Tiny Houses, co-housing, kangoeroewonen: hoe gaat de wet met “optionele” woonvormen om?

De populariteit omtrent tiny houses, co-housing of zorgunits blijft ook in België stijgen. Toch zijn er nog steeds een aantal regels en maatregelen niet duidelijk omtrent deze nieuwe woonvormen. Wat de wet hierover zegt en wat wel en niet mag, lees je hier.

Tiny house

Foto van Exploratoryglory via Pinterest

Zijn Tiny houses al toegestaan in Vlaanderen?

Deze Amerikaanse trend heeft de laatste jaren in populariteit gewonnen in België. Bij een tiny house woon je op een zeer kleine woonoppervlakte. De regeling omtrent het plaatsen van een tiny house zal afhangen van gemeente tot gemeente. Toch is de domiciliëring niet toegestaan in België omdat deze niet voldoet aan de gevraagde woonnormen.

In de toekomst zal de Vlaamse Overheid hier specifieke regels en maatregelen rond uitwerken.

Co-housing: wat is er juridisch mogelijk?

Bij een co-housing project komen een aantal belangrijke zaken ter sprake. Co-housing wil zeggen dat je een eigen woning hebt maar andere faciliteiten zal delen met andere bewoners. Dit kan een tuin, eetzaal of speelruimte zijn.

Tegenover andere gemeenschappelijke woonvormen heb je hier veel meer privacy omdat je eigen woning gescheiden is van de andere bewoners. Wanneer je voor deze woonvorm kiest, beslis je samen hoe het project eruit zal zien en wat er gebeurt.

Co-housing projecten worden altijd in groep besloten en nooit individueel zoals een traditioneel bouwproject. Het kopen van een co-housing project kan vergeleken worden met het aankopen van een appartement of woning. Toch verschillen de gemeenschappelijke delen en de basisakte omdat er maandelijks een vergadering samenkomt om de betrokkenheid van iedere bewoner te bespreken.

Zorgunits en wooncontainers: is er hiervoor een vergunning nodig?

Containerwoning

Foto van Stedo via Pinterest

Wanneer een woning onder renovatiewerken is, kan je ervoor kiezen om een wooncontainer op je grond te plaatsen. Hierbij ben je verplicht om een tijdelijke vergunning aan te vragen bij je gemeente, bij de dienst vergunningen.

Kies je ervoor om een unit of bijgebouw bij je woning te plaatsen? Dan ben je verplicht om een openbaar onderzoek en een uitgebreid vergunningstraject te doorlopen. Toch verschillen deze trajecten van gemeente tot gemeente.

Meer en meer Belgen kiezen ervoor om zorgunits te plaatsen om een familielid dicht bij hen te houden. Vaak gaat het over senioren die zorgen nodig hebben.

De Vlaamse Overheid heeft dit jaar besloten om de regeling omtrent zorgunits te versoepelen. Dit wil zeggen dat vanaf zomer 2021, je geen ingewikkelde procedure meer moet doorgaan om een zorgunit in je tuin te plaatsen. Het melden ervan bij de gemeente is meer dan genoeg.

Toch gelden hierbij enkele regels namelijk:

  • De zorgunit mag niet in de voortuin geplaatst worden
  • De unit mag niet groter dan 50 vierkante meter zijn
  • Het is een tijdelijke oplossing

Bekijk ook de mogelijke renovatiepremies!

Mag elke woning als kangoeroewoning omgebouwd worden?

Bij kangoeroewoningen is het doel hetzelfde als co-housing of zorgunits. Afhankelijk of het om een eengezinswoning of een tweegezinswoning gaat,  verschillen een aantal regels.

Zo zal je bij een eengezinswoning nog steeds een kadaster moeten betalen, omdat het gezien wordt als één woonst op één grond. Bij tweegezinswoningen wordt er voor elk gezin een aparte wooneenheid gecreëerd en een gemeenschappelijk deel gedeeld (bv. een inkomhal of keuken).

De wet omtrent kangoeroewoningen is vereenvoudigd. Elk dossier wordt namelijk apart bekeken en een simpele melding aan de gemeente omtrent de kangoeroewoning is voldoende.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.