of omgevingsvergunning nodig. Het zijn eigenlijk werkzaamheden die de grootte, het uitzicht aan de straatkant en de functie van je woning ongewijzigd laten. Hieronder een paar voorbeelden van verbouwingen waar je geen vergunning voor nodig hebt.

Werkzaamheden aan de buitenkant van de woning
- Zonnepanelen en zonneboilers op het dak plaatsen
- Dakramen of lichtkoepels
- Plaatsing van ventilatie- of afzuiginstallaties
- Inrolbare of inklapbare zonneschermen en -luifels
- Schotelantenne plaatsen
- Stucwerk
- Kapotte dakpannen, panlatten en leien vervangen
- Vervangen van oude ramen
Tuinwerkzaamheden
- Een volière of een dierenhok: niet groter dan 40 vierkante meter.
- Niet overdekte constructies
- Tuinhuisje, bergplaats, garage met garagedeur of carport: niet groter dan 40 vierkante meter
- Een serre, veranda of overdekt terras: niet groter dan 40 vierkante meter
- Zwembad tot 80 vierkante meter niet verder dan 30 meter van de woning
- Ondergrondse constructies
Interieurwerkzaamheden
- Plaatsing nieuwe keuken of badkamer
- Kamerindeling wijzigen
- Zolder omvormen tot een slaapkamer
Renovatiewerkzaamheden met meldingsplicht
Wanneer je werkzaamheden uitvoert die de constructie of stabiliteit van je woning aangaan, moet je dit aangeven. Ook hier geldt weer dat de werken buiten het zicht van de straat plaatsvinden. (Dus interne verbouwingswerkzaamheden, aan het dak of aan achter- of zijgevels.)
Bijvoorbeeld:
- Het plaatsen van nieuwe draagbalken voor de dakconstructie of andere wijzigingen aan het dakgebint
- Buitenmuren herbouwen
- Nieuwe raamopeningen bouwen
- Bijgebouwen aanbouwen, mits klein genoeg en ver genoeg van de uiterste grenzen van het perceel (een veranda bijvoorbeeld)
Wanneer kun je zonder vergunning een aanbouw plaatsen?
Je hoeft geen bouwvergunning aan te vragen voor je aanbouw wanneer je aan de volgende eisen voldoet:
- De maximale oppervlakte van de aanbouw onder een bepaald percentage van het bebouwingsgebied blijft. Bij een gebied van minder dan 100 m2 is dit de helft van het bebouwingsgebied.
- De aanbouw niet langer is dan vier meter
- Als je aanbouw tegen een aangrenzend gebouw komt, mag deze niet meer dan 30 centimeter hoger zijn dan de grens tussen begane verdieping en de eerste etage.
- Deze aanbouw de functie van je woning of het aantal woongelegenheden niet verandert
Wanneer is een vergunning voor mijn verbouwing nodig?
Je hebt een bouwvergunning nodig voor grotere werkzaamheden zoals verbouwing of renovatie van je huis. Maar denk ook aan het rooien van bomen en andere natuur gerelateerde werkzaamheden in je tuin, of sommige sloopwerken.
Overigens heb je voor sommige van deze werkzaamheden de medewerking van een architect nodig. We geven je graag een overzicht van de werkzaamheden waarvoor een vergunning aanvragen verplicht is.
Woning opdelen en wijzigen functie
Wil je je huis opdelen in appartementen, studio’s of studentenkamers? Dan ben je verplicht een omgevingsvergunning aan te vragen omdat je de functie van je huis verandert. Zelfs als je geen werkzaamheden uitvoert, maar toch een opdeling maakt, heb je deze vergunning nodig.
Werkzaamheden in de tuin
- Ontbossen
- Vellen van bomen
- Nieuwe vijver aanleggen
- Afscheidingen plaatsen
Sloopwerken
Voor het slopen van gebouwen heb je in principe een vergunning nodig. In de volgende gevallen heb je geen vergunningsplicht of meldingsplicht:
- Bij minder dan 10 m³ sloopafval
- Als er geen asbest vrijkomt
De medewerking van een architect is bij losstaande gebouwen niet verplicht.
Hoe een vergunning aanvragen voor mijn verbouwing?
Een bouwvergunning of omgevingsvergunning kun je aanvragen op de website van het Omgevingsloket. Hier kun je ook controleren of je daadwerkelijk een vergunning nodig hebt. Je kunt dit ook per post doen bij je gemeente, maar je zult alsnog naar de website van het Omgevingsloket moeten gaan om het formulier uit te printen. Binnen acht weken zou je een besluit moeten hebben, maar je gemeente kan dit eenmaal met zes weken verlengen.
Wanneer je een architect aanneemt, doet deze de aanvraag in jouw plaats, maar moet je die wel ondertekenen.
Wanneer mag ik beginnen verbouwen?
Je mag in principe beginnen met verbouwen zodra de vergunning is goedgekeurd. Het is echter slim om eerst nog zes weken te wachten, aangezien dit de bezwaarperiode is. Wanneer er in deze periode een bezwaar wordt ingediend en deze wordt toegewezen, zul je alle werkzaamheden terug moeten draaien. Een beetje geduld kan dus veel gedoe voorkomen!
Nadat je de vergunning toegewezen hebt gekregen en er geen bezwaren zijn ingediend, is in principe de vergunning voor onbepaalde tijd geldig. De gemeente kan echter wel de vergunning intrekken als er te lang niks mee is gedaan. Deze periode is meestal 6 maanden tot een jaar, dus het is wel belangrijk om binnen deze tijd aan de werkzaamheden te beginnen.
Voor niet vergunningsplichtige werken, hoef je niets te melden en kun je beginnen en eindigen wanneer je wilt.
Let op er zijn uitzonderingen op deze regels (bijvoorbeeld bij beschermd erfgoed). Voor meer info, informeer bij jouw gemeente.