Dakbedekking plat dak vernieuwen: prijs en soorten

Wil je jouw plat dak vernieuwen? Als de huidige dakbedekking in slechte staat is, kan dit nodig zijn. Soms dien je het hele dak te renoveren en soms volstaat enkel een nieuwe dakbedekking. Daarnaast kan je meteen ook het plat dak laten renoveren en isoleren.

Lees verder om meer te weten te komen rond de prijzen en soorten dakbedekkingen. Vraag advies aan een erkend dakwerker en vergelijk offertes via ons offerteformulier.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

plat dak vernieuwen

Wat is de prijs voor het vernieuwen van een plat dak?

Een nieuw plat dak kost gemiddeld € 75 tot € 150 per m². Deze prijs is inclusief het materiaal, btw en verwijderen van oude dakbedekking.

De prijzen voor het vernieuwen van een plat dak lopen uiteen. De prijs verschilt naargelang de soort dakbedekking dat je kiest. Ook hangt de prijs per m² af van de type werken waar je voor kiest. Is je dak nog in goede staat en wordt enkel de dakbedekking vernieuwd van je plat dak of laat je een heel nieuw dak plaatsen?

Hieronder vind je een handig overzicht van de gemiddelde prijzen per type dakbedekking en de gemiddelde levensduur van de dakbedekking. De prijs is inclusief btw.

Dakbedekking plat dak Gemiddelde prijs per m2 Gemiddelde levensduur
Bitumen (roofing) €40 à 60 20 – 40 jaar
EPDM €60 à 80 30 – 50 jaar
PVC €50 à 70 15 – 40 jaar
Groendak €40 à 200 50 – 70 jaar

Soorten dakbedekking plat dak

Voor een plat dak is er keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Welke soort je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur en budget. We overlopen de soorten dakbedekkingen met elk hun kenmerken.

Vraag gratis advies aan vakmannen

Plat dak vernieuwen met bitumen (Roofing)

Eerst en vooral is er bitumen dakbedekking, een ander woord hiervoor is roofing. Dit soort dakbedekking is erg populair bij platte daken, omwille van de lange levensduur, het eenvoudige onderhoud en de prijs-kwaliteitverhouding.

Er zijn twee soorten bitumen: APP en SBS. Het verschil zit in het feit dat SBS bitumen voorzien zijn van een beschermende toplaag en APP bitumen niet. Wat kwaliteit betreft, scoren ze echter gelijk. 

Deze dakbedekking wordt aangebracht met een brander. De hitte ervan doet de bitumen smelten. Hierdoor kan deze zich hechten.

roofing branden

Renovatie plat dak met PVC

Een ander type dakbedekking dat je kan laten plaatsen is PVC-dakbedekking. Dit is een soort kunststof en is geschikt voor het waterdicht maken van een plat dak. De levensduur van dit soort dakbedekking is wel minder lang dan de andere soorten, je kan er gemiddeld 20 jaar van genieten. Dat betekent niet dat het minder goed is.

PVC is erg licht en wordt daarom eenvoudig aangebracht door het te verlijmen op de ondergrond. Daarnaast kan PVC in combinatie met een groendak worden gebruikt, aangezien deze wortelbestendig is.

PVC dakbedekking plat dak

Plat dak vernieuwen met EPDM

Een EPDM-dak bestaat uit een soort rubber. Deze is flexibel en bestand tegen alle weersinvloeden, vandaar dat de levensduur hoger is. Daarnaast dien je dit type bedekking niet te onderhouden.

Het wordt, in tegenstelling tot bitumen, niet verwarmd, maar koud verwerkt en aangebracht met lijm op het dak. Dit gebeurt in één deel, waardoor het de kans op lekkages verminderd.

EPDM-dakbedekking

Plat dak vernieuwen met groendak

Een derde en laatste soort is een dak bedekt met vegetatie. Dit heet een groendak. Denk maar aan mossen, kruiden, planten. Door deze beplanting is het dak beter beschermd tegen weersomstandigheden. Daarnaast werkt het geluidsisolerend en zijn ze milieuvriendelijk. Bovendien ziet het er erg mooi uit.

Er zijn twee soorten groendaken: intensief en extensief. Indien je niet te veel onderhoud wenst en je voorkeur ligt bij mossen en kruiden, is de beste optie een extensief groendak.

Als onderhoud je niet afschrikt en de dakconstructie sterk genoeg is, kan je opteren voor een intensief groendak. Dan is het dak een volwaardige tuin waarop je planten en bomen kunt laten groeien.

Troeven plat dak

Waarom zou je nu kiezen voor een plat dak? We lichten enkele voordelen toe.

Lichte hellingsgraad

Een plat dak is niet volledig plat, anders zou er water op kunnen stagneren en kan dit materiële schade aanrichten. Daarom moet de helling van een dak tussen de 2 en 15 graden liggen. Zo kan het regenwater vlot afgevoerd worden. Een dak met een helling groter dan 15 graden wordt beschouwd als een schuin dak.

Sterk genoeg om een bepaald gewicht te dragen

Een plat dak moet zowel de dakvloer, de isolatie als de dakbedekking dragen. Dit in tegenstelling tot een schuin dak dat enkel de isolatie en dakbedekking dient te dragen.

Afhankelijk van wat je van plan bent met het dak verandert de dakstructuur. Een groendak vol planten en bloemen moet in staat zijn om meer te kunnen dragen. Ook wanneer je een dakterras wenst, moet je duidelijk bij de bouwplannen een keuze maken rond sterkte van de structuur. Niet alle platte daken zijn namelijk even sterk.

Plat dak isoleren

Het vernieuwen van je plat dak biedt de kans om je dak meteen ook te isoleren. Hierdoor kan je heel wat energie besparen. Er zijn verschillende mogelijkheden: ofwel plaats je de isolatie bovenop langs buiten, langs binnen of op de bestaande dakbedekking. We geven een woordje uitleg bij elke methode.

isolatie plat dak

Warm dak

Bij de methode van een warm dak wordt het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie geplaatst. Daarop wordt vervolgens de dakbedekking geplaatst. De temperatuur wordt dan geregeld op basis van de ruimte, die zich onder het dak bevindt.

Hierdoor wordt het krimpen en uiteenzetten van de dakconstructie tegengegaan. Deze methode wordt het meest gebruikt bij een plat dak. De gemiddelde kostprijs hiervan bedraagt 70 à 115 euro per m².

Koud dak

Bij een koud plat dak bevindt de isolatie zich langs binnen, onder het dakbeschot. De dakbedekking wordt hierbij op de dakconstructie aangebracht. Het dak wordt dan niet opgewarmd door de ruimte eronder en is dus gevoelig aan verschillende weersomstandigheden.

Als gevolg kan het dak krimpen en uitzetten, wat schade kan aanrichten. Verder kan vocht niet ontsnappen en ontstaat de kans op rotting. Een koud plat dak is een stuk goedkoper dan een warm plat dak. De prijs bedraagt namelijk 30 à 40 euro per m²,  maar het heeft dan ook veel meer nadelen.

Ontvang gratis offertes voor plat dak

Omgekeerd dak

De laatste methode is die van het omgekeerd plat dak. Hierbij blijft de bestaande dakbedekking liggen, de dakisolatie wordt dan bovenop de dakbedekking geplaatst en voorzien van een ballastlaag.

Die laag beschermt het isolatiemateriaal. Het principe van een omgekeerd plat dak is minder van toepassing wanneer je je plat dak gaat vernieuwen, aangezien de oude dakbedekking onveranderd blijft.

plat dak vs hellend dak

Plat dak vervangen: waarop letten?

Je plat dak renoveren is niet zomaar iets, er komt namelijk veel bij kijken. Waar je nu precies op moet letten, zetten we even op een rijtje.

1. Vraag advies aan vakmannen

Welke nieuwe dakbedekking kies je voor je platte daken? Maak zorgvuldig de juiste keuze, laat je bijstaan door een expert voor de best mogelijke ervaring.

2. Laat andere zaken ook controleren

Laat meteen ook je dakgoten en zinkwerk controleren. Je bent toch bezig met het dak, dan kan je dit ook meteen uit te weg ruimen.

3. Bekijk de mogelijkheden voor het platte dak

Denk aan de creatieve mogelijkheden: wou je altijd al een terras op je dak? Dit is je kans!

4. Vergelijk prijzen

Bespaar: via het offerteformulier op onze site kan je gratis offertes vergelijken. Vergelijk deze aandachtig zodat je de voordeligste optie kan vinden.

dakwerker plat dak

Onderhoud plat dak

Na het plaatsen van de dakbedekking is het nog niet gedaan. Je zal naargelang soort bedekking je dak moeten onderhouden. Wij geven enkele handige tips!

Controleer op vaste tijdstippen je plat dak

Minstens drie keer per jaar hoor je jouw plat dak te controleren. Doe dit zeker na hevige sneeuw of regen. Ook wanneer er bomen in de buurt staan controleer je je dak best. Plan de onderhoudsmomenten in op vaste tijdstippen doorheen het jaar.

Bij het zien van schade of scheurtjes is het belangrijk om meteen contact op te nemen met een vakman. Kan je zelf je dak niet veilig controleren en onderhouden? Laat dit dan over aan een ervaren dakwerker.

Maak je plat dak ook regelmatig proper

Een plat dak kan snel opstapelen met vuil, denk maar aan blaadjes die vallen. Het is dan belangrijk om je dak regelmatig schoon te maken. Dit voorkomt verstoppingen en verminderd de kans op schade.

Grijp snel in bij daklekkages

Wanneer je een lekkage ondervindt is het belangrijk om snel in te grijpen. Bel een ervaren dakwerker om de schade te herstellen. Wanneer je dit niet doet, kan de schade oplopen, wat heel erg duur kan uitslaan. Wees er dus snel bij!

Wees je bewust dat je plat dak een bepaald gewicht kan dragen

Een plat dak is sterk, maar het kan zo zijn dat het dak overgewicht moet dragen door bijvoorbeeld sneeuw. Dit kan in extreme gevallen leiden tot een instorting. Over het algemeen kunnen platte daken dit wel aan.

Heb je een asbest dak? Lees meer over het asbest verwijderen.

Plat dak renoveren? Ontvang tot 5 gratis offertes!

Plat dak plaatsen of vervangen? Via onderstaand formulier ontvang je tot 5 gratis offertes. Vind op die manier eenvoudig verschillende dakwerkers in jouw regio en vergelijk ze. Kom zo tot de beste keuze prijs-kwaliteitsgewijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.