Hoe je enkel met verf je interieur een hele make-over geeft

Je interieur een make-over geven hoeft niet veel tijd en geld te kosten. Met een likje verf kom je al heel ver, verder dan je denkt. Met verf kan je namelijk meer doen dan enkel de kleur veranderen. Je kan een ruimte in zones opdelen, optische illusies creëren, texturen nabootsen zoals de betonlook enz. In dit artikel laten we je ideeën en technieken zien die je zelf niet had kunnen bedenken.

Andere kleur, andere look

Kleur bepaalt in grote mate de uitstraling van je interieur. Zo zijn wit en zwart ideale kleuren om een strakke en minimalistische stijl te creëren. Lichte kleuren geven een ruimtelijk gevoel, maar kunnen een ruimte ook een koele uitstraling geven. Dit kan je compenseren door in je meubels en decoratie voor warme materialen te kiezen zoals hout.

Je kan zelfs nog een stapje verder gaan in de minimalistische stijl door je muren, deuren, deurlijsten en lichtknoppen allemaal in dezelfde kleur te schilderen voor een monochrome look.

Verkies je een warm en knus interieur? Dan kies je best voor donkere en warme tinten zoals terracotta, okergeel, olijfgroen… Donkere muren hebben een verkleinend effect, wat een ruimte extra gezellig kan maken.

🎨 Vind de schilder met de beste prijs-kwaliteit 🎨

Op zoek naar een professionele schilder? Vergelijk hier vrijblijvend offertes op maat en bespaar zo tot 30%.

👉 Gratis offertes ontvangen

Beige is op dit moment heel populair. Deze kleur brengt licht én warmte in elke kamer en is ideaal voor de shabby chic of landelijke stijl, maar wordt nu ook meer in strakke Scandinavische interieurs gebruikt.

Wil je tijdloze kleuren? Dan zijn wit, grijs en blauw goeie opties. Blauw heeft bovendien een rustgevend effect, ideaal voor je slaap- of studeerkamer. Ook met groen kan je een kalmerend en verfrissende interieur creëren.

Verlang je naar een funky en gewaagd interieur? Probeer eens een accentmuur in een neonkleur, als je durft! Word je de flashy kleur beu? Dan kan je de muur makkelijk weer overschilderen.

Zones afbakenen

Je kan één ruimte indelen in meerdere zones d.m.v. color blocking. De ‘felle’ kleur combineer je best met een neutralere kleur. Zo kan je bijvoorbeeld een deel van je woonkamer afbakenen voor je thuiskantoor als je hiervoor geen aparte ruimte hebt, of je kan een eet- of zitgedeelte afbakenen enz.

Dit geeft een zekere structuur aan een kamer en is ideaal voor grote ruimtes die meerdere functies hebben. Zeker nu het een trend is om zoveel mogelijk muren uit te breken en grote open loftachtige woningen te creëren, is ook de color blocking trend in opmars.

Ruimte groter maken en andere optische illusies

Met verf kan je een allerlei optische effecten creëren. Zo kan een verticaal kleurblok, dat al dan niet doorgaat op het plafond, een ruimte hoger laten lijken. Door twee muren die tegenover elkaar staan dezelfde kleur te geven, maar je een kamer smaller. Om een ruimte wat lager en knusser te maken, kan je het plafond schilderen. Je kan ook deuren imposanter maken door er een groot kader rond te schilderen, als een soort van uitvergrote deurstijl.

Fake het met verf

Hoofdeinde van het bed

Heb je geen hoofdeinde aan je bed? Dan ligt alles open om zelf een origineel hoofdeinde te creëren op je muur. Kies de grootte, vorm en kleur die je maar wil. Met verf zijn er geen beperkingen.

Lambrisering

Lambrisering op het onderste deel van de muur is opnieuw populair aan het worden. Maar in plaats van een echte lambrisering in hout aan te brengen, kan je met verf hetzelfde effect creëren.

Kies zelf de hoogte en de stijl. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om niet met cleane lijn te werken, maar het effect te creëren dat het met de losse hand werd geschilderd. Je hoeft niet per se met een lichte of neutrale kleur te werken, je gaan ook voor twee felle of donkere kleuren gaan.

Om het extra origineel te maken kan je je meubels en kaders die binnen het vlak vallen mee in dezelfde kleur schilderen. Zo krijg je soms meubels in twee kleuren!

Ontvang GRATIS prijsoffertes van schilders

Rustieke stijl

Je muren een rustieke, warme look geven kan je makkelijk en goedkoop doen door je verf te mengen met siliciumzand. Je test het best eerst uit op papier tot je de structuur hebt die je wil. Vervolgens kan je het rechtstreeks op je muur aanbrengen. Belangrijk is om tijdens het schilderen regelmatig door je verfpot te blijven roeren zodat het zand niet naar onderen zakt. Wanneer het droog is doe je er nog een tweetal lagen over zodat je een gelijkmatige dekking krijgt. Deze techniek wordt vaak gekozen bij warme, aardse kleuren zoals terracotta.

Betonlook

Voor een gelijkaardig effect als verf met zand (zie hierboven) kan je ook kalkverf gebruiken. Deze verf heeft een unieke en erg mooie uitstraling en is vooral ideaal om de betonlook te creëren. Bovendien is het milieuvriendelijk, onbrandbaar en voorkomt het vochtproblemen omdat het ademt.

Het aanbrengen van kalkverf verloopt niet op dezelfde manier als bij gewone verf. Het is een aparte techniek. Belangrijk om weten:

  • Breng eerst een laag WallPrim aan
  • Meng de verf met water tot je de dikte hebt van magere yoghurt. (Lees goed de bijgevoegde instructies.)
  • De manier waarop je de verf aanbrengt, blijft zichtbaar. Kies dus bewust voor een bepaalde techniek zoals kriskras, verticale lijnen of een andere techniek. Voor de betonlook is kriskras ideaal.
  • Verf niet eerst de randen en dan de rest, maar werk in banen van boven naar onder en doe het slordig.
  • Wacht minstens 8 uur vooraleer je een nieuwe laag aanbrengt
  • Breng tenslotte een laag sealer aan in ruimtes waar je muur vuil of nat kan worden.

Tip: neem ook een kijkje op Designmeubelswinkel.nl!

Muurschildering

Laat de Picasso in je los en creëer muurschilderingen. Je kan kiezen voor abstracte vlakken en lijnen of voor niet-abstracte taferelen zoals bloemen en landschappen. Het laatste is ideaal voor kinderkamers. Naarmate dat je kind ouder wordt, wil je steeds een ruimte die het best bij zijn of haar leeftijd pas. Schilderen is een goedkope en makkelijke manier om de kamer regelmatig aan te passen.

Als je handig bent, kan je zelf aan de slag met de losse hand of door bijvoorbeeld een ontwerp te projecteren tegen de muur en vervolgens de lijnen te volgen. Eenvoudige muurschilderingen zoals een regenboog kan je eventueel zelf doen. Maar voor meer ingewikkelde taferelen kan je misschien best een beroep doen op een professional.

Wees creatief

Met verf kan je ongelofelijk creatief zijn, denk out of the box! Zo hoeft je muur niet volledig uit één kleur te bestaan, je kan bijvoorbeeld spelen met overlappende kleurvlakken.

Het gebruik van verf beperkt zich bovendien niet uitsluitend tot je muren. Denk aan je plafond, je vloer, de trap, meubels enz. Zelfs tegels kan je verven! Hier is alvast wat inspiratie om je creativiteit aan te wakkeren:

Ben je op zoek naar een vakman om je schilderwerken uit te voeren? Vraag via onderstaand formulier offertes op maat, zo kan je gemakkelijk vergelijken. Het is volledig gratis en vrijblijvend! 👇

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?

2. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?

3. Wanneer zou je van start willen gaan?

4. Projectomschrijving

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.