Waterverzachter: voordelen, werking en prijs 2024

Een waterverzachter is een goed idee. Afhankelijk van de gemeente waarin je woont kunnen je toestellen sneller aangetast worden door kalkaanslag. Niet alleen brengt dit schade aan de verschillende onderdelen van je wasmachine, vaatwas,… het zal de energieprestaties ervan ook tot 20% verlagen.

Bij een renovatie of verbouwing moet je rekening houden met allerhande factoren. Een van deze factoren is te controleren of je thuis dikwijls met hard water zit.  Indien dit het geval is, kan een waterverzachter snel van pas komen.

Een waterontharder, die volgens het principe van ionenuitwisseling werkt, zorgt ervoor dat je toestellen een optimaal rendement blijft bewaren. Je onderscheidt twee soorten waterverzachters: de mechanische en elektronische waterontharder. Wil je extra info over welke waterontharder het beste bij jouw situatie past?

Vraag dan zeker even advies aan een professionele vakman!

Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Hoe werkt een waterverzachter?

Een waterontharder onthardt het leidingwater via korreltjes kunsthars die ionen kunnen uitwisselen. Concreet betekent dat het water de calcium- en magnesiumdeeltjes die kalkaanslag veroorzaken aan de hars afgeeft terwijl het zelf natriumdeeltjes krijgt. Wanneer het hars is uitgewerkt moet het weliswaar geregenereerd worden. Dat gebeurt dankzij een chemische reactie met de zouttabletten in het reservoir.

Daarnaast bestaan er ook waterontkalkers die zonder zout werken. Zo zijn er ontharders die CO2-injectie gebruiken om het leidingwater zacht te maken.

De gunstige effecten van kalkvrij water

Waarom een waterverzachter plaatsen?

Met een waterverzachter kan je genieten van kalkvrij water en dat heeft een aantal voordelen. Met zacht water zal je minder energie verbruiken en dat is altijd mooi meegenomen. Als er water met een hoog kalkgehalte door je leidingen stroomt, dan zal dit zorgen voor kalkafzetting, waardoor er meer energie nodig is om warmte door te geven. Met een waterontharder wordt dat allemaal verleden tijd.

Een van de belangrijkste voordelen van zacht water is dat het de langere levensduur van je toestellen bevordert. Hard water bevat is schadelijk voor je toestellen, want de kalkafzetting laat je toestellen sneller verslijten. Met onthard water hebben je toestellen een langere levensduur van maar liefst 30%. Hierdoor bespaar je heel wat geld!

Kalkvrij water is gezonder én lekkerder om te drinken. Hierdoor spaar je jaarlijks heel wat geld uit, want je moet geen flessenwater meer kopen. Doordat je geen flessenwater meer moet kopen, bespaar je jezelf ook de moeite om met flessen te sleuren en je verliest geen tijd meer. Daarnaast zal je het milieu hiermee een handje helpen en dat is zeker niet onbelangrijk!

Hoe hard is het water in jouw gemeente?

Hoewel een waterverzachter voor iedereen een meerwaarde kan zijn, is de aankoop van een waterontharder voor sommigen belangrijker dan voor anderen. Het hangt voornamelijk af van de hoeveelheid kalk in je water. Dit verschilt per gemeente en soms zelfs per straat. Het is aangeraden om een waterverzachter te kopen vanaf een hardheid van 25fH.

Heb je geen idee van de hardheid van jouw water? Je kan het terugvinden op de site van je drinkwaterbedrijf of die van je gemeente. Als je écht zeker wilt zijn, dan kan je in de meeste gevallen de installateur vragen voor een gratis analyse van je kraantjeswater.

elektronische waterverzachter

Waarom een waterverzachter plaatsen?

Een waterverzachter verlaagt de harheid van je water. Wij lijsten je even op waarom het plaatsen van een waterontharder een goed idee is.

Voordeel 1: goed voor de huid

Een waterverzachter heeft niet alleen een positieve invloed op je toestellen en leidingen. Hard water kan namelijk leiden tot een droge huid, eczeem of andere huidproblemen.

Voordeel 2: beschermt je toestellen en leidingen

Een waterontharder bevordert een langere levensduur voor je huishoudtoestellen door te voorkomen dat kalk zich in de leidingen gaat nestelen.

gevaren hard water

Voordeel 3: verlaagt je water- en energieverbruik

Een waterverzachter is een investering die rendeert op lange termijn. Per jaar bespaar je er makkelijk zo’n € 650 mee. Je verlaagt je energieverbruik, je toestellen hebben een langere levensduur en je kleren gaan langer mee.

Voordeel 4: bespaart op onderhoudsproducten:

Een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks zo’n € 200 aan huishoudproducten. Met een waterontharder kun je hier tot 50% op besparen. Zacht water zorgt er namelijk voor dat je minder zeep nodig hebt om iets schoon te krijgen.

Richtprijzen van waterverzachters (2024)

Voordat je een waterverzachter koopt, is het handig om te weten wat het je precies zal kosten. Hoewel de prijs van een waterverzachter afhankelijk is van verschillende factoren, zoals van het soort ontharder en de leverancier, kunnen we je toch een idee geven.

Voor een mechanische waterverzachter zal je tussen de € 750 en € 1.000 betalen en voor een elektronische waterverzachter tussen de € 1.000 en € 1.500. Reken daar telkens € 10 bij voor een zak van 25 kg onthardingszout. Indien je woning ouder dan 10 jaar is kan de beginprijs weliswaar ‘verzacht’ worden door een verlaagd btw-tarief (6% i.pv. 21%).

Wat voor soort waterverzachter kopen?

Hoe waterverzachter plaatsen?

Er zijn verschillende soorten waterverzachters. Welke voor jou de beste is, is afhankelijk van je behoefte en je budget. Wat zijn de mogelijkheden?

Allereerst zijn er verschillende besturingssystemen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een tijdsgestuurd systeem dat werkt volgens vastgelegde intervallen. Dit systeem is erg eenvoudig. Daarnaast kan je ook kiezen voor een volumegestuurde waterverzachter. Een waterverzachter dat werkt via dit systeem richt zich naar je verbruik, waardoor het zuiniger is. Tegenwoordig zijn er ook volumetrische waterverzachters die nog een stap verder gaan en je exact verbruik in kaart kunnen brengen. Deze toestellen zijn niet goedkoop, maar zorgen voor aanzienlijk minder stroomverbruik.

Waterverzachters kunnen ook nog op andere vlakken van elkaar verschillen, zoals de harstank, de grootte en of er blokzout of los zout moet gebruikt worden. Welke waterverzachter voor jou de beste keuze is, hangt af van je waterbehoefte, je levensstijl en de hardheid van het water in jouw regio. Als je niet goed weet wat je moet kiezen, dan kan een vakman je altijd met raad bijstaan.

Zout voor waterverzachters

Waterverzachters kunnen verschillen op vlak van het soort zout dat je moet gebruiken. Bij sommige waterverzachters moet er ingedampt zout gebruikt worden en bij andere rotszout of zeezout. Deze keuze is belangrijker dan je denkt. Zeezout is goedkoop in aankoop en daarom een goede keuze als je het budgetvriendelijk wilt houden.

Als je kiest voor een waterverzachter waarvoor je tabletten van ingedampt zout moet gebruiken, dan zal dit de onderdelen van de waterverzachter minder snel aantasten en dan gaat het langer mee. Rotszout is daarentegen niet makkelijk oplosbaar waardoor de waterverzachter vaker gereinigd zal moeten worden.

grote zouttabletten

Onderhoud waterverzachter

Als je wilt dat je waterverzachter optimaal zal blijven werken en lang zal meegaan, dan heb je een regelmatig onderhoud van je waterverzachter nodig. Meestal moet dit één keer per jaar gedaan worden. Wat gebeurt er tijdens zo’n onderhoud?

De vakman zal eerst de waterhardheid meten. Daarna zal hij de verschillende onderdelen, zoals de filters en opvangbakjes nakijken. Zoutresten worden verwijderd en de waterverzachter wordt ontsmet. Indien nodig worden beschadigde onderdelen vervangen. Als laatste stap wordt gekeken of je waterverzachter correct werd afgesteld.

Tip: bij de meeste vakmannen kan je een onderhoudscontract afsluiten. Dat kan erg interessant zijn, omdat dit je heel wat kosten zal besparen. De professional kan je hier meer informatie over geven. Vul onderstaand formulier in en ontvang de prijzen van ervaren vakmannen in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.