Hellend dak: prijs, isolatie en voordelen

Een hellend dak, het is de meest populaire vorm, maar toch vragen velen zich af hoeveel dat nu eigenlijk kost en welke voordelen het heeft over andere soorten daken. Gelukkig geeft dit artikel daarop een duidelijk antwoord. 

Vraag een offerte aan voor een hellend dak

Wat kost een hellend dak?

Wat is de kostprijs van een hellend dak?

Afhankelijk van het soort dakbedekking dat jouw voorkeur draagt varieert de gemiddelde prijs voor een hellend dak tussen €55 en €100 per m². Deze prijs kan ook nog hoger liggen wanneer er bijkomende dakwerken moeten uitgevoerd worden, zoals het dak isoleren.

Vind je de aankoopprijs van een hellend dak nogal hoog? Dan is het handig om te weten dat je door de lage onderhoudskosten op lange termijn veel meer zal besparen dan bij een andere dakvorm zoals bijvoorbeeld platte daken.

DakbedekkingPrijs per vierkante meter, inclusief btwLevensduur
Dakpannen€ 55 – 6550 jaar
Dakleien€ 65 – 12025 – 35 jaar (kunstleien)
80 – 100 jaar (natuurleien)
Riet€ 85 – 9540 -45 jaar
Zink€ 90 – 100meer dan 100 jaar

Eigenschappen en voordelen hellend dak

Eigenschappen en voordelen hellende daken

Niet alleen de prijs is van belang bij het plaatsen van hellende daken. Daarom geven we je graag ook even de eigenschappen en voordelen van een schuin dak mee. 

Hellend dak opbouw

Bij de opbouw van een hellend dak wordt gebruik gemaakt van een geraamte van houten dakspanten of gordingen. Dit is geen gewoon hout, maar hout dat behandeld is om zoveel mogelijk te kunnen doorstaan. Met deze constructie wordt een hellingsgraad van minimum 15° gecreëerd. Daarbovenop komt dan de isolatie en de dakbedekking. 

Voordelen schuin dak

Een schuin dak is niet alleen beter voor je portemonnee, het heeft ook heel wat andere voordelen. We zetten ze even voor je op een rijtje.

  1. Je kan hellende daken volledig aanpassen aan jouw wensen. Zo kan je zelf complexe creaties realiseren met complexe vormen.
  2. De vorm staat natuurlijke ventilatie toe, wat er voor zorgt dat je energie bespaart.
  3. Onder het dak ontstaat een extra ruimte die je verschillende toepassingen kan geven. 
  4. Neerslag wordt automatisch afgevoerd door de helling.
  5. Schuin dak vraagt weinig onderhoud, wat je een heleboel geld kan besparen.
  6. Wanneer je ook zonnepanelen laat installeren op hellende daken zijn deze automatisch naar de zon gericht en moet er geen extra ondersteunende constructie meer gebouwd worden.
  7. De kleinere oppervlakte zorgt voor een goede thermische isolatie van de woning.

Soorten dakbedekking voor een hellend dak

Soorten dakbedekking hellende daken

Bij schuine daken heb je de keuze uit een brede waaier aan dakbedekkingen. We bespreken ze even allemaal apart zodat we steeds enkele unieke eigenschappen kunnen benadrukken. 

keramische dakpannen of beton

Dakpannen zijn altijd al een populaire dakbedekking geweest voor schuine daken. Je hebt zowel keramische pannen als beton dakpannen met een platte dakpannen of een holle vorm. Ook kan je ze bijna in elke kleur krijgen. Het is een van de goedkopere opties, maar dat wil niet zeggen dat ze minder lang mee gaan. 

Leien

Laat je niet misleiden, deze dakbedekking is niet enkel in leisteen beschikbaar zoals de naam doet vermoeden. Ze zijn verkrijgbaar in leisteen, hout, bitumen of andere materialen. Er is ook een verschil tussen natuurleien en kunstleien.

Bij het plaatsen van dakleien vraag je best wel iemand met veel ervaring, aangezien nauwkeurigheid bij dit werk een must is. Wil je een unieke uitstraling geven aan je woning, gebruik dan ook leien als gevelbekleding.

Rieten dakbedekking

Wie een echte landelijke look wil voor zijn dak, kan gaan voor een rieten dakbedekking. Het onderhoud van deze daken is wel iets waar veel tijd in kruipt, dus hou daar rekening mee. Vooraf moet het riet ook behandeld zijn om het brandgevaar te verminderen.

Laat het plaatsen van een rieten dak steeds over aan een ervaren dakwerker die weet hoe hij jouw wensen waar kan maken. 

Zink

Vaak zie je dit bij de ietwat modernere huizen. Dit komt omdat je met zink echt een unieke dakconstructie kan benadrukken. Het heeft ook een indrukwekkende levensduur van tot wel 150 jaar.

Groen dak

Schuine daken laten begroeien door tal van planten ziet er niet alleen rustgevend en natuurlijk uit, het is ook nog eens goed voor je isolatie. Het onderhoud is wel zeer belangrijk en soms ook wat moeilijk.

Hellend dak isoleren

Schuin dak isoleren met isolatiemateriaal

Je kan op twee manieren het schuin dak isoleren; vanbinnen en/of vanbuiten.

Hellend dak isoleren van binnenuit

Bij het schuin dak isoleren van binnenuit brengt men het isolatiemateriaal aan tussen de balken van de dakconstructie aan. De materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn minerale wol, kunststof zoals PIR of natuurlijk materiaal. Één ding dat je zeker niet mag vergeten, is het aanbrengen van een dampremmende folie dat voorkomt dat de isolatie in aanraking komt met vocht. 

Hellende daken isoleren van buitenuit

Wanneer je isoleert van buitenuit doe je dit meteen tijdens het leggen van een dakbedekking om het niet onnodig duur te maken. Dit gebeurt hoogstwaarschijnlijk met isolatieplaten. 

Hellend dak plaatsen? Vraag en vergelijk prijzen

Installateur hellende daken vinden: offertes vergelijken

Ben je van plan een hellend dak te laten plaatsen in jouw renovatie- of nieuwbouwproject? Vraag dan meerdere offertes aan bij dakwerkers en zorg ervoor dat je de offertes die hetzelfde aanbieden met elkaar vergelijkt. Zo kan je jezelf heel wat kosten besparen en toch een resultaat van goede kwaliteit bekomen

Vraag nu meerdere vrijblijvende offertes aan door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.