Een EPDM dak, alles wat je erover moet weten

Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, of afgekort EPDM, is een uitstekend keuze als dakbedekking van platte daken. Op onze site kom je er alles over te weten, inclusief hoe het kostenplaatje eruit ziet.

Wat zijn de prijzen voor EPDM dakbedekking per m2?

Het is niet eenvoudig 1 algemene prijs te geven voor het leggen van een dak met EPDM rubber. De prijzen kunnen namelijk variëren afhankelijk van een aantal elementen, zoals de oppervlakte die bedekt moet worden, welk soort EPDM folie er gebruikt wordt en het type dak. 

Gemiddeld kan je ervan uitgaan dat de prijs per m2 voor EPDM rond de 60 à 80 euro (incl BTW) ligt. Deze prijs kan echter wel sterk oplopen wanneer er vooraf een dakrenovatie moet worden uitgevoerd, als de voorgaande dakconstructie nog afgebroken dient te worden of er bij de installatie besloten wordt om extra dakisolatie toe te voegen.

Kan ik geld besparen?

Het loont om voor je begint aan een dakrenovatie eens te kijken of je in aanmerking komt voor een subsidie of premie. Ook kan je altijd eens kijken op de website van de Vlaamse Overheid.

Om jezelf heel wat geld te besparen wordt aangeraden de offertes van verschillende vakmannen in jouw buurt te vergelijken. 

Vergelijk offertes van vakmannen in jouw buurt

Wat is dat nu eigenlijk EPDM dakbedekking?

EPDM rubber of dakrubber zoals het vaak genoemd wordt, is een kunstmatige rubbersoort die water en uv bestendig is. Dit maakt, samen met het elastisch kenmerk, dat het enorm veel gebruikt wordt voor het leggen van platte daken of schuine daken. Ook voor het plaatsen van een groendak is dit materiaal perfect. Daarnaast heeft het materiaal een enorm lange levensduur, vaak langer dan 50 jaar.

Wat zijn de pluspunten van EPDM dakbedekking?

Onderstaand staan alle pluspunten van EPDM rubber folie voor jou even opgesomd. Zo kan je meteen bekijken of dit de beste oplossing is voor de renovatie van jouw plat dak.

Pluspunten

  • Zoals reeds vermeld heeft EPDM een lange levensduur. Deze vaak met lijm bevestigde folie zorgt ervoor dat je tot 50 jaar geniet hebt van je dak. 
  • Het materiaal is bestendig tegen alle weersomstandigheden en gaat niet snel slijten.
  • Men zegt soms dat een huis leeft, omdat het zich uitzet en krimpt doorheen de jaren. Gelukkig hoef je je daarover met deze dakbedekking geen zorgen om te maken. Door de elasticiteit van EPDM dakfolie, past je dak zich aan deze bewegingen aan.
  • Er is geen tot weinig onderhoud nodig voor EPDM daken. Vaak kan je met een zelfklevende folie de meeste problemen al oplossen.
  • Op platte daken is het soms eens nodig dat je erover loopt. Dit vormt geen enkel probleem voor het beloopbare EPDM.

Kan ik zelf een EPDM dakbedekking plaatsen of niet?

EPDM dak aanleggen

Het aanleggen van EPDM dakbedekking vraagt immens veel precisie. Je wil namelijk voorkomen dat het dak onveilig is of er een lek gaat ontstaan. Daarom laat je dit het beste over aan een specialist die ervaring heeft met dit specifieke proces. Op die manier heb je ook recht op garantie wanneer er zich iets voordoet.

Vraag een offerte aan bij een vakman in jouw regio

Voor zij die in zijn voor een echte uitdaging is het mogelijk dit zelf te doen, maar je wordt geadviseerd je eerst goed te laten informeren. Lees hieronder wat je moet weten.

Hoe plaats ik zelf een EPDM folie?

De rubberen dakbedekking wordt geleverd op rollen folie die op maat worden gemaakt voor jouw dak. Bij de installatie moet in geval van een overlapping een naad worden gelijmd, zodat het geheel waterdicht blijft. De dikte van de folie kan gaan van 1 tot 1,5 millimeter.

Je kan op 3 verschillende manieren te werk gaan

  • Je kan de folie op een onderliggende laag vastmaken met lijm. Let hierbij op dat deze onderlaag hiervoor geschikt is. Het is ook mogelijk de folie zonder tussenlaag op isolatieplaten met lijm te bevestigen.
  • Je kan de folie zonder enige bevestiging op het dak plaatsen door gebruik te maken van het gewicht van een bovenliggende laag (vb. keien).
  • Je kan de folie mechanisch bevestigen.

Waar moet ik nog op letten tijdens de installatie?

  • Let er op dat je het dak in een lichte helling plaatst. Zo zorg je ervoor dat regenwater gemakkelijk wegloopt.
  • Het is een goed idee om tijdens werken aan je dak de isolatie eens na te kijken. In het geval dat je toch meer isolatie wenst kan je tijdig ingrijpen.

Vind de beste dakwerker voor jou

EPDM dak installateur

Heb je besloten om toch op veilig te spelen en een aannemer in te schakelen? Vergelijk dan eerst de verschillende offertes van specialisten in jouw buurt. Zo weet je zeker dat je de beste prijs krijgt.

Vul onderstaand formulier in en ontvang tot 5 offertes van dakwerkers in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?

4. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.