Asbest dak verwijderen: info en prijzen

Asbest is een schadelijke stof die je terug kan vinden in verschillende soorten daken. Wil je je asbest dak verwijderen? Dat is aangeraden, zeker wanneer deze zich in slechte staat bevindt. Want wanneer je asbestvezels inademt, kan je ernstig ziek worden. Daarnaast is het schadelijk voor het milieu. Lees verder voor meer informatie!

Asbest dak

Wat is een asbest dak?

Daken die al oud zijn kunnen asbest bevatten. Vroeger werd namelijk asbestcement gebruikt voor de productie van daken. Deze stof echter is schadelijk, zeker wanneer het dak niet meer in goede staat verkeert. Want wanneer asbest loskomt en je deze vezels inhaleert, loop je risico op verschillende kankers. Het is dus een goede zaak om een dak met asbest te verwijderen. Dit voor je eigen gezondheid en die van het milieu.

Er zijn 2 soorten asbestdaken:

  • Niet-gebonden asbest (los): hierbij zitten de vezels los.
  • Hechtgebonden asbest (vast): hierbij zitten de vezels vast. Deze kunnen nog in orde zijn of moeilijk te verwijderen, verweerd of beschadigd zijn.

Hoe herken ik een asbest dak?

Ben je niet zeker of je dak asbest bevat? Dan zijn er enkele kenmerken van een asbestdak waarop je kan letten:

  • Wanneer je een N of NT markering op het oppervlakte vindt, is het dak asbestvrij. Dit staat namelijk voor New Technology, wat dus wil zeggen dat er geen asbest gebruikt werd bij de productie.
  • Daken die gelegd werden voor 1990 zijn steeds asbesthoudend. In 1998 kwam er een verbod op de productie met asbest. Let op, een dak geplaatst na 1998 kan nog steeds asbest bevatten.
  • Daarnaast kan je kijken naar de structuur van het dak. Bij golfplaten die asbest bevatten kan je duidelijk een wafelstructuur zien. Daarnaast zijn ze uit meerdere lagen opgebouwd. Wanneer je grote witte vezels ziet in leien, dan is deze asbesthoudend.

Wanneer je 100% zeker wil zijn kan je ook een labo test doen. Of schakel dan de hulp in van een erkende asbestverwijderaar, zij beschikken over de nodige kennis.

Asbest dak kenmerken

Is een asbest dak verwijderen verplicht?

De Vlaamse regering heeft beslist dat tegen 2034 alle asbestdaken moeten worden vervangen. Wanneer je dak in goede staat verkeert, is het niet schadelijk. Je kan het verwijderen dan nog even uitstellen. Slechts wanneer het dak verouderd, verweerd of beschadigd is, vormt het een gevaar. De vezels zitten dan los en kunnen worden ingeademd. Dan is het zo snel mogelijk verwijderen van het dak toch aangeraden.

Je moet dus zelf inschatten welk risico je loopt. Ben je niet zeker, dan kan je je laten bijstaan door een professionele asbestverwijderaar. Deze beschikken over de nodige kennis om de juiste keuze te maken.

Je mag geen herstellingen of andere werken uitvoeren op een asbest dak. Bij elke vorm van uitvoering waarbij asbestvezels vrijkomen, is het gevaarlijk voor je gezondheid en de natuur. Je mag er dus bijvoorbeeld geen zonnepanelen op plaatsen. Enkel verwijderen en vervangen is dus toegestaan.

Ontvang een prijs op maat

Hoe een asbest dak verwijderen?

Ga je je dak verwijderen? Dan zijn er twee mogelijkheden, afhankelijk van de staat van het dak. Onder enkele voorwaarden kan je het dak zelf verwijderen. De andere optie is beroep doen op een asbestverwijderaar. Hoe gaat het verwijderen in zijn werk?

Zelf verwijderen

Je mag je asbest dak zelf verwijderen op voorwaarde dat het hechtgebonden asbest is dat in goede staat verkeert. Dit betekent dus dat de vezels nog goed vastzitten. Trek hiervoor beschermende kledij, handschoenen en een stofmasker aan. Ook kan iemand met een attest eenvoudige handelingen dit doen.

Laten verwijderen

Wanneer je zelf niet zeer handig bent of zeker wil zijn dat het verwijderen veilig gebeurd, dan is het aangeraden om professionele hulp in te schakelen. Ook als het gaat om niet-gebonden asbest of hechtgebonden asbest in slechte staat, dan is het verboden om het zelf te doen en moet je dus erkende vakmannen inschakelen. Vraag op onze site gratis vrijblijvende offertes aan!

Asbest dak laten verwijderen door professionals

Stappenplan asbest verwijderen

Stap 1: Asbest dak verwijderen

Het verwijderen van een dak met asbest is een gevaarlijke klus. Je kan dit zelf doen of overlaten aan specialisten. Het asbest dak wordt hierbij heel zachtjes losgemaakt van het dak. Het is belangrijk om ze in één geheel te houden. Bij het naar beneden brengen laat je het voorzichtig op de grond vallen, bij voorkeur wordt er een lift gebruikt om ze beneden te krijgen. Wanneer dit gedaan is, worden de asbest platen verzameld in een afgesloten container en naar het stort gebracht. Wees bij dit werk zéér voorzichtig en doe dit op een veilige manier!

Stap 2: Nieuwe dakbedekking

Wanneer het dak verwijderd is, kan er een nieuwe dakbedekking op. Er is veel keuze in dakbedekking. Welke je kiest hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en budget. Je hoeft dus zeker niet voor hetzelfde type dak te kiezen, je kan je dak een heel nieuwe uitstraling geven!

Wat doen in afwachting?

Bij het afwachten op het verwijderen van het dak, is het goed om te voorkomen dat het dak beschadigd wordt. Dit doe je zo:

  • Vermijd werken op het dak
  • Gebruik geen regenwater
  • Ruim de dakgoot enkel op bij nat weer
  • Ontmos het dak niet en plaats geen zonnepanelen of overzetdak, deze werken zijn namelijk met de wet verboden op een asbest dak

Wat is de prijs voor het verwijderen van asbest?

Voor het laten verwijderen van asbest kan je rekenen op 10 à 15 euro per m2 inclusief btw. Hou er rekening mee dat hierbij ook nog stortkosten voor het afval af te voeren komen. Dit kost je gemiddeld 130 à 150 euro per ton. De kosten hangen echter enorm af van bedrijf tot bedrijf. Het is daarom goed om eerst enkele offertes aan te vragen en prijzen op maat te ontvangen. Zo kan u vergelijken en besparen.

Premies

De Vlaamse overheid biedt wel een mogelijkheid op verhoogde premie aan wanneer je het verwijderen van asbest combineert met isolatie. Dit geldt enkel wanneer je de werken laat uitvoeren door een erkende asbestverwijderaar.

Asbest dak verwijderen? Vraag en vergelijk offertes

Van plan om je asbest dak te verwijderen? Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis vrijblijvende offertes op maat van vakmannen in jouw regio!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wens je?
2*. Over welk type gebouw gaat het?
3*. Wat is het bouwjaar van de woning of het gebouw?
4*. Wanneer wens je deze dienst?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.