Pvc dakbedekking: brandveilig en goedkoop
Op platte daken kan je geen dakpannen leggen. Wat wel een optie is, is dat je pvc als dakbedekking gebruikt. Pvc staat voor poly vinyl chloride en is een kunststof die naast duurzaam ook betaalbaar is. Is je interesse gewekt? Wij goten de voor- en nadelen van een pvc dakbedekking voor jou in een duidelijk overzicht.
Wat zijn de eigenschappen van een pvc dakbedekking?
Pvc is een kunststof die zacht wordt bij hoge temperaturen. Daardoor is het soepel en elastisch en bijgevolg ook ideaal als dakbedekking.
Temperatuurschommelingen kunnen kunststof dakbedekking namelijk sterk beïnvloeden. Omdat pvc zich aanpast aan de temperatuur van buiten, loop je geen risico op dergelijke schade. Pvc is bestand tegen chemicaliën, maar niet tegen bitumen of polystyreen.
Er bestaan pvc-platen en pvc-folie om als dakbedekking te gebruiken. Hoe dikker de laag van kunststof dakbedekking, hoe langer het pvc dak zal meegaan. Doorgaans wordt er op platte daken vaker pvc-folie gebruikt. De platen zijn namelijk lichtdoorlatend en zijn eerder geschikt voor veranda’s en serres. De opbouw van een pvc dak met pvc-folie ziet er als volgt uit:
Onderste laag:
- Houten of betonnen drager met osb-platen erop
- Dampscherm met isolatielaag op de osb-platen
- Pvc-folie
Bovenste laag
- Dakrand
Hieronder vind je een stappenplan van de kunststof dakbedekking:
- De pvc-folie wordt uitgerold en op maat gesneden.
- Nadien worden de vellen aan elkaar gelijmd en verhit zodat de verschillende vellen zich aan elkaar vasthechten. Het is belangrijk dat die vellen goed overlappen; in deze fase van de plaatsing hoor je niet meer op m² pvc-folie te besparen. Tien centimeter extra is zeker niet te veel! De naden worden gelast met vloeibare pvc zodat er zeker geen scheuren kunnen ontstaan in de dakbedekking.
De voor- en nadelen van pvc dakbedekking
Een pvc dak heeft zowel voordelen als nadelen, bekijk deze eerst vooraleer je een beslissing maakt. Onderstaande tabel vat de belangrijkste voor-en nadelen samen:
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Volledig recycleerbaar materiaal | EPDM heeft een langere levensduur |
Brandveilige plaatsing | Afnemende flexibiliteit |
Wortelbestendig | Plaatsing is moeilijk en duurt lang |
Niet duur | Scheidingslaag met oude dakbedekking nodig |
Waterdicht | |
Reflecteert zonlicht |
Waarom zou je voor een pvc dak kiezen? Wat zijn de eigenschappen van pvc?
- Pvc is ecologisch verantwoord materiaal omdat het 100% te recycleren is en bijgevolg volledig kan verwerkt worden in andere toepassingen.
- Daarnaast hoef je je tijdens de plaatsing geen zorgen te maken over woningbrand zoals dat bij bitumen roofing een mogelijk risico is. Er wordt voor de plaatsing van de lagen kunststof dakbedekking niet met vuur gewerkt. Het verhitten van de verschillende vellen gebeurt op een gecontroleerde manier met een speciale föhntechniek.
- Hoewel een dakbedekking met pvc millimeterwerk is, hoef je je geen zorgen te maken over ingroeiende wortels van onkruid of ander groen. De PVC-folie wordt zo goed aan elkaar gelijmd dat dat voorkomen wordt. Hetzelfde geldt voor waterdichtheid.
- Witte dakbedekkingen in pvc reflecteren het zonlicht. Dit is bij een alternatief als EPDM, wat zwart is, niet het geval. Die reflecterende eigenschap zorgt ervoor dat de woning op temperatuur blijft en het goed bestand is tegen de warmte van de zon. Het is namelijk uv bestendig. Denk dus goed na over de kleurkeuze van je pvc dakbedekking.
Een kunststof pvc dakbedekking gaat tot 30 jaar mee. Hoe dikker de dakbedekking, hoe langer die meegaat. Om die levensduur zo optimaal mogelijk te rekken, is het belangrijk om het dak ook regelmatig onderhouden wordt.
Daarom houd je je best tot twee keer per jaar bezig met het schoonmaken van je dak. Een dakbedekking in EPDM gaat minstens 20 jaar langer mee. Ook is het bestand tegen chemicaliën.
De kunststof dakbedekking zelf leggen is geen goed idee. Er moeten namelijk heel wat stappen ondernomen worden om lekkage te voorkomen. Laat dakwerken over aan een expert. Zo wordt er onder andere gebruik gemaakt van kimfixatie om ervoor te zorgen dat de pvc-folie in de hoeken niet kan loskomen.
Als je de plaatsing zelf doet, loop je het risico de levensduur van de dakbedekking te verkorten. Zoek daarom advies bij een specialist en vraag vrijblijvend offertes aan via onze offertedienst.
Vind de juiste vakman in jouw regio
3. Kunststof alternatieven voor pvc dakbedekking
Wie extra budget heeft en zeker wil zijn van een kwalitatieve dakbedekking, kan ook enkele andere materialen als dakbedekking te gebruiken. Die materialen zijn elastischer dan pvc. Pvc is dat van nature namelijk niet. Het is pas na een behandeling met weekmakers dat pvc (tijdelijk) elastisch wordt. Die elasticiteit is belangrijk om scheuren te voorkomen.
Kies je toch voor pvc dakbedekking maar wil je scheurtjes voorkomen? Dan bestaat er ook een gewapende uitvoering uit EPDM of TPO.
- EPDM: EPDM kan net als PVC als dakbedekker voor een groendak gebruikt worden, maar overschrijdt de levensduur van PVC dakbedekking.
- TPO: TPO combineert de beste kwaliteiten van PVC en EPDM. Daardoor is TPO wel duurder dan andere kunststof materialen. TPO kan direct worden aangebracht op bitumen of polystyreen dakbedekking.
Naast PVC-folie zijn er ook PVC dakpanelen. Dit zijn golfplaten, die voornamelijk worden gebruikt als dakbedekking voor industriële toepassingen of verschillende bijgebouwen. Denk aan carports, balkons of serres. Ze zijn er in verschillende maten.
4. De prijs van pvc dakbedekking
In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde richtprijs voor een PVC dakbedekking:
Soort dakbedekking | Prijs per m² |
---|---|
Pvc dakbedekking | € 55 à € 65/m² |
Als je de scheidingslaag met de oude dakbedekking wil vermijden, kan je de vakman ook vragen om die oude dakbedekking te verwijderen. Dat zal vanzelfsprekend een grote invloed hebben op de kostprijs van de factuur achteraf.
Arbeid vormt altijd de grootste kost. Wie een exacte kostenraming wil, kan terecht bij onze offertedienst om de prijzen van verschillende leveranciers uit de buurt te vergelijken.
Voor EPDM variëren de prijzen tussen 60 en 80 euro per vierkante meter. Kijk ook na voor eventuele premies.
weekmakers en uv stabilisatoren