Gevel bekleden? Combineer met isolatie aan verdubbelde premie

De bekleding van de gevel is een goede manier om de waarde van je woning te verhogen. Toch was deze investering de voorbije jaren voor meeste Belgen de moeite niet waard. De Overheid wil deze investering attractiever maken door de premie te verdubbelen.

gevel bekleden: geniet van de verdubbelde premie

Gevelbekleding, wat is het juist?

Gevelbekleding is een extra laag dat aan de originele buitengevel van je woning wordt aangebracht. De extra laag zorgt voor een beschermende en isolerende werking en biedt vele voordelen.

  • Je bespaart op je energiekosten, de warmte blijft langer binnen en de waarde van je huis stijgt.
  • Dankzij de extra coating die op de gevelbekleding zit, zorg je ervoor dat je huis brandwerend is en voor een veiliger gevoel zorgt. Elke gevelbekleding kan brandwerend zijn indien deze extra coating op het materiaal zit. Dit kan je altijd navragen bij het installeren ervan.

Er bestaan een aantal soorten gevelbekleding zoals o.a. crepi, spuitkurk, kunststof, hout, staal, aluminium of steenstrips. Deze soorten zullen ook het onderhoud van je gevel bepalen.

Bij kunststof is het onderhoud zeer miniem. Bij het plaatsen van een beschermende laag tegen UV-stralen zal de gekozen kleur van je gevel een duurtijd van minimum 10 jaar hebben. Bij hout bijvoorbeeld moet dit jaarlijks gecontroleerd worden en eventueel opnieuw geschilderd worden.

Steenstrips geven hetzelfde effect als bakstenen en worden zonder fundering geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de werken kunnen plaatsvinden terwijl je dagdagelijks in je woning woont.

Er bestaan veel opties in termen van gevelbekleding en de keuze zal afhankelijk zijn van je persoonlijke voorkeuren.

Bekleed je gevel en geniet van de verdubbelde premie

Isolatie bij de gevelbekleding

Bij het  isoleren van een gevelbekleding wordt een extra laag isolatie op je oude gevel aangebracht. Na het plaatsen van deze isolatielaag kies je voor je gevelbekleding.

Er zijn twee soorten isolatiematerialen die gebruikt worden bij een gevelbekleding waaronder polystyreenschuim en minerale wol. 

De keuze zal afhangen van het type woning en het budget voor de gevelbekleding.  Polystyreenschuim is het isolatiemateriaal die het meest gebruikt wordt omdat het optimaal tegen vocht werkt. Anderzijds is minerale wol het goedkoopst en ook het duurzaamst.

Bepleistering of gevelbeplating?

Na het isoleren van de oude gevel wordt er besloten of je het isolatiemateriaal bepleisterd of afwerkt met gevelbeplating. Bepleistering wordt onmiddellijk op het isolatiemateriaal aangebracht. Gevelbeplating wordt, daarentegen, aan de hand van een draagstructuur bevestigd.

Verdubbelde premie

Vanaf 2021 wil de Vlaamse Overheid de premie van gevelbekleding verdubbelen. Voorbije jaren lag de renovatiepremie aan 15 euro per vierkante meter deze wordt vanaf 2021 verdubbeld en zal dus aan 30 euro per vierkante meter liggen. De Vlaamse Overheid wil hiermee mensen motiveren om hun gevel te bekleden en de waarde van hun huis te laten stijgen.

Lees ook over premie nieuwe ramen.

Toch komen zijn er een aantal voorwaarden om van deze premie te kunnen genieten:

  • De premie geldt alleen voor woningen, appartementen of appartementsgebouwen in het Vlaamse gewest;
  • Deze woningen moeten aangesloten zijn bij het elektriciteitsnet met een begindatum voor 1 januari 2006.;
  • Voor nieuwe aangebouwde deelconstructies kom je ook in aanmerking;
  • De aanvraag moet doorgestuurd worden naar Fluvius.

Je kunt de premie online of per post aanvragen. Indien jouw aanvraag wordt goedgekeurd mag je de uitbetaling van de premie binnen de 6 maanden verwachten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Hoeveel gevels wil je renoveren of reinigen?
3. Wanneer zou je van start willen gaan?
4. Projectomschrijving
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.