Tegels verven: voordelen, stappenplan en kleurentrends

Is je interieur verouderd of ben je gewoon dringend aan verandering toe? Heb je geen zin om je tegels te vervangen, dan kan je ervoor kiezen om je tegels te verven.

Door ze te verven creëer je een nieuwe uitstraling in je woning, zonder al te veel geld te hoeven uitgeven. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Lees dan snel verder!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

tegels verven

Tegels schilderen: voordelen en nadelen

Voordat je je tegels gaat verven is het handig om meer te weten te komen over de voor- en nadelen. Alleen zo kan je de juiste beslissing maken.

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van je tegels vervens, is dat je je tegels en je interieur een nieuwe uitstraling kan geven op een makkelijke en goedkope manier. Het is een perfect alternatief voor het plaatsen van nieuwe tegels. Door ze te schilderen spaar je tijd, geld en frustraties uit. Het is dus zeker de moeite waard om te overwegen

Ontdek zelf de voordelen!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Nadelen

Tegels schilderen heeft ook enkele nadelen. Door je tegels te schilderen kan je ze wel een nieuw kleurtje geven, maar tegellak bestaat in een beperkt aantal kleuren. Als je nieuwe tegels laat plaatsen zal je net iets meer keuze hebben.

Daarenboven zal je met nieuwe tegels ook de vorm van je wand kunnen veranderen, wat met een verflaag niet kan. Je zal de oude voegen namelijk blijven zien. Tenslotte slijt tegellak veel gemakkelijker dan nieuwe tegels. Je zal de tegels hierdoor vaker opnieuw moeten verven.

tegels grondig schilderen

Tegels schilderen in keuken of badkamer? Het stappenplan

Wanneer je denkt aan tegels schilderen zal je in eerste instantie waarschijnlijk denken aan het schilderen van je badkamertegels, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Je kan de tegeltjes van je keuken schilderen, de vloertegels van je woonkamer schilderen, enzovoort.

Wat heb je nodig? Voordat je ze gaat schilderen is het belangrijk dat je de juiste verf uitzoekt. Wees ervoor attent dat de verf dat je koopt lakverf is, aangezien dit de beste tegelverf voor de keuken is.

Lakverf is een glad soort verf dat via verdamping opdroogt. Voor de badkamer en de keuken raden wij warmwaterbestendige tegellak aan. Eens je de perfecte verf hebt gevonden kan je aan de slag met onderstaand stappenplan.

Stap 1: Tegels reinigen

De eerste stap bestaat in de reiniging van de tegels. Deze mag je zeker niet overslaan, want een schoon en vetvrij oppervlak zorgt voor een goede hechting van de verf. Wat heb je nodig? Je tegels reinigen kan je makkelijk met warm water en ontvetter.

Stap 2: Voorbereiding

De tweede stap bij het verven van je tegels bestaat in de voorbereiding van de verfruimte. Leg al de voorwerpen die in de weg liggen uit de weg en leg een doek waar nodig. Plak daarna alle randen af.

Na het reinigen van het oppervlak schuur je de tegels met schuurpapier zodat ze ruwer worden. Vergeet niet om kapotte tegels te vervangen voor je begint met schilderen.

strakke lijnen schilderen

Stap 3: Primer aanbrengen

Eens de tegels schoon, droog en ruwer zijn gemaakt is het tijd voor stap 3: de primer aanbrengen op het oppervlak. Door eerst een primer aan te brengen krijg je een mooier resultaat.

Voor de randen en de voegen gebruik je best een borstel om de primer aan te brengen. De grote oppervlakken verf je dan met een kortharige lakrol. Tip: Zet eerst verticale strepen en rol ze vervolgens horizontaal uit.

Stap 4: De oude tegels schilderen

Als de primer aangebracht werd dan mag je de lak op de tegels aanbrengen. Breng de lak op de tegels aan zoals je de primer hebt aangebracht.

Stap 5: Afwerking geschilderde tegels

Hoeveel lagen verf je precies moet aanbrengen is afhankelijk van de tegelsoort. Eens je alle laagjes hebt aangebracht moet je de gele afplaktape verwijderen. Doe dit altijd wanneer de verf nog nat is, zodat er geen lijmresten achterblijven.

Kies deze trendy tegelkleuren

Als je je tegels wilt schilderen zal je kunnen kiezen uit een aantal kleuren. Een keuze maken is dan ook niet altijd even simpel. Gelukkig vind je hieronder enkele nuttige tips die je kunnen helpen!

Een trendy en rustgevende badkamer

De sfeer die je badkamer schept is van groot belang, want het is de ruimte waar je tot rust komt. Welke kleur je het best kan kiezen hangt af van je interieurstijl, je eigen smaak en de ruimte die je onder handen wilt nemen.

Badkamertegels schilderen met zachte kleuren

Wil je voornamelijk de tegels van je badkamer schilderen en tot rust komen in je badkamer? Dan doe je er goed aan om voor zachte kleuren te kiezen zoals roze, lichtblauw of wit.

speciale tegelverf badkamer

Tegels verven badkamer met felle kleuren

Als je vooral de laatste trends wilt volgen dan zijn trendy kleurtjes ook een goede keuze. Fuchsia, paars of turquoise zijn erg hip voor de badkamer op dit moment. Onthoud wel dat felle kleuren een kleine badkamer nog kleiner kunnen laten lijken.

Donkere kleuren

Als je een grote badkamer hebt dan kan het leuk zijn om donkere kleuren te gebruiken voor de tegels in combinatie met lichtere tinten. Met donkerdere kleuren creëer je makkelijker een stoer en luxueus interieur. Parelgrijs is bijvoorbeeld erg in op dit moment.

Keukentegels schilderen: alternatieve tegelkleuren

Voor de keuken worden de kleuren steeds feller. Kleuren als beige, wit en grijs kunnen nog steeds, maar er zijn ondertussen al heel wat andere leuke alternatieven.

Alternatief 1: Groene tegels

Groen is nog steeds een hippe kleur voor de keuken. Je moet uiteraard geen dennengroen kiezen, maar een zacht appelgroen of een pittig olijfgroen zullen je keuken zoveel aangenamer maken om in te vertoeven.

Alternatief 2: Rode tegels

Wil je echt iets gewaagd? Kies dan voor opvallend rood. Deze kleur is niet voor iedereen weggelegd, maar is zeker een leuke optie als je je interieur wilt laten opvallen. Rood past goed in een keuken, omdat het de eetlust opwekt.

Muurtegels versus vloertegels verven

Met tegelverf kan je zowel muurtegels als vloertegels in een ander kleurtje steken. Als je een nieuwe stijl in je interieur wilt brengen en je zowel je muur- als vloertegels wilt schilderen, dan moet je er uiteraard rekening mee houden dat je kiest voor kleuren die mooi bij elkaar passen.

Je kan het best ofwel de muurtegels ofwel de vloertegels in een neutrale kleur houden. De overige tegels mogen dan al wat opvallender worden geschilderd. Het is ook een leuk idee om dezelfde kleur te gebruiken maar in verschillende tinten.

Ontvang gratis offertes voor tegelvloer schilderen

Wens je je tegels te laten verven door een professionele schilder? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis offertes van schilders in jouw buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar zal het schilderwerk plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wil je laten schilderen?
3*. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.