Rieten dak: prijs per m², plaatsing en onderhoud

Ben je op zoek naar een dak dat klasse en luxe uitstraalt? Zoek niet verder, want een rieten dak is een perfecte keuze in dat geval. Een rieten dak heeft trouwens veel meer voordelen dan een charmante uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een goede isolatiewaarde en een lange levensduur. Lees hier meer over de prijs, de levensduur en het onderhoud van een dak uit riet.

Wil je direct in contact komen met dakwerkers in jouw regio die gespecialiseerd zijn in de aanleg van rieten daken? Dat kan je makkelijk via onze offertepagina.

Ontvang hier een gratis offerte op maat

Kostprijs rieten dak per m²

De prijs voor een rieten dak varieert tussen € 70 en € 95 per m². Het totale kostenplaatsje zal echter bepaald worden door de oppervlakte van je dak en de afwerking waarvoor je kiest. Bij een nieuw dak van ongeveer 100 m² kunnen de kosten oplopen tot € 12.500.

Bovendien zullen de nokvorsten en het materiaal waarin ze afgewerkt zijn ook een rol spelen in de totale prijs. Nokvorsten zijn dakpannen die de nok van het dak bedekken. De nok van een rieten dak kan uit dakpannen of uit koper gemaakt worden. Los van je materiaalkeuze, nokvorsten zijn een must voor je rieten dak omdat ze meer bescherming bieden.

Ten laatste zal de prijs van je dak afhangen van de isolatie ervan. Voor een geïsoleerde dak uit riet van 100 m² betaal je ongeveer tot € 21.000. Neem contact op met een specialist voor een nauwkeurige prijsbepaling.

rieten dak

Verzekering

Een dak uit riet is iets meer vatbaar voor brand dan andere soorten daken. Vooral daken met een open constructie zijn minder brandveilig. Je hoeft je natuurlijk niet voortdurend zorgen te maken, want tegenwoordig zijn rieten daken bijna even veilig als daken uit dakpannen. Het is natuurlijk wel nog altijd veiliger om je rieten dak te verzekeren.

De meest voor de hand liggende optie is een brandverzekering voor een gewoon dak. Aangezien tegenwoordig riet met brandwerend middel behandeld wordt, zal een verzekeringsmaatschappij normaal gezien geen extra kosten aanrekenen voor de verzekering van een dak uit riet.

Bij sommige verzekeraars kan je wel kortingen krijgen. Dat is het geval als je je dak jaarlijks laat behandelen met brandwerend middel, als je een goed werkend rookalarmsysteem hebt of als je een sprinklerinstallatie op je dak hebt.

Soorten rieten dak

Net zoals bij alle soorten daken, kan je bij deze daken kiezen tussen verschillende types. Je hebt de keuze tussen een open of een gesloten dakconstructie. Het is vanzelfsprekend dat deze twee soorten elk hun voor en nadelen hebben. Lees hieronder meer!

Ontvang gratis prijsoffertes van ervaren rietleggers

Gesloten dakconstructie

Ten eerste kan je kiezen voor een gesloten dakconstructie. Deze soort rieten dak wordt ook wel een schroefdak genoemd.

Bij een gesloten constructie of een schroefdak wordt het riet op een dichte ondergrond geplaatst. Die kan uit verschillende materialen bestaan, zoals uit multiplex, isolatieplaten of underlayment.

Een gesloten dakconstructie is veel veiliger in tegenstelling tot een open dakconstructie. Dat komt omdat er geen stof of tocht kan ontstaan onder het gesloten dak, waardoor de constructie een stuk brandveiliger is.

Daarnaast heeft een gesloten dakconstructie een ander groot voordeel: isolatie. Het riet van het dak zorgt dan mee voor de isolatie van de woning.

traditionele dakconstructie

Open dakconstructie

Een andere manier om een dak uit riet te leggen is door een open constructie te gebruiken. Deze traditionele manier bestaat al erg lang, waardoor de meeste bedrijven er ook veel ervaring mee hebben.

Een open dakconstructie voor een rieten dak brengt een paar nadelen met zich mee. De constructie is namelijk veel meer vatbaar voor brand. Als je voor een open dak kiest, is het ook aangeraden om een goede verzekering te nemen. Ook verliest je woning veel warmte en energie door deze soort constructie.

Laat je niet ontmoedigen door de nadelen, want een open dakconstructie heeft ook tal van voordelen. Zo is deze soort dak gemaakt uit een lichte constructie, waardoor het ook erg lang mee kan gaan. Daarnaast is er een goede ventilatie, waardoor je geen last zal hebben van vochtproblemen.

open dakconstructie

Rieten dak voordelen

Een rieten dak heeft heel wat voordelen:

  • Een idyllische en traditionele uitstraling. Een huis dat met een rieten dak bedekt is, straalt meteen warmte en charme uit. Een rieten dak wordt daarom ook vaak voor boerderijen gebruikt. Maar, ook voor gewone woningen is riet een zeer stijlvolle keuze.
  • Milieuvriendelijk. Riet is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor daken uit kunstleien of andere materialen.
  • Lange levensduur.Een rieten dak gaat tot wel 40 jaar mee. Let wel op dat een rieten dak regelmatig onderhoud nodig heeft. Enkel zo ga je er het meeste uit kunnen halen.
rieten dak plaatsen

Zijn er ook nadelen?

Jammer genoeg zijn er niet enkel voordelen verbonden aan rieten daken. Lees hier meer over de nadelen ervan:

Hoge plaatsingskosten

Voor rieten daken betaal je gemiddeld meer dan voor daken uit kuststoffen. Voor de installatie van rieten daken is er speciale kennis nodig.

Hogere verzekeringskosten

Het is belangrijk dat je je rieten dak verzekert, vooral als je een open dakconstructie hebt. Dat komt omdat een open dakconstructie iets meer brandgevaarlijk kan zijn.

Regelmatig onderhoud nodig

Rieten daken worden regelmatig aangetast door algen en mossen, waardoor de kwaliteit van je dak aangetast wordt. Je moet je rieten dak regelmatig laten onderhouden om deze problemen te vermijden.

Onderhoud van een rieten dak

Bij een rieten dak is het nodig dat je regelmatig een rietdekker contacteert om de algen en mossen van je dak te verwijderen. Daarvoor gebruikt een vakman meestal een algen- en moswerend product. Bladeren en dennennaalden kunnen ook op het dak vast komen te zitten. Die moeten dan ook jaarlijks verwijderd worden.

Het is belangrijk dat je al deze kleine vuiligheden laat verwijderen, ze hebben namelijk een invloed op de kwaliteit van het riet. Het riet kan in de meeste gevallen dan niet meer goed drogen, waardoor het riet een minder lange levensduur zal hebben.

onderhoud dak riet

Levensduur van een rieten dak

Over het algemeen gaat een dak uit riet minstens 25 jaar mee. Met goed onderhoud kan je rieten dak zelfs een levensduur van 40 jaar hebben.

Een kwaliteitsvolle installatie is onmisbaar voor een lange levensduur van een rieten dak. Door ervaren rietleggers aan te nemen ben je zeker van de kwaliteit van je dak én van een lange levensduur.

Maar, het aantal jaar dat een dak uit riet meegaat wordt in grote mate ook bepaald door het onderhoud ervan. Laat regelmatig (jaarlijks) mossen, algen en bladeren van je dak verwijderen om nog lange tijd te kunnen genieten van de charme ervan.

Vergelijk meerdere offertes

Alternatieven voor een rieten dak

Ben je nog aan het twijfelen of natuurriet wel een goede keuze is? In dat geval is het aan te raden om kunstriet te overwegen. Terwijl natuurriet veel onderhoud nodig heeft, heeft kunstriet dat niet. In dat opzicht kan je veel besparen op onderhoudskosten doorheen de jaren.

Bovendien ziet kunstriet er volledig hetzelfde uit als natuurriet. Er is dus geen sprake van een gebrek aan charme of luxueuze uitstraling bij kunstriet.

Als je toch een natuurlijk alternatief zoekt voor rieten daken, kan je misschien voor een groendak kiezen. Een groendak bestaat uit planten, mossen en andere soorten vegetatie. Het werkt uitstekend goed als isolatie en is daarnaast ook nog eens milieuvriendelijk.

Ten laatste kan je natuurlijk voor andere soorten dakbedekking kiezen, zoals zink, beton of pvc. Aan jou de keuze!

rieten dak kunstriet

Rieten dak laten plaatsen: vraag hier naar offertes

Om een nauwkeurige prijsschatting van een dak uit riet te ontvangen, vraag je best offertes aan bij minstens 3 verschillende bedrijven. Door onderstaand formulier in te vullen kan je tot wel 5 gratis en vrijblijvende offertes aanvragen voor rieten daken. Je ontvangt de prijsoffertes binnen enkele dagen in je mailbox!

Vergelijk nadien de verschillende prijsoffertes en kies een bedrijf dat al je wensen tegemoet kan komen. Tip: let ook op het feit of de btw-tarieven en verplaatsingskosten in de offerte inbegrepen zijn.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.