Vergunning veranda: wanneer is meldingsplicht veranda nodig?

Is er een vergunning voor een veranda nodig? Of geldt slechts een meldingsplicht voor een veranda? Elke uitbreiding, ook voor een veranda, veronderstelt een aanvraag of melding bij de gemeente. Dat neemt niet weg dat er verschillende opties zijn. We zetten ze even op een rijtje.

Extra advies nodig? Of ben je op zoek naar verandabouwers in jouw regio en wil je offertes makkelijk kunnen vergelijken? Verstuur vandaag nog je aanvraag via onze offertepagina en ontvang de eerste prijsvoorstellen al binnen enkele dagen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

veranda vergunning

Vergunning veranda nodig? 3 opties

1. Meldingsplicht veranda

Meldingsplicht voor een veranda is de meest eenvoudige optie. Daarvoor moet je enkel aan de gemeente aangeven dat je een veranda gaat bouwen. Dat kan echter enkel op basis van de volgende voorwaarden:

  • De veranda mag niet hoger zijn dan 4 meter gemeten vanaf de grond.
  • Veranda mag het aantal woongelegenheden niet aanpassen.
  • De functie van de woning verandert niet.
  • Je mag maximaal 40 vierkante meter bijbouwen per woning.
  • Veranda moet in de achtertuin minstens twee meter van de perceelsgrens blijven. In de zijtuin moet dit minstens drie meter zijn.
  • De veranda mag de perceelgrens wel raken als die tegen een aanpalend gebouw gebouwd wordt, zolang de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt.
  • De bouwdiepte van de veranda mag dan niet groter zijn dan de bouwdiepte van het aanpalende gebouw.

Wanneer aan de bovenstaande voorwaarden voldaan is en er komen geen stabiliteitswerken aan te pas, hoef je ook geen architect in te schakelen. Als stabiliteitswerken wel noodzakelijk zijn, moet je melding maken in samenwerking met een architect.

Na de melding bij de gemeente heeft die 30 dagen de tijd om na te gaan of je veranda voldoet aan alle voorwaarden. Wanneer je na 30 dagen niets hoort, mag je jouw veranda beginnen te bouwen. De meldingsplicht vervangt dus eigenlijk de bouwvergunning.

2. Stedenbouwkundige vergunning met eenvoudige dossiersamenstelling

Wanneer je woonst niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, moet je overgaan tot een stedenbouwkundige vergunning. Hier wordt opnieuw een onderscheid gemaakt of er al dan niet beroep de medewerking van een architect nodig is.

Zonder medewerking van een architect dien je een stedenbouwkundige vergunning met eenvoudige dossiersamenstelling aan te vragen.

Het verschil tussen een stedenbouwkundige vergunning met eenvoudige of uitgebreide dossiersamenstelling hangt enkel af van het feit of je wel of juist niet beroep hoort te doen op een architect.

Veranda bouwvergunning nodig

3. Stedenbouwkundige vergunning met uitgebreide dossiersamenstelling

Er is voor een veranda een stedenbouwkundige vergunning nodig met uitgebreide dossiersamenstelling wanneer je niet aan de voorwaarden van de meldingsplicht voor een veranda voldoet en daarnaast is ook een architect verplicht.

Bij een stedenbouwkundige vergunning kan de gemeente snel een beslissing nemen. Maar in bepaalde gevallen moet een openbaar onderzoek gevoerd worden en soms andere administraties geraadpleegd worden. Tijdens dat openbaar onderzoek kunnen je buren ook eventuele bezwaren indienen.

Tot slot moet je voor en tijdens de werken aan de straat een plakkaat zetten met daarop een afschrift van de vergunning en het dossier van de verbouwingen. Daarbij gelden in sommige gemeenten nog eens bijkomende regels. Let dus steeds goed op alle details voor je met de bouw van een veranda start.

Bouwvergunning veranda: regels in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

De regels verschillen naargelang de regio. Wij zetten de regionale verschillen even op een rij:

Vlaanderen: alleen meldingsplicht

In Vlaanderen mag je veranda’s bouwen zonder bouwvergunning. Wel is er een meldingsplicht. Het stadsbestuur kan binnen 20 dagen na ontvangst van de kennisgeving opmerkingen of bezwaren indienen.

In de volgende gevallen is geen bouwvergunning vereist:

  • De maximale bouwoppervlakte van de veranda is 40 vierkante meter
  • Veranda bestaat voor minimaal 75 % uit glas of andere transparante materialen
  • De veranda verandert niets aan de functie van het huis
  • Veranda is minimaal 3 m verwijderd van de perceelsgrens (langs de rand)
  • De veranda is minimaal 2 m verwijderd van de achterste perceelsgrens

Wallonië

In Wallonië zijn, net als in Vlaanderen, de administratieve regels voor een veranda simpel. In principe is een eenvoudige structuurmelding voldoende. De voorwaarden voor de meldingsplicht van een veranda zijn echter iets afwijkend. Een melding is bijvoorbeeld alleen voldoende in de volgende situaties:

  • De veranda van niet meer dan 30 vierkante meter
  • Een veranda dat niet hoger is dan 3 m voor de kroonlijst en het balkon niet hoger dan 5 m voor de nok
  • Veranda is aangrenzend aan het huis

Brussel: bouwvergunning altijd nodig

Alleen met een bouwvergunning kan een veranda in Brussel gebouwd worden. Ook is een architect verplicht. Dat maakt het administratief veel moeilijker om een veranda te bouwen in Brussel.

Veranda plaatsen? Ontvang gratis advies en offertes

Ben je van plan om een veranda te plaatsen? Laat je steeds adviseren door vakmannen. Contacteer verandabouwers in jouw regio en ontvang tegelijk tot 5 gratis offertes voor jouw verandaproject.

Vergelijk de offertes en kies de beste vakman volgens prijs en service.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor serre wens je?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte)?
3*. Wanneer wens je de serre?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.