Onderdak plaatsen: Soorten en prijzen

Wil je dakwerken laten uitvoeren? Vergeet het onderdak niet! Dit is namelijk een belangrijk deel van het dak. Een dak zonder onderdak is niet beschermt tegen vocht, koude lucht en vuil. Ben je van plan om een onderdak te plaatsen? Ook bij oude gebouwen waar nog geen onderdak aanwezig is, is het plaatsen van een onderdak mogelijk. Lees verder en kom meer te weten over de verschillende soorten en prijzen.

Vraag een gratis offerte voor de plaatsing van een onderdak

Prijs plaatsen van een onderdak

Onderdak

Wanneer je een nieuw onderdak wil laten plaatsen, is het goed om eerst en vooral te weten wat je mag verwachten van de kosten. De prijs hangt af van enerzijds de verschillende materialen en anderzijds de totale oppervlakte van het dak. Voor het materiaal kan je een prijs verwachten tussen de 10 en 16 euro per vierkante meter. Bovendien, wanneer je een professionele dakwerker inschakelt brengt dit extra kosten mee.

Besparen aan de hand van een premie

Kijk zeker eens na of je in aanmerking komt voor een premie of andere initiatieven, zo kan je enorm besparen.

Besparen door offertes te vergelijken

Je kan ook heel wat besparen door verschillende offertes voor een onderdak naast elkaar te leggen en deze te vergelijken. Zorg wel dat je enkel offertes vergelijkt die hetzelfde inhouden, om achteraf onverwachte kosten te vermijden.

Wat is een onderdak?

Een onderdak is de beschermende laag tussen de dakbedekking en de isolatielaag. De functie hiervan is het beschermen van de onderliggende dakconstructie en isolatielaag. Je dak isoleren zonder onderdak zorgt ervoor dat vocht en vuil kunnen binnendringen.

Delen van een dak: je dak isoleren langs binnen of buiten

Verschil tussen een onderdak en een dampscherm

Let op, dit is niet hetzelfde als een dampscherm! Dikwijls worden deze twee door elkaar gehaald, ze zijn echter verschillend. Het onderscheid zit in het beschermen tegen indringend vocht. Een dampscherm houdt namelijk vocht tegen langs de binnenkant van de woning, een onderdak doet dit via de koude zijde. Ook kan het zo zijn dat je vochtwerende isolatieplaten hebt die al een ingebouwd dampscherm hebben.

Waarom is een onderdak belangrijk?

Waarom een onderdak plaatsen?

Waarom zou je een onderdak laten plaatsen? Een onderdak heeft verschillende functies. Het beschermt de dakisolatie en dakconstructie tegen weersinvloeden. Ongeveer 2% water wordt via het onderdak naar de goot afgevoerd. Een dakbedekking op zich is namelijk niet waterdicht, dus een extra bescherming is niet overbodig.

Moest een onderdak ontbreken, zou het vocht zich binnen de dakconstructie opstapelen. Dus enkel zo wordt de isolatie en dakconstructie beschermd.

Ontvang een prijs op maat

Soorten onderdak

Er bestaan verschillende soorten onderdak. Deze verschillen in soepelheid. Welke jij kiest hangt af van je voorkeuren en beschikbaar budget. We lichten de verschillende soorten toe met enkele voor- en nadelen.

Soorten onderdak: polypropyleen en polyethyleen

Folie als onderdak

Onderdakfolie is een soepel vel. Gewoonlijk worden ze van polyethyleen, polyester of polypropyleen gemaakt. Daarnaast worden ook kunstvezels toegevoegd om het materiaal te verstevigen.

Kiezen voor onderdakfolie is de goedkoopste keuze. Verder is het ook relatief eenvoudig om aan te brengen. Nadelig bij onderdakfolie is het risico op scheurtjes, maar je kan dit eenvoudig verhelpen door de folie te voorzien van een extra wapeningslaag.

Voordelen Nadelen
Lage prijs Risico op scheuren
Makkelijk aan te brengen Minder strak aan te brengen dans dan stijve platen

Halfstijve kunststof platen

Daarnaast zijn er de halfstijve kunstofplaten. Deze worden doorgaans van synthetische materialen gemaakt. Ze kunnen worden voorzien van microperforaties, waardoor ze damp open zijn.

Voordelen Nadelen
Stevig Risico op doorbuigen
Isolerend
Eenvoudig te installeren
Goedkoper dan stijve isolatieplaten

Vezelcementplaten als onderdak

Vezelcementplaten zijn stijve isolatieplaten. Ze worden gemaakt van kunststofvezels, natuurlijke vezels en Portland cement. Dit type platen zijn sterk en hebben een lange levensduur.

Voordelen Nadelen
Sterk: geen risico op scheuren Hogere prijs dan onderdakfolie en kunststof platen
Dampdoorlatend Minder isolerend vermogen
Eenvoudig te installeren
Mogelijk bij dakhellingen vanaf 5°

Houtvezelplaten als onderdak

Houtvezelplaten zijn ook stijf en bestaan vooral uit houtvezels. Deze zijn afkomstig van zaagafval van bijvoorbeeld boomzagerijen en fabrieken. Daarnaast kunnen de houtvezels eventueel worden gecombineerd met enkele stoffen zoals bitumen, latex of polyurethaanlijm. Deze platen zijn redelijk dik, waardoor ze goed isoleren.

Voordelen Nadelen
Milieuvriendelijk Hogere prijs
Duurzaam Enkel voor daken met een helling groter dan 15°
Dampdoorlatend
Isolerend

Wat zijn de vereisten voor een goed onderdak?

Het moet waterdicht zijn

Waterdicht

Een onderdak dient waterdicht te zijn. Wanneer dit niet zo is, wordt de kans op lekkages groter.

Het moet winddicht

Vereisten goed onderdak plaatsen

Het onderdak moet goed aansluiten bij de montage en daardoor lucht kunnen tegen houden. Dit is belangrijk om je energieverliezen te beperken.

Belangrijk: het moet dampopen zijn

Naast het water- en winddicht zijn, hoort het onderdak ook damp open te zijn. Daardoor kan het vocht verdampen en naar buiten gaan. Wanneer de isolatie vochtig is, verliest deze zijn isolatiecapaciteit. Dan zouden er ook schimmels kunnen ontstaan, wat niet wenselijk is.

Onderdak plaatsen? Vraag en vergelijk offertes

Onderdak laten plaatsen door een professional

Moet het nieuw onderdak geplaatst worden op je plat of schuin dak? Schakel een professional in. Ga op zoek naar de beste dakwerkers uit jouw regio. Een offerte aanvragen kan gratis en gemakkelijk via onderstaand formulier!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.