Dakgoot herstellen: een dakgoot is belangrijker dan je denkt

 
Regenwater moet ergens naartoe. Een dakgoot zorgt ervoor dat die kan wegstromen en dat je dak, als bassin voor regenwater, geen hinder ondervindt bij overmatige regenval. Bij schade op tijd je dakgoot herstellen is daarom belangrijk. Probeer ze regelmatig te onderhouden en stel eventuele herstellingswerken niet uit tot het te laat is.

Ben je op zoek naar dakwerker in jouw buurt? Vind hem snel en eenvoudig via onze offertepagina voor vrijblijvend offertes.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Dakgoot herstellen prijs

Dakgoot herstellen: waarom belangrijk?

Een simpele reparatie van je beschadigde dakgoot is snel voorbij en kost je gemiddeld 120 euro.

Er zijn twee factoren die de prijs beïnvloeden bij een dakgoot repareren of vervangen:

Als eerste hangt de prijs af van het soort materiaal van je nieuwe dakgoot aangezien er verschillende soorten dakgoten bestaan, bijvoorbeeld: een pvc-dakgoot, koperen dakgoot of zinken dakgoot. Ook speelt de duurzaamheid een rol. Aluminium en koper hebben bijvoorbeeld een lange levensduur. Zinken dakgoten kunnen, mits goed onderhoud ook lang mee.

Daarnaast zijn er nog de arbeidskost van de dakwerkers die je in rekening moet nemen, deze nemen 60 % van de totale kostprijs in beslag.

Zinken dakgoten

Zinken dakgoten zijn eenvoudig te installeren en makkelijk in onderhoud. Tegenwoordig worden ze afgewerkt met een platina laat zodat ze beschermd zijn tegen corrosie. Op die manier ben je verzekerd dat je zinken dakgoot een lange tijd zal meegaan.

Je zinken dakgoot repareren verloopt meestal ook eenvoudig. Niet in alle gevallen is het nodig om te solderen.

Pvc dakgoot

Dakgoten uit pvc zijn een goedkoop alternatief voor dakgoten uit zink of koper. Een pvc dakgoot repareren is eenvoudig met pvc lijm. Die oplossing is echter alleen mogelijk als het om kleine lekkages gaat. Voor een groter probleem neem je best contact op met een specialist.

Aluminium/koper dakgoot

Lekkages van een aluminium/koper dakgoot repareren kan gemakkelijk met een rubberen seal of hersteltape. Andere soorten reparaties gebeuren met behulp van polyester.

Lees ook meer over asbest verwijderen: prijs, premies en voordelen

Oorzaken van problemen met een dakgoot

lekkage

Als je last hebt van water dat uit je dakgoot loopt, kunnen er enkele verschillende oorzaken bestaan. De volgende problemen doen zich voor:

  • Lekkage: Na verloop van tijd wordt de dakgoot ouder en is er meer slijtage, dit veroorzaakt lekken in de dakgoot.
  • Losse dakgoot: wanneer er onderdelen los zitten aan de dakgoot, zorgt dit ervoor dat er water uitloopt.
  • Verstopte afvoer: verstoppingen door bijvoorbeeld bladeren zorgt ervoor dat het water niet meer vlot doorstroomt.
  • Corrosie: door langdurige blootstelling aan condens of lekkage vormt zich witte corrosie op de dakgoot.

Een dakgoot repareren in al deze gevallen is niet moeilijk voor een vakman.

Ontvang gratis een prijs op maat

Dakgoot repareren of laten vervangen?

Vraag jezelf af wat het beste plan van aanpak is: je dakgoot vervangen of helemaal repareren? Lees de volgende tips om erachter te komen wat de beste oplossing is om je dakgoot goed te laten functioneren.

Dakgoot repareren of volledig laten vervangen?

De ouderdom van de dakgoot speelt hierin een beslissende rol. Is de dakgoot nog vrij recent, dan ben je vaak beter af met een herstelling. Is dat niet het geval, dan kies je er best voor om de dakgoot onmiddellijk te vernieuwen en bijkomende problemen te vermijden. Een dakgoot kan ongeveer 15 jaar mee.

Wat als je zinken dakgoot al een aantal keer hersteld moest worden doorheen de jaren?

Ook dan kies je er op termijn best voor om een nieuwe dakgoot te installeren en de oude te verwijderen. Het zink van de oude dakgoot is dan namelijk al zo kwetsbaar dat het geen grote uitdagingen meer kan verdragen.

Dakgoot repareren: stappenplan

Het herstellen van een beschadigde dakgoot kan volgende handelingen bevatten:

  • Zink solderen: Dit kan je ook zelf doen. Bij sommige speciaalzaken kan je soldeermateriaal huren. Toch niet zo handig? Vraag vrijblijvend een offerte aan een dakwerker in de buurt.
  • Nieuwe dakgootbekleding: Is jouw dakgoot niet uit zink gemaakt? Dan wordt er meestal nieuwe bekleding gelegd die de kleine beschadigingen in de dakgoot verstopt en opvangt. Roofing is daarvoor een dankbaar materiaal.
  • Onderdeel vervangen: Voor een nieuwe dakgoot in zink leg je gemiddeld 45 euro per vierkante meter neer. Dakgoten uit pvc of koper zijn goedkoper, maar gaan (veel) minder lang mee.

Ontvang gratis offertes

Belang van regelmatig onderhoud om dakgoot herstellingen te vermijden

onderhoud dakgoot

Daken en dakgoten krijgen een heleboel te verduren, en dan denken we niet alleen aan regen, wind, hagel en sneeuw. Ze krijgen namelijk ook te maken met vogelnesten, ongedierte, vleermuizen en gebladerte. Al die dingen kunnen verstopping en ophoping veroorzaken. In zo’n scenario wordt de kracht van de dakgoot getest. Om dat te voorkomen zorg je best dat je je dakgoot goed schoon houdt doorheen de seizoenen.

Op zo’n momenten is het wachten tot de dakgoot het begeeft of je zelf problemen begint te ondervinden aan het dak. Niemand krijgt graag te maken met lekken, verrotting en schimmelvorming.

Wie regelmatig zijn dakgoot schoonmaakt, vermijdt met andere woorden de meest voorkomende kosten die gepaard gaan met een dakgoot vervangen of herstellen. Dit is echter niet alles: een sterk verontreinigde, verstopte dakgoot kan nog meer irritante problemen veroorzaken, problemen die zelfs niets te maken hebben met de constructie van het dak.

Wanneer gebladerte vuil zich ophopen in jouw dakgoot, ontstaat er een brei die bij warme temperaturen ongedierte zal aantrekken. Het zal er wriemelen van de insecten. Die insecten brengen jammer genoeg op termijn nog meer vriendjes met zich mee: plaagdieren. Dat soort dieren wil je al helemaal niet op je dak. Je dakgoot goed schoon houden is de boodschap!

Het is namelijk heel moeilijk om bijvoorbeeld ratten en marters uit te roeien en laat nu net die dieren wereldkampioen zijn in lawaai maken en stank veroorzaken. Een comfortabele nachtrust kan je dan wel vergeten.

Dakgoot laten repareren? Vraag offertes en vergelijk

Laat je dakgoot repareren door een professional

Wil je zeker zijn van kwaliteit en correcte plaatsing of herstelling? Het is dan een goed idee om hulp in te schakelen van een professioneel dakwerker voor een hellend of plat dak. Zij beschikken namelijk over de nodige kennis en gereedschap om uw dakgoot te repareren of vervangen. Vul onderstaand formulier in en vergelijk meerdere offertes van dakwerkers in jouw regio!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.