Aanbouw woning: prijs per vierkante meter, info en wetgeving in België
Een woonkamer toevoegen, een buitenwerkruimte creëren en de waarde verhogen zijn enkele redenen om voor een aanbouw van een bestaande woning te opteren. Het blijft evenwel belangrijk bij dit soort projecten om van start tot finish beheerst te blijven.
In dit artikel win je inlichtingen in over juiste info omtrent de mogelijkheden van een aanbouw (veranda, pergola,…), de prijzen, de materialen, de wetgeving in België en de fouten die je moet zien te vermijden.
Soorten en ideeën van een aanbouw aan je woning
Vraag je jezelf af hoe je jouw huis wenst uit te breiden? Gelukkig zijn er ideeën voor uitbreidingen in overvloed, maar je moet er uiteraard eentje vinden die aan jouw behoeften tegemoetkomt.
In het algemeen worden uitbreidingen zijdelings of in de hoogte uitgevoerd, wat neerkomt op een verhoging. Maar is dat dan de enige manier? De mogelijkheden zijn afhankelijk van de configuratie van jouw huis, de beschikbare ruimte en/of jouw wensen op het gebied van design en architectuur.
Vind de juiste vakman in jouw regio voor een aanbouw van jouw woning
Veranda
Een veranda biedt verschillende voordelen. Het plaatsen van een veranda is eenvoudig. Daarnaast betreft het een constructie die niet aan charme ontbreekt en een echte esthetische dimensie aan jouw bestaande woning geeft.
Op het vlak van een aanbouw is het een van de eerste keuzes die iedereen maakt. Een veranda kan zowel open als gesloten zijn, en is aanpasbaar aan verschillende configuraties en zelfs kleine oppervlakken.
Het materiaal van een veranda bestaat uit PVC, hout, smeedijzer, aluminium of staal. De ruimte kan gebruikt worden als woonkamer, kantoor of ontspanningsruimte. En met een ingebruikname van efficiënte materialen zorg je ervoor dat je een heel jaar door van de veranda kan genieten, zelfs bij koud of warm weer.
Pergola
Er zijn 2 verschillende soorten pergola’s: de traditionele pergola en de bioklimatologische pergola. Beiden stellen je in staat te genieten van een nieuwe leefruimte. De pergola kan aan een van de muren van jouw huis worden vastgemaakt of volledig onafhankelijk zijn als zelfdragende pergola.
Traditionele modellen zijn gebouwd met een houten of metalen frame en hebben een dak met een vaste lattenbodem. Ter bescherming tegen de zon en het weer wordt meestal een stoffen of polycarbonaat hoes gebruikt.
Als alternatief voor een traditionele pergola kan je voor een bioklimatologische pergola gaan. Die is duurder, maar tegelijkertijd ook veelzijdiger en functioneler.
Een bioklimatologische pergola wordt voornamelijk gekenmerkt door een dak dat bestaat uit verstelbare lamellen waarvan de positie verandert naargelang de weersomstandigheden. Dit mechanisme optimaliseert de zonnewarmte en zorgt voor een aangename temperatuur onder de pergola, ongeacht het seizoen.
De bioklimatologische architectuur beschermt tegen koude, hitte en slecht weer. Het regelbare dak kan volledig autonoom werken en kan zelfs op afstand worden bediend, als je het koppelt aan een domoticasysteem.
Overdekt terras
Een overdekt terras is een ontwerp dat toelaat comfortabel buiten te leven zonder angst voor neerslag, wind of sneeuw. Het overdekte terras is niet alleen een verlengstuk van je huis: het creëert een leefruimte op zich, die je naar eigen smaak kan inrichten. Het is de ideale manier om je te verlossen van de beperkingen van het weer en biedt een oplossing die perfect is voor wie graag tijd buiten doorbrengt.
Er is geen tekort aan ideeën als het gaat om de inrichting van jouw tuin. Zo kan je er tuinmeubelen in laten plaatsen om een ontspannen sfeer te creëren of in gebruik nemen als kantoorruimte. Het overdekte terras hoeft overigens niet met het huis verbonden te zijn.
In beide gevallen moet ervoor worden gezorgd dat de aanwezigheid ervan geen afbreuk doet aan het comfort van het hoofdgebouw. Wanneer het volgens de regels wordt aangelegd, kan het overdekte tuin zelfs een positieve invloed hebben op de energieprestaties van het huis.
Verticale aanbouw
De keuze voor een verticale aanbouw kan bewust gedaan worden of te wijten zijn aan een gebrek aan vloeroppervlak. Een huis verhogen betekent een of meer verdiepingen toevoegen, waardoor nieuwe kamers kunnen worden gecreëerd zoals een kantoor, een slaapkamer of een badkamer.
Het verhogen van een huis is mogelijk voor zowel huizen met een verdieping als met meerdere verdiepingen, of het nu gedeeltelijk of volledig is. Gezien de complexiteit van dit soort projecten is het van essentieel belang het project vanaf het begin in zijn geheel te begrijpen om onaangename verrassingen te voorkomen.
Zorg er verder voor dat de veranderingen geen invloed hebben op het bestaande gebouw, met name niet op de fundering of de muren.
Door jouw huis te verhogen, blijft de vloeroppervlakte intact. Dat kan een groot verschil maken als je geen inrichtbare tuin hebt. Deze situatie is gebruikelijk in grote steden, die worden gekenmerkt door de verticaliteit van hun woningen. Bovendien is deze operatie nuttig in die zin dat ze bijdraagt tot de verbetering van de isolatie van het gebouw, dat moet worden heropgebouwd door een nieuwe vloer op te trekken.
Verbouwing van garage, zolder of kelder
Als je ruimte tekort komt, is een van de oplossingen om ruimte te winnen kiezen voor een uitbreiding van jouw garage. Er zijn hier verschillende mogelijkheden: de garage in de diepte, de breedte of de hoogte uitbreiden. Deze uitbreiding kan verschillende doelen dienen, denk maar aan meer ruimte hebben voor auto’s of doe-het-zelf- of tuingereedschap opbergen.
Het behoort ook tot de mogelijkheden om jouw huis uit te breiden via de zolder. Dit vergt minder werk en zorgt voor extra leefruimte. Het werk kan meer of minder omvangrijk zijn, afhankelijk van de configuratie van de zolder, maar het is relatief gemakkelijk uit te voeren. Deze uitbreiding vereist meestal een verhoging van het dak of een verandering van de dakhelling. De verbouwing van de zolder leidt ook onvermijdelijk tot een vernieuwing van de isolatie, waardoor de energieprestaties van het huis sterk worden geoptimaliseerd.
Een uitbreiding van het huis via de kelder is nog een ander idee waaruit geput kan worden. Het mag dan wel discreter zijn, maar daarom niet minder complex. Zodra de kelder is geoptimaliseerd, kan die gebruikt worden als woonkamer of voor andere doeleinden.
Carport
Een carport is een structuur die kan worden gebruikt als onderdak voor een auto of andere voertuigen. Het vormt een alternatief wanneer je niet van plan bent een garage te bouwen.
Er zijn verschillende modellen, namelijk zelfdragend of aangebouwd. Het ontwerp vereist verschillende materialen: hout, PVC of metaal.
De carport kan jouw voertuigen perfect beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden, of hij nu aan het huis is vastgemaakt of apart gebouwd is. Het is niet enkel handig als garage, want er kan ook apparatuur en dergelijke in opgeslagen worden.
Aangezien de carport een open constructie is, is het risico dat de auto gaat roesten aanzienlijk kleiner omdat hij minder wordt blootgesteld aan condensatie. Robuust, beschermend, gemakkelijk te onderhouden, esthetisch en praktisch: de carport heeft alles om je in verleiding te brengen.
Wat is de prijs van een aanbouw van een woning per vierkante meter in België?
De prijs van een woninguitbreiding in België zal je gemiddeld tussen 1.500 en 4.000 euro per vierkante meter kosten. Dit zijn uiteraard slechts richtbedragen en het varieert van project tot project.
Welke factoren beïnvloeden de prijs?
Oppervlakte
Bij elk bouw- of renovatieproject wordt het budget beïnvloed door de omvang van het terrein. Een groot oppervlak betekent meer materiaal om te gebruiken, om nog maar te zwijgen van voorraden of langere werkuren.
In het algemeen stellen ambachtslieden hun prijzen vast op uurbasis, zodat de rekening stijgt naarmate de arbeidstijd toeneemt. Het is echter mogelijk te onderhandelen over vaste tarieven om de arbeidskosten te verminderen.
Gebruikte materialen
De kwaliteit van een bouwwerk wordt beoordeeld aan de hand van de aard van het materiaal waarvan het gemaakt is. Maar het is ook een element dat meespeelt in de prijs van de woninguitbreiding.
Niet alle materialen zijn gelijk en sommige zijn kwalitatief beter dan andere, wat verklaart waarom ze duurder zijn. Dit geldt namelijk voor hout en aluminium, die zowel om hun duurzaamheid als om hun esthetische eigenschappen worden gewaardeerd.
Laten we dit illustreren aan de hand van een PVC serre, waarvan de bouwkosten tussen 300 en 800 euro per vierkante meter liggen. Voor dezelfde oppervlakte betaal je tussen 800 en 1.200 euro voor een veranda-uitbouw in aluminium of hout. De prijzen liggen iets hoger als je voor staal of smeedijzer kiest: tussen 2.000 en 2.500 euro per vierkante meter.
Deze prijzen worden grotendeels gerechtvaardigd door de eigenschappen van de materialen, die een lange levensduur en duurzaamheid beloven.
Andere factoren
De geografische ligging van de bouwplaats, de bereikbaarheid van de toegangswegen eromheen, de algemene staat van het gebouw en dergelijke zijn allemaal factoren die de prijs van een woninguitbreiding kunnen beïnvloeden.
Kortom, alle elementen die het werk complexer maken, zullen waarschijnlijk de kosten van jouw project verhogen. Sommige werkzaamheden vergen niet alleen meer arbeid, maar ook meer tijd.
Dus als je een elektrische installatie of het loodgieters- of leidingwerk opnieuw moet doen, is een prijsstijging normaal. Omgekeerd zal een project met een minieme beperking op technisch of architecturaal vlak minder kosten.
BTW in België
Bij de berekening van de kosten van een woninguitbreiding moet ook rekening worden gehouden met een bijkomende BTW-kost. In het algemeen wordt ervan uitgegaan dat 21 % BTW wordt geheven op de kosten van de werkzaamheden.
Een optie is echter een verlaagd tarief van 6 % te krijgen indien de werkzaamheden worden uitgevoerd in een particuliere woning die meer dan 10 jaar oud is. Indien je besluit de werkzaamheden zelf uit te voeren, heb je evenwel geen recht op het verlaagde tarief van 6 % op de aankoop van materialen.
Je kan van het verlaagde tarief profiteren door gebruik te maken van de diensten van een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar.
Vergelijk vrijblijvend offertes voor een aanbouw aan je woning
Welke materialen kiezen?
De keuze van de materialen blijft een gevoelige kwestie. Ze zijn van invloed op de kosten voor jouw project van een aanbouw, maar ook bepalend voor de kenmerken van de structuur. De beslissing mag dus niet (te) licht opgenomen worden en vereist verder een goede materiaalkennis.
Hout
Voordelen
Van een aanbouw in hout weet je dat het esthetisch aantrekkelijk en perfect geïsoleerd is. Hout onderscheidt zich door zijn uitstekende isolerende eigenschappen, ideaal voor een efficiënte thermische isolatie.
Het is licht, maar tegelijkertijd sterk en gemakkelijk te hanteren. Het heeft bovendien een milieuvriendelijk karakter, genereert geen giftig afval en is gemakkelijk te vervoeren van de fabriek of van een opslagplaats naar de bouwplaats.
Houten huis uitbreidingen kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid van stijlen en een vleugje originaliteit toevoegen aan jouw huis.
Nadelen
Hout is een materiaal dat geen thermische inertie heeft, wat bij warm weer problemen van oververhitting kan veroorzaken. Het plaatsen van een betonnen scheidingswand kan dit probleem verhelpen. Sommige houtsoorten zijn gevoeliger voor aantasting door insecten en vereisen daardoor een passende beschermende behandeling.
Beton
Voordelen
Bouwen met betonblokken blijft nog steeds betaalbaar. Beton staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid, maar ook om zijn weerstand tegen vuur en slecht weer. Beton is ook heel gemakkelijk te hanteren, wat het werk veel gemakkelijker maakt. Ongeacht het soort blok dat wordt gebruikt, hol of massief, kan je er zeker van zijn dat jouw werk binnen een redelijke termijn klaar is. Bovendien past het materiaal zich gemakkelijk aan verschillende architecturale stijlen aan en biedt het je een ruime keuze aan afwerkingen.
Nadelen
Een betonnen constructie moet geïsoleerd worden om goede energieprestaties te behouden. Het materiaal heeft een laag isolerend vermogen, wat een investering in extra isolatiewerkzaamheden met zich meebrengt.
Metaal
Voordelen
Metaal is erg trendy en wordt gebruikt in verschillende soorten bouwwerken, waaronder woninguitbreidingen. Het geeft je veel architecturale vrijheid en kan aan verschillende configuraties worden aangepast.
Metalen structuren zijn sterk, stijlvol en duurzaam, en relatief eenvoudig te monteren. De metalen verlengstukken zijn gemaakt van een vochtbestendige legering en vergen weinig onderhoud. Het kan worden aangepast aan alle soorten constructies: klassiek of eigentijds.
Ongedacht uit welk materiaal het hoofdgebouw bestaat, is een aanbouw in metaal een smaakvol verlengstuk van het hoofdgebouw.
Nadelen
Een aanbouw in metaal is vrij duur en resulteert dan ook in de nodige kosten. Voor je eigen comfort heb je ook nood aan akoestische en thermische isolatie omdat metaal een lage isolatiewaarde heeft.
Glas
Voordelen
Een aanbouw in glas onderscheidt zich door zijn esthetische dimensie. Het is een waar genoegen om in zo’n gebouw te wonen, omdat het overstroomd wordt door natuurlijk licht. De integratie van glas in het huis gebeurt in harmonie met de rest van het gebouw zonder een onaantrekkelijke esthetische onderbreking te creëren. Het is goed om je open te stellen voor de buitenwereld. Met dit type van een aanbouw geniet je van een warme, gezellige en ontspannen leefruimte.
Nadelen
Glas is een duur materiaal. Het is moeilijk te hanteren en vereist ervaren en geschoold personeel. Voor een optimale akoestische en thermische isolatie is dubbele beglazing de minimumvereiste, wat de kosten doet oplopen.
Cellenbeton
Voordelen
Cellenbeton heeft vele voordelen. In de eerste plaats wordt het gewaardeerd om zijn thermische inertie. Het kan zowel voor elevatie als voor laterale extensie worden gebruikt. Het is vooral ook een rotvrij en onbrandbaar materiaal met een heel goede isolatiewaarde. Het is ecologisch, licht, gemakkelijk te hanteren en maakt de creatie van mooie structuren mogelijk.
Nadelen
Cellenbeton is broos en bijgevolg heel vatbaar voor scheuren.
Baksteen
Voordelen
Baksteen is een garantie voor degelijkheid en robuustheid die nooit teleurstelt. Het kan worden aangepast aan alle bouwstijlen, van de meest designgerichte tot de meest traditionele. Het is van nature isolerend, vergt weinig onderhoud en is heel goed bestand tegen vocht en brand. Licht in gewicht en gemakkelijk te hanteren, is de installatie aan de muur kinderspel.
Nadelen
Bakstenen worden vaak gebruikt als alternatief voor betonblokken, maar vallen duurder uit in prijs.
Vraag gratis prijsvoorstellen aan voor een aanbouw aan je woning
Heb ik een bouwvergunning nodig voor woningaanbouw in België?
Voor een aanbouw aan je woning is alleen in bepaalde gevallen een bouwvergunning vereist. Je hebt er bijvoorbeeld geen nodig als je van plan bent een veranda, een pergola of een overdekt terras te installeren.
Als algemene regel bepaalt de Belgische wet evenwel dat je je moet laten bijstaan door een architect als je een bestaand gebouw wil verbouwen. Hij zal verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de plannen en specificaties in overeenstemming met jouw wensen en zal vervolgens zorg dragen voor de aanvraag van de bouwvergunning bij jouw plaatselijke overheid.
Wij willen erop wijzen dat de regels die op deze vergunning van toepassing zijn, niet dezelfde zijn naargelang je je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Waals Gewest of Vlaanderen bevindt. Vergeet dus niet de bevoegde autoriteiten te raadplegen om concrete gegevens over jouw project te verkrijgen.
Een stedenbouwkundige vergunning is niet voldoende, want je moet ook een stabiliteitsstudie of een bodemonderzoek laten uitvoeren voordat je met de werkzaamheden begint.
Voordelen woningaanbouw
Grotere leefruimte
Het zal je niet verbazen dat woninguitbreiding gepaard gaat met een grotere leefruimte. Hiermee kan je woonruimte toevoegen op de eerste verdieping of jouw woonruimte nog wat verder uitbreiden. Het is vaak de gemakkelijkste manier om ruimte te winnen zonder zwaar werk te verrichten. Een nieuwe badkamer, een studeerkamer, een logeerkamer, een speelkamer of een ontspanningsruimte buiten zijn slechts enkele van de behoeften waaraan kan worden voldaan door jouw huis uit te breiden.
Verhoging van de waarde van jouw eigendom
De waarde van een onroerend goed hangt af van vele factoren en de aanwezigheid van een uitbouw is er daar een van. Afhankelijk van de aard van de uitbreiding kan de toegevoegde waarde meer of minder belangrijk zijn. Door een bioklimatologische pergola, terrasoverkapping, een carport of een veranda te installeren, kan je de huur- of verkoopprijs van jouw huis verhogen.
Esthetiek en gewenste afwerkingen
Een woninguitbreiding is uniek door de diversiteit van verschillende vormen en architectonische stijlen. De keuze van de materialen – hout, glas, baksteen, metaal – speelt een belangrijke rol in het ontwerp of de esthetische uitdrukking van de constructie. De afwerkingsmogelijkheden zijn eindeloos en kunnen worden aangepast aan ieders smaak.
Meest voorkomende fouten
De werkelijke omvang van het project niet naar waarde schatten
Een woninguitbreiding is een project en moet als zodanig worden opgevat. Dit betekent dat je inzicht moet hebben in de kosten in verhouding tot behoeften en beperkingen. Om een nauwkeurige begroting op te stellen, moet je rekening houden met de betrokken oppervlakte, materialen, arbeid, diverse uitgaven, enz. De kenmerken van het huis (ligging, algemene staat, oriëntatie) kunnen ook een rol spelen bij de beoordeling van de behoeften.
Verwaarlozing van administratieve procedures
Het is waar dat niet voor alle uitbreidingswerkzaamheden een bouwvergunning vereist is. Maar om verwarring te voorkomen, kan je best naar de plaatselijke gemeente gaan om uit te zoeken welke regels in jouw gebied gelden. Dit zal verwarring voorkomen.
Geen plan opmaken
Een woninguitbreiding baseren op benaderingen is heel schadelijk. Het toevoegen van nieuwe kamers leidt tot herschikking en nieuwe configuraties, waarover van tevoren moet worden nagedacht. Een plan opmaken is de ideale manier om jouw project beter te visualiseren, zelfs wanneer het om een vrijstaande uitbreiding gaat. Voor deze taak is de expertise van een architect onontbeerlijk.
Streef ernaar om systematisch ter plaatse te blijven
Het dagelijkse leven kan worden verstoord door de uitbreidingswerkzaamheden. De mogelijkheid overwegen om te verhuizen terwijl de werkzaamheden worden voltooid, is in sommige gevallen ideaal. Een gesprek met de projectmanager kan hierover duidelijkheid verschaffen.