Tiny House: een te mooie realiteit? Wettelijk kader

Waarom zou je huren, bouwen of kopen wanneer je een Tiny house kan kopen? Het fenomeen dat vanuit Amerika komt is nu ook in België te zien. Het klein huisje heeft al het comfort van een werkelijke woning en is verplaatsbaar tuinhuis aan de hand van wielen. Maar wat is de werkelijkheid achter dit fenomeen? 

Tiny house: zo'n kleine duurzame woning waar mensen in kunnen leven

Tiny house movement

Wat samen met andere nieuwe alternatieve woonvormen ontstond als een reactie tegen de onzekere huizenmarkt in Amerika groeide in de tussentijd uit tot een enorme beweging, de tiny house movement, die nu ook in België en Nederland aanwezig is. Het gaat hier over het gaan wonen in een klein huisje, een tiny house, om zich zo te distantiëren van de overdosis aan materiële wensen en opnieuw dichter bij de natuur te staan.

Een tiny house is net als een andere woning maar net wat beperkter

Wonen in een tiny house biedt exact hetzelfde als een vaste woning. De mogelijkheid op slaapkamers, badkamer, keuken, woonkamer of nog opbergkasten zijn allemaal mogelijk. Er is ook de mogelijkheid om met de laatste technologieën te leven zoals internet of de televisie.

Off the grid, wat is dat nu eigenlijk?

Je kan er ook voor kiezen om “off the grid” te leven. Dat betekent dat je geen elektriciteit afneemt van het net en ook geen gebruik maakt van dingen als wifi die je niet noodzakelijk nodig hebt. Dit wordt gerealiseerd aan de hand van zonnepanelen, regenwaterrecuperatie of nog composttoilet.

Weinige oppervlakte van een tiny house, hoe groot is een tiny house?

Wat er ontbreekt in deze woningen, maar wat ook deel uitmaakt van de charme, is de oppervlakte. In Nederland mogen de woningen een maximum aan 50m2, hebben maar de meeste Tiny houses gaan maar tot 28m2.

In België is het moeilijk om een concreet antwoord te geven op de maximum oppervlakte. De meeste woningen gaan tot 22m2.

Omdat de Tiny Houses op wieltjes gezet worden, en dus verplaatsbaar zijn, geldt de wegenwet. Dit wil zeggen dat wanneer een woning verplaatst moet worden, de maximum afmetingen als volgt moeten zijn: 

  • Lengte: 12 meter
  • Hoogte: 4 meter
  • Breedte: 2.5 meter

Ook het gewicht van de Tiny House is belangrijk en mag maximum 3.5 ton wegen wanneer deze verplaatst wordt met een aanhangwagen.

Tiny house

Wat zegt de Belgische wet over een tiny house? 

Het bezitten van een Tiny house is ontegenzeggelijk populair geworden. In België is het plaatsen en gebruiken van een tiny house als woning vergunningsplichtig geworden. Dat betekent dat een tiny house geen deel uitmaakt van gewone woningen, tuinhuizen, een gebouw van een andere woning of caravans en mobilhomes. Er is geen vrijstelling voorzien van de vergunningsplicht.

Informeer je bij je gemeente over de verschillende vergunningen die je nodig hebt voor een tiny house

Het is belangrijk om zich correct te informeren bij de gemeente waar het Tiny House zou geplaatst worden. Verschillende gemeenten werken met speciale bouwvergunningen om je Tiny House op een grond te mogen zetten. 

Kan ik mij domiciliëren op het adres van een tiny house?

Een ander probleem rondom een tiny house is de domiciliëring van het goed. In de Belgische wet staat er geschreven dat er een minimum van 18 vierkante meter per persoon moet zijn. Tiny Houses zijn gekend voor hun kleine oppervlakte waardoor dit niet aan de voorwaarden voldoet. Ook is het moeilijk om voor deze woningen een officieel adres te krijgen waardoor de domiciliëring bij iemand anders geplaatst zal moeten worden.  

Wil je wat meer diepgaandere informatie over de wetgeving omtrent een tiny house? Lees dan dit artikel.

Wat is de kost van een Tiny House om in te wonen?

Prijs tiny house om in te wonen
Foto van Exploratoryglory via Pinterest

De prijs van een Tiny House is afhankelijk van wat er gebouwd wordt. Factoren waarvan de prijs afhangt zijn bijvoorbeeld het aantal kamers, de grootte van het huis, de opbergingen en de afwerkingsgraad van de woning. De prijzen variëren tussen  20.000 euro, voor de goedkoopste woning, en 55.000 voor de duurste huizen. De gemiddelde kost voor een Tiny house ligt rondom de 42.000 euro.

Andere kosten die vasthangen aan een tiny house

Naast de kosten voor de bouw van het tiny house zijn er nog andere kosten die de koper van een tiny house moet aangaan. Namelijk een verzekering voor het goed, een brandverzekering (alhoewel deze niet verplicht is). Kosten die niet aangerekend worden voor Tiny Houses zijn bijvoorbeeld het kadastraal inkomen.

Tiny House projecten geven dus meer financiële vrijheid, maar deze woningen zijn niet voor iedereen gemaakt. Het is belangrijk om zich correct te informeren rondom wat mag en wat niet mag. Momenteel werkt de overheid aan de wetgeving rondom Tiny Houses zodat hierover meer duidelijkheid kan komen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Wat wenst u te plaatsen?

2. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?

3. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?

4. Beschrijving van uw project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.