Dak ontmossen prijs per m² (+ 3 andere misverstanden)

Heb jij ook je twijfels over het ontmossen van je dak? Lees hier over misverstanden prijs daken ontmossen. Een kleine hoeveelheid mos is nog geen ramp en verschijnt op de meeste daken die een respectabele leeftijd hebben bereikt. Maar wat als die mossen stilaan de overhand krijgen? Heel wat mensen stellen zich enkele kritische vragen: worden mijn dakpannen of dakbedekking beschadigd door ontmossing? Komt het mos nadien niet sneller terug? Mos op mijn dak ziet er niet mooi uit, maar het kan geen kwaad, toch? Laat ik voor die prijs niet beter meteen een nieuw dak plaatsen?

Je merkt het: er doen heel wat misverstanden de ronde over het ontmossen van daken. In dit artikel lees je alles over hoe het nu écht zit!

Misverstanden-dak-ontmossen-min-1024x683.jpg

🌱 Vind de beste dakspecialist 🌱

Ontvang gratis advies en vrijblijvende offertes op maat van de beste dakspecialisten in je buurt. Door te vergelijken bespaar je tot wel 30%.

👉 Vraag hier je offertes aan

Dak ontmossen prijs per m²: ‘Ontmossen is te duur’

Misverstanden prijs dak ontmossen: Je betaalt gemiddeld € 9 tot € 16 per m² wanneer je je dak laat ontmossen, laat je je dak ontmossen en coaten loopt de prijs op tot € 30 per m². Voor een gemiddelde gezinswoning is de prijs voor het ontmossen van je dak gelijk aan ongeveer € 800 tot € 1.200.

Dit moet wel het grootste misverstand zijn, want je dak laten ontmossen is net goedkoop in vergelijking met het kostenplaatje van een beschadigd dak, dat je volledig moet laten herstellen of vernieuwen! De prijs is sterk afhankelijk van de gekozen werkmethode en de staat van je dakpannen. Is je dak sterk beschadigd? Kies dan zeker voor een ontmossen en coaten van het dak.

Werkwijzen

Het reinigen of ontmossen van pannendak of leien daken gebeurd aan de hand van een drukreiniger en een reinigingsmiddel. Maar wees ervan bewust dat je bij het reinigen eenvoudig jouw dak kan beschadigen dus laat je dak voor de zekerheid reinigen door een ervaren vakman. 

Optie 1: Ontmossing zonder reinigingsmiddel

De vakman maakt uit of het nodig is om reiningsmiddel te gebruiken. Indien dit niet het geval is gaat de reinigingsspecialist te werk met een drukspuit. Dit is delicaat werk omdat er vermeden moet worden dat men in onder de sluitingen door spuit. 

misverstanden ontmossen van daken

Optie 2: Ontmossing met reinigingsmiddel

Indien het vuil te hardnekkig is om met de hogedrukspuit verwijderd te worden, zal het dak bespoten worden met een reinigingsmiddel. Dat middel dient enkele uren (soms dagen) in te trekken. Dat wordt nadien afgespoten met warm water. Dit reinigingsproduct is schadelijk bij inademing of contact met de ogen dus de dakreiniger dient ten allen tijde voorzien te zijn van bescherming tegen de nevel. 

Dak ontmossen en dak coaten

Nadat het dak gereinigd is kan er gekozen worden voor een nieuwe coating te laten aanleggen. Deze coating zal ervoor zorgen dat uw dak weeral wat langer kan meegaan. Ook de groei van algen en mossen wordt tegengegaan. Dit volledige proces van ontmossing en dak coaten draagt een prijskaartje van € 30 per m². 

Misverstand 2: ‘Na het ontmossen van daken komt mos sneller terug, want de coating is weg’

Ook dit misverstand moeten we de wereld uit helpen. Een vakman kan immers het ontmossen van je dak afsluiten met het leggen van een nieuwe beschermende coating om te vermijden dat je dak nogmaals afgespoten wordt. Hiervoor moet je rekenen op een kostprijs van 30 tot 50 euro per vierkante meter.

Na hoeveel tijd het mos zich terug zal vastzetten op je dak hangt af van andere factoren:

  1. hoeveelheid regen (veel regen bevordert de groei van mossen)
  2. samenstelling van de lucht (bijvoorbeeld aan zee zal je dak sneller te kampen krijgen met algengroei en corrosie)
  3. temperatuur (mos kan niet tegen hoge temperaturen)
Misverstanden dak ontmossen

Laat er geen misverstand over bestaan!

Je dak ontmossen is een verstandige beslissing!

Misverstand 3: ‘Je dak ontmossen is niet nodig, want mos is niet schadelijk’

De schade die mos kan aanrichten aan je dak, wordt enorm onderschat. Lekkage is een vaak voorkomend probleem en een rechtstreeks gevolg van mos op je dak. Het kan ontstaan op twee manieren:

  • Gaatjes: er vormen zich kleine gaatjes in de dakpannen waar het mos zich vasthecht aan je dakpannen. Na enige tijd zullen er ook andere onkruidplantjes hun kans zien om wortel te schieten. Daardoor worden je dakpannen poreus en trekt er water in. Op korte termijn ontstaan op deze manier scheuren en barsten in je dakpannen.
  • Vriezen: mos bevat veel vocht. Wanneer het vriest zet dit water uit, zodat er zich sneller scheuren en barsten in je dak zullen vormen. Deze ontstane openingen zorgen voor lekkage.

Naast de fysieke schade aan je dak, is mos bovendien verantwoordelijk voor een daling van de waarde van je woning. Je huis is meer waard met een gezond en verzorgd dak dan wanneer je dak vervuild is.

dak ontmossen prijs

Misverstand 4: ‘Ontmossen maakt je dakpannen kapot’

Het ontmossen van een dak gebeurt in verschillende stadia, die erop gericht zijn om jouw dakpannen optimaal te reinigen, maar ook te beschermen. Een specialist kent de kneepjes van het vak en zal de juiste anti-mos producten kiezen die geschikt zijn voor jouw type dakbedekking en de staat van je dak. Het ontmossen van je dak vereist inderdaad de nodige voorzichtigheid en juiste kennis van methoden en producten, maar precies daarom is het verstandig om er een specialist bij te halen. Hier kan je verder lezen over het stappenplan dat een vakman zal hanteren.

Hogedrukreiniger-min-300x200.jpg

Waarom een dak ontmossen en coaten?

dak ontmossen en coaten

Waarom zou je dus aan deze werken beginnen? Wanneer er algen en mossen zich op je dak beginnen te vormen, dan zullen de gevolgen niet te lang op zich laten wachten.

Eerst en vooral dien je er bewust van te zijn dat mosvorming de levensduur van je dak drastisch kan verlagen. Mosvorming zorgt er namelijk voor dat je dakpannen poreus worden, waardoor er op termijn scheurtjes en barstjes ontstaan die tot waterinfiltratie kunnen leiden.

Doordat er lekken in je dak ontstaan zullen de stookkosten, en dus ook de energiefactuur, verhogen.

Alleen al voor de esthetische waarde van je woning, is dakontmossing geen overbodige luxe. Iedereen heeft namelijk baat bij een mooi en proper dak. 

Het ontmossen van je daken laat je het beter over aan een expert, ook al gaat het om een plat dak ontmossen of rieten dak. Zij volgen een duidelijk stappenplan wanneer ze een dak ontmossen en coaten.

Asbest laten verwijderen? ontdek de prijzen, premies en praktische info!

Dak ontmossen? Vraag een gratis offerte aan

Het is belangrijk om verschillende prijsvoorstellen met elkaar te vergelijken zodat jij voordeling je dak reinigen kan. Onze dakreinigers geven je uitgebreid advies op maat en stellen vrijblijvend een offerte op over dak te laten ontmossen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Welk type dakbedekking heb je?
3*. Welke dakoppervlakte dient behandeld te worden? (schatting: lengte x hoogte)
4*. Heb je asbestproblemen op je dak? (kan enkel bij sommige leien daken)
5*. Wanneer dient het dak behandeld te worden?
6. Beschrijving van uw project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.