Zinken dak: Prijzen per m², voordelen en soorten

Zink is een natuurlijk materiaal dat perfect gebruikt kan worden bij bouwprojecten. Zijn flexibele eigenschappen maken het mogelijk om het te gebruiken voor verschillende uitvoeringen van dakbekleding zoals dakplaten en leien. Lees in dit artikel meer over de prijzen, de voor- en nadelen en de uitvoeringen van een zinken dakbedekking.

Ontvang een prijs op maat

Zinken dak prijs per m²

De gemiddelde prijs die je betaalt voor een zinken dakbedekking is gelijk aan € 65 – 110 per vierkante meter, inclusief BTW en montage.

Verschillende uitvoeringen en afwerkingen zullen natuurlijk een invloed hebben op het totale kostenplaatje van een zinken dakbedekking. Ook de oppervlakte van het dak dat je wil bedekken met zink speelt een belangrijke rol daarin. Hou ook rekening met de prijs van de eventuele bijkomende isolatiemogelijkheden.

Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven om de prijzen op maat te krijgen voor een zinken dakbedekking. Beschrijf je wensen bij het aanvragen van offertes zo specifiek mogelijk zodat je accurate prijsoffertes ontvangt.

zinken dak

Wat is een zinken dak?

Een zinken dak bestaat uit zinken platen die op verschillende manieren aan elkaar worden vastgemaakt. Het dak bevat ook kleine hoeveelheden titaan en koper. Zink kan zowel voor hellende als platte daken gebruikt worden.

Een zinken dakbedekking kan verschillende weersomstandigheden aan. Vooral nadat er een platinalaag ontstaat (omdat het dak in aanraking komt met lucht en vocht) is een zinken dak beschermd tegen luchtvervuiling en andere soorten weersomstandigheden.

Wat zijn de voordelen van een zinken dak?

Door zijn vele voordelen is zink een interessant materiaal om daken mee te bekleden. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je veel kanten op kan om een unieke look te creëren voor je dak.

  1. Zink is een flexibel bouwmateriaal.
    Dat betekent dat het gemakkelijk bewerkt en geplooid kan worden. Daardoor is het makkelijk om zinken dakplaten aan te passen aan elke dakvorm, zowel aan hellende als aan platte daken.
  2. Een zinken dak heeft een lange levensduur.
    Een zinken dak heeft een lange levensduur tegenover andere materialen. De geschatte levensduur is van 100 jaar tot 125 jaar. Daarna kan een zinken dak makkelijk gerecycleerd worden, aangezien het een natuurlijk materiaal is.
  3. Een zinken dakbedekking roest niet.
    Zink roest niet in tegenstelling tot staal of andere materialen. Het wordt zelfs gebruikt als anti-corrosiebehandeling voor stalen bouwmaterialen. Daardoor heeft het ook een lange levensduur.
  4. Een zinken dakbedekking is makkelijk te onderhouden.
    Aangezien zink niet roest, hoeft het ook niet onderhouden te worden. Ook zal je geen last hebben van mossen op je dak, waardoor je op lange termijn niet zal moeten ontmossen.

Vergelijk hier prijsoffertes

Wat zijn de nadelen van een zinken dak?

Het grootste nadeel waarmee je te maken zal krijgen als je voor een zinken dak kiest, is het feit dat je last zal hebben van geluid. Zinken daken zijn namelijk niet geluidsisolerend. Een oplossing daarvan is geluidswerende isolatie. Daarnaast is ook thermische isolatie nodig.

Daarnaast is zink door zijn flexibele eigenschappen ook gevoeliger voor deuken of andere soorten beschadigingen. Een zinken dak zal bijvoorbeeld meer risico op schade hebben na een zware hagelbui.

Ten laatste, zal je merken dat je voor een zinken dak gemiddeld meer moet betalen. Leien daken of daken uit kunststof zijn over het algemeen goedkoper dan zinken daken.

zinken platte dak

Soorten zinken dakbedekking

Er bestaan verschillende manieren om je hellend dak met zink te bekleden. Zo bestaan er zinken dakplaten om je dak makkelijk en snel te bekleden. Daarnaast kan je ook kiezen voor zinken leien. Zinken leien zijn trouwens ook perfect voor het bekleden van huisgevels. Lees hier meer over de meest voorkomende soorten zinken dakbedekkingen.

Staande naad zink:

Zinken daken met staande naad zijn te herkennen aan de evenwijdige lijnen die op het hellend dak ontstaan. Dat effect komt to stand omdat de zinken dakplaten op elkaar geplaatst worden en zo elkaar overlappen aan de randen. Dat uitvoeringssysteem is ook wel bekend als het felssysteem. Deze soort uitvoering zorgt voor een waterdicht resultaat. Dit soort naden kunnen toegepast worden op platte daken van zink en hellende daken van zink.

Een groot voordeel van daken in zink met staande naad, is dat je zelf de dikte tussen de platen kan kiezen. Zo kan je de uitstraling van je dak volledig personaliseren.

De enige voorwaarde waaraan je dak moet voldoen is dat het een hellingsgraad van minstens 3° moet hebben.

Staande naad

Zinken roevendak:

Een zinken roevendak is vergelijkbaar met een dak dat een uitvoering in felssysteem heeft. Het gaat in dit geval ook om zinken platen die met elkaar verbonden worden.

De naam ‘roevendak’ komt van het stuk metaal dat de naden tussen de verschillende platen afdekt. Op die manier ontstaat er ook in het geval van een roevendak een waterdicht geheel.

Zinken roevendaken zijn ook bekend door de traditionele uitstraling die ontstaat door de speciale uitvoering. Ook hierbij kan je kiezen tussen verschillende baanbreedtes.

zinken dak

Zinken losanges:

Het losangessysteem ontstaat door de ruitvormige, rechthoekige of vierkante losanges (zinken leien) schubsgewijs te plaatsen. Meestal worden ze met schroeven vastgemaakt aan een houten onderconstructie. Ook hebben de zinken leiden haakjes waarmee een dakwerker ze aan elkaar kan vastmaken.

De zinken leien zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Op die manier kan je een mooi effect creëren afhankelijk van de grootte van het dak dat je wilt laten bekleden.

Deze manier van uitvoering is geschikt voor daken met een hellingsgraad van minstens 18° (hellende daken).

Zinken dak voor plat dak:

Een plat dak vernieuwen kan perfect met zinken platen bedekt worden. Dat komt omdat voor de meeste soorten zinken dakbedekking er slechts een hellingsgraad van 3° nodig is voor de installatie. Zink wordt meestal gekozen voor de bedekking van platte daken van industriële gebouwen.

Enkel zinken losanges zijn niet mogelijk op een plat dak. Daarvoor is een dak met een hellingsgraad van minstens 18° nodig. Daardoor is deze soort zinken dakbedekking enkel geschikt voor een hellende daken.

Alternatieven voor een zinken dak

Als een zinken dak niet helemaal je ding is, kan je ook kiezen voor andere opties. Leien zijn bijvoorbeeld een goed alternatief voor zinken losanges. Voor een klassiekere look kan je ook kiezen voor traditionele dakpannen of dakplaten die natuurlijk afgewerkt zijn. Een rieten dakbedekking is natuurlijk ook mogelijk voor een meer klassieke en luxueuze uitstraling.

Als je een nieuwe dakbedekking wilt laten plaatsen, bel je best een professionele dakwerker voor een goede uitvoering van de werken.

Zinken dakbedekking

Meerdere offertes voor een zinken dak ontvangen

Wil je een nieuw dak laten plaatsen? Kies je voor een zinken roevendak, het losangessysteem of voor een modern dak in zink met staande naad? Of ben je nog niet zeker welke uitvoeringsmanier het beste is voor jouw dak? Vraag offertes aan en laat een gespecialiseerde dakwerker de hellingsgraad van je dak meten.

Door offertes aan te vragen kan je de prijzen van zinken daken van verschillende bedrijven vergelijken. Op die manier ben je zeker van een eerlijke prijs en een kwaliteitsvol eindresultaat.

Ontvang de prijsoffertes voor zinken daken binnen enkele dagen in je mailbox!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.