Plat dak: prijs, soorten en tips onderhoud

Is jouw plat dak aan vervanging toe? Ben je van plan om dakwerken uit te voeren? Platte daken zijn razend populair, dit omwille van hun moderne uitstraling. Ben je geïnteresseerd? Lees dan verder voor prijzen, soorten en tips over platte daken!

Prijs plat dak

Het is goed om eerst en vooral na te gaan wat de kosten zijn van een plat dak. Er bestaan verschillende soorten dakbedekkingen, elk met een eigen prijskaartje. De prijzen schommelen tussen €40 en 200 per m2 inclusief btw en plaatsing. Hieronder een handig overzicht:

Dakbedekking plat dak Gemiddelde prijs per m2
Bitumen (roofing) €40 à 60
EPDM €60 à 80
PVC €50 à 70
Groendak €40 à 200

Troeven plat dak

Waarom zou je nu kiezen voor een plat dak? Wij lichten enkele voordelen toe.

Lichte hellingsgraad

Een plat dak is niet volledig plat, anders zou er water op kunnen stagneren. Dit kan materiële schade aanrichten, daarom moet de helling van een dak tussen de 2 en 15 graden liggen. Zo kan het regenwater vlot afgevoerd worden. Een dak met een helling groter dan 15 graden wordt beschouwd als een schuin dak.

Sterk genoeg om een bepaald gewicht te dragen

Een plat dak moet zowel de dakvloer, de isolatie als de dakbedekking dragen. Dit in tegenstelling tot een schuin dak dat enkel de isolatie en dakbedekking dient te dragen.

Afhankelijk van wat je van plan bent met het dak verandert de dakstructuur. Een groendak vol planten en bloemen moet in staat zijn om meer te kunnen dragen. Ook wanneer je een dakterras wenst, moet je duidelijk bij de bouwplannen een keuze maken rond sterkte van de structuur. Niet alle platte daken zijn namelijk even sterk.

Ruimtebesparend

Bij een schuin dak heb je meestal last van ruimtes waar een schuine muur een deel bruikbare ruimte wegneemt. Met een plat dak heb je hier geen last van en bespaar je dus ruimte. Daarnaast kan je het plat dak gebruiken als extra buitenruimte door het bijvoorbeeld om te bouwen tot een terras of tuin.

Soorten dakbedekking voor plat dak

Er zijn verschillende mogelijkheden om je plat dak mee te bedekken. We lichten ze toe met elk hun eigenschappen.

EPDM

EPDM is synthetisch rubber. Deze soort dakbedekking is erg populair. Het is stevig, flexibel, gaat lang mee en heeft weinig onderhoud nodig. Deze soort is beschikbaar in rollen of op maat gemaakt, wat het het risico op lekkage verminderd.

Plat dak EPDM

Bitumen

Bitumen of roofing dakbedekking wordt steeds populairder door de lange levensduur en stijgende kwaliteit. Dit is een goedkopere versie van EPDM dakbedekking. Er bestaan twee soorten bitumen: SBS roofing en APP roofing. Beide hebben evenwaardige kwaliteit, het enige verschil is dat SBS bitumen voorzien zijn van een extra schutlaag.

Plat dak roofing

Dit type is ook beschikbaar in rollen en kan op twee manieren worden aangelegd. De complexe manier is met een brander. Door de hitte worden de bitumen vloeibaar en hechten ze zich aan de ondergrond. Een makkelijkere manier is lijmen, deze is ook duurder. Het is belangrijk dat dit goed wordt uitgevoerd, kies voor een erkend vakman.

PVC

PVC is een kunststof, deze wordt zacht bij hoge temperaturen en is dus flexibel. Daarnaast is het zeer geschikt voor het waterdicht afsluiten een plat dak. De levensduur van dit type bedekking is iets korter dan die van de anderen. Dit doet wel niet onder aan de kwaliteit. Een PVC dakbedekking wordt aangebracht met lijm en is in meerdere kleuren beschikbaar.

Plat dak PVC

Groendak

Wanneer je houdt van de natuur is een groendak een geschikte keuze. Op dit dak kan vegetatie groeien. Er zijn twee soorten: Een intensief en extensief groendak.

Bij een intensief groendak wordt jouw dak voorzien van een volwaardige tuin, wat veel onderhoud vergt. Een extensief groendak heeft minder onderhoud nodig aangezien er enkel kruiden en mossen op groeien.

Plat dak groendak

Opbouw plat dak

Hoe is een plat dak nu opgebouwd? Allereerst bestaat het uit een dakskelet, vervolgens wordt daarop de dakvloer gelegd. Op die vloer wordt isolatie geplaatst. Tot slot vindt de afwerking plaats met dakbedekking.

Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de sterkte van het dak. Als je er wenst op te lopen, dan is het nuttig dat het stevig genoeg is.

1. Dakskelet

Allereerst bestaat een plat dak uit een dakskelet. Let op bij de keuze hiervan, deze dient sterk te zijn. Aangezien het makkelijk is om te bewerken bestaat een dakskelet doorgaans uit hout, je kan kiezen tussen verschillende houtsoorten. Naast hout is een staalconstructie ook een optie.

2. Dakvloer

Bovenop het dakskelet komt een dakvloer. Je kan kiezen uit verschillende materialen, denk bij het maken van een keuze aan de stevigheid die je wenst.

  • Beton
  • Stalen troggen: Goedkope optie, maar aangeraden in industriële gebouwen waar goede isolatie niet van belang is.
  • OSB-platen: Dit is van erg licht materiaal, maar het hout moet regelmatig behandeld worden.

Doorgaans bestaan de meeste dakvloeren uit beton, het is de stevigste optie.

3. Dakisolatie

Vervolgens wordt het dak geïsoleerd. Er zijn drie verschillende mogelijkheden om een plat dak te isoleren. Namelijk warm dak, koud dak of omgekeerd dak. Deze verschillen in de volgorde waarin je de materialen plaatst.

Warm versus koud plat dak

Een warm of koud dak heeft dus betrekking op de locatie van de isolatie. We spreken van een warm dak wanneer de isolatie bovenop de dakconstructie wordt aangebracht. Wat hierbij voordelig is, is de beschermende werking van het isolatiemateriaal.

Hierbij wordt het dak mee opgewarmd met de ruimte er onder, waardoor het minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Dit is de meest populaire manier van isoleren.

Een koud dak is het tegenovergestelde. Hierbij bevindt het isolatiemateriaal zich onderaan in de dakopbouw. Het dak wordt dan niet opgewarmd met de ruimte eronder en is daardoor onderworpen aan temperatuurschommelingen.

Hierdoor krimpt of zet het uit, wat op lange termijn schade kan teweegbrengen. Daarnaast is er een kans op rotting omdat het vocht moeilijker weggeraakt. Voor deze redenen is een koud dak minder interessant.

Omgekeerd plat dak

Bij het principe van een plat dak wordt het isolatiemateriaal op de huidige dakbedekking gelegd. Deze wordt voorzien van een ballastlaag om goed te blijven liggen. Dit isoleert minder dan een warm dak en is daarnaast goedkoper.

4. Dakbedekking

Ten slotte wordt het dak voorzien van een dakbedekking. Weet je niet welke te kiezen? Laat je bijstaan door een vakman in jouw buurt!

  • EPDM
  • Bitumen
  • PVC
  • Groendak

Onderhoud plat dak

Na het plaatsen van de dakbedekking is het nog niet gedaan. Je zal naargelang soort bedekking je dak moeten onderhouden. Wij geven enkele handige tips!

Controleer op vaste tijdstippen je plat dak

Minstens drie keer per jaar hoor je jouw plat dak te controleren. Die dit zeker na hevige sneeuw of regen. Ook wanneer er bomen in de buurt staan controleer je je dak best. Plan de onderhoudsmomenten in op vaste tijdstippen doorheen het jaar.

Bij het zien van schade of scheurtjes is het belangrijk om meteen contact op te nemen met een vakman. Kan je zelf je dak niet veilig controleren en onderhouden? Laat dit dan over aan een ervaren dakwerker.

Maak je plat dak ook regelmatig proper

Dak onderhouden

Een plat dak kan snel opstapelen met vuil, denk maar aan blaadjes die vallen. Het is dan belangrijk om je dak regelmatig schoon te maken. Dit voorkomt verstoppingen en verminderd de kans op schade.

Grijp snel in bij daklekkages

Wanneer je een lekkage ondervindt is het belangrijk om snel in te grijpen. Bel een ervaren dakdekker om de schade te herstellen.

Wanneer je dit niet doet kan de schade oplopen, wat heel erg duur kan uitslaan. Wees er dus snel bij!

Wees je bewust dat je plat dak een bepaald gewicht kan dragen

Een plat dak is sterk, maar het kan zo zijn dat het dak overgewicht moet dragen door bijvoorbeeld sneeuw. Dit kan in extreme gevallen leiden tot een instorting. Over het algemeen kunnen platte daken dit wel aan.

Vind dakwerkers voor plaatsing plat dak in jouw regio

werkman

Welke dakbedekking kies je?

Deze keuze hangt af van wat je wenst te doen met het dak. Een dak waar een dakterras op komt heeft een totaal andere aanpak dan een groendak.

Houd rekening met de wetgeving

Bij het renoveren van een plat dak moet je rekening houden met de isolatie-eisen en de EPB-regelgeving. Dit zijn de energienormen waaraan alle gebouwen in Vlaanderen moeten voldoen.

Bespaar op kosten

Als je handig bent kan je enkele werkzaamheden zelf uitvoeren, hiermee bespaar je enkele honderden euro’s.

Wees aandachtig bij het vergelijken van offertes

Bekijk aandachtig de offertes en zorg dat het duidelijk is wat er nu wel of wat juist niet is inbegrepen in de totaalprijs. Let ook op dat je niet te veel betaalt, vergelijk daarom verschillende dakwerkers.

Vergelijk offertes van meerdere dakwerkers en bespaar kosten

Wil je een plat dak plaatsen of vernieuwen? Vraag vrijblijvende prijsoffertes aan en vergelijk vakmannen actief in jouw buurt. Kom zo tot de beste optie prijs-kwaliteitsgewijs. Via onderstaand formulier ontvang je offertes op maat!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?

4. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.