Overzetdak: prijs, voordelen en aandachtspunten

Is jouw bestaand dak aan vervanging toe? Misschien is de plaatsing van een overzetdak de oplossing. Naarmate jouw dak ouder wordt, kan het steeds duurder worden om het te repareren. Een nieuwe installatie is vaak uit den boze vanwege het prijskaartje. Maar er zijn andere opties zoals het plaatsen van een nieuw dak over jouw bestaande dak. Lees alles over de voordelen, nadelen en prijzen van een overzetdak in dit artikel.

Prijs overzetdak per m²

De kostprijs van een overzetdak schommelt rond de 50 à 65 euro per m², inclusief plaatsing en btw. Het kostenplaatje hangt voornamelijk af van de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad en de gewenste afwerking.

Voorbeeld: Als je 100 m2 hebt dan zal jouw rekening ongeveer 5-7 duizend euro bedragen. Dit is aanzienlijk goedkoper dan een 10000 – 15000 euro totaal voor een volledige dakrenovatie.

De prijzen zijn slechts richtlijnen, maar ze geven een goede schatting alvorens te beslissen of een overzetdak iets voor jou is.

Ontvang een prijs op maat

Premie overzetdak

Vraag een renovatiepremie aan voor de plaatsing van een overzetdak. De installatie van een overzetdak komt in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie. De overheid ken tot 20% korting geven op de kostprijs van jouw project bij 2.500 euro en 30% korting bij 3.333 euro. Het percentage is afhankelijk van verschillende factoren en randvoorwaarden opgelegd door de Vlaamse overheid.

Wat is een overzetdak?

Overzetdak plaatsen

Het is een nieuw, meestal licht metalen dak dat over jouw bestaande dakbedekking kan worden geplaatst. Op die manier hoef je het oude dak niet af te breken. Het oude dak blijft zitten, met uitzondering van de nokpannen. Je kan ervoor kiezen om jouw dak aan de buitenkant te laten isoleren. Een nieuwe waterdichte folielaag wordt geplaatst en bedekt jouw hele dak. Zo krijg je een optimale bescherming tegen de weersinvloeden. De tengel en panlatten worden vast genageld in de bestaande kepers. Hier wordt dan de nieuwe dakbedekking op geplaatst.

Voorwaarden om een overzetdak te plaatsen

Een overzetdak kan niet op elk dak geplaatst worden, er zijn enkele voorwaarden aan verbonden:

 • Als de oude dakbedekking nog vlak en stevig genoeg is, kan er een overkapping op jouw bestaande woning worden geplaatst. Voor dit type installatie moet een stabiel lattenwerk op het oude dak kunnen worden aangebracht.
 • Is jouw dak nog in goede staat? Dan kan je een overzetdak installeren. Als de constructie houtrot vertoont, zal het installeren van een overstek niet mogelijk zijn. Dit is vanwege rottend hout en verrotte delen die geen extra gewicht of spanning kunnen dragen.
 • Als je asbestleien op jouw dak hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze worden verwijderd voordat je een overzetdak plaatst. Zo niet, dan kunnen bij de installatie van een overhangend dak vezels van dit gevaarlijke materiaal vrijkomen in de lucht en op mensen in de nabijheid.
 • Een helling van 10 graden is het minimum dat nodig is om het dak te installeren.

Opgelet! Het is niet mogelijk om een overzetdak te plaatsen als je dakpannen hebt. De dakwerker kan geen houten constructie op dakpannen installeren.

Overzetdak: voordelen en nadelen

Een overzetdak kan dus niet op elk dak geplaatst worden. Voldoet jouw dak aan de bovenstaande voorwaarden maar ben je nog niet overtuigd? Lees hieronder welke voordelen en nadelen een overzetdak met zich meebrengt.

Voordelen

 • Voordelig: kost minder dan het volledig renoveren van jouw dak
 • Met een overkapping kan je jouw bestaande dak behouden. Waardoor je niet alleen bespaart op sloop- en stortkosten, maar ook veel minder overlast veroorzaakt.
 • Je kunt in aanmerking komen voor een premie als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
 • Een overkapping installeren is snel en eenvoudig. In sommige gevallen kan het in slechts 24 uur.
 • Het dak is waterdicht en bestand tegen krachtige stormen en zware sneeuwvallen.
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over een nieuw dak voor minstens 30 jaar. Het dak is zelfreinigend, en is bestand tegen schade door de zon zonder te verkleuren of mos te laten groeien.
 • Het is een geweldige manier om een energie-efficiënt huis te hebben. Het creëert een extra isolatielaag die je kan helpen besparen op verwarmingskosten in de winter en het koeler kan houden tijdens de zomermaanden.
 • De metalen dakelementen zijn licht van gewicht en zullen geen versteviging nodig hebben.
 • Aanpasbaar naar jouw smaak. Er is keuze uit verschillende kleuren en afwerkingen.

Nadelen

 • Moeilijk op te sporen lekken: een daklekkage is moeilijker op te sporen met een extra dak.
 • Gevoelig voor deuken door de lichtmetalen dakelementen. Niet op stappen is de boodschap.
 • Condensatie kan zich vormen aan de onderzijde van metalen daken. Daarom is om een waterdichte onderdakfolie en ventilatieroosters te installeren voor voldoende luchtcirculatie.
 • De problemen bij latere dakwerkzaamheden, zoals vochtproblemen en ongedierteplagen, vereisen vaak arbeidsintensievere oplossingen die ook tijdrovender zijn.
 • Het kan een gevaar voor de gezondheid zijn als mensen houtwerk op bestaande asbestleien bevestigen, waarbij de leien beschadigen en gevaarlijke stofconcentraties vrijkomen.

Ik wil een overzetdak plaatsen

Overzetdak plaatsen?

Het is duidelijk dat overzetdaken een echte meerwaarde met zich meebrengen als je een goedkopere oplossing zoekt. Ben je van plan om er een te plaatsen? De beste manier om jouw eindresultaat zo optimaal mogelijk te maken is door rekening te houden met volgende aandachtspunten:

Enkele aandachtspunten

 • Asbest dakbedekking: Is jouw huidige dakbedekking gemaakt van kunstleien of golfplaten? Zo ja, dan kan het asbest bevatten. In dat geval moet je asbest laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Daarna kan je jouw nieuwe dakbedekking kiezen – afhankelijk van hoe je het wilt hebben en wat in jouw budget past.
 • Isolatie: je kunt ervoor kiezen om samen met jouw overzetdak een gesloten, geïsoleerde schil zonder koudebruggen te laten plaatsen. De dakdekker plaatst dan harde panelen bovenop de bestaande dakspanen die ervoor zorgen dat de warmte niet kan ontsnappen en dat de binnentemperatuur het hele jaar door gelijk blijft.
 • Vakkundige installatie: een vakkundige installatie is de sleutel tot de duurzaamheid van het dak. Anders loop je een groot risico dat jouw dak losraakt op winderige dagen en dat je blootgesteld wordt bij harde wind. Als de panlatten en tengels bijvoorbeeld niet goed zijn vastgespijkerd, kunnen ze door sterke rukwinden naar binnen worden geduwd.
 • Afvoering regenwater: wil je de onaangename verrassing van een lekkend dak wilt voorkomen? Zorg er dan voor dat jouw dakdekker bij de installatie van het dak rekening houdt met de afvoer van het regenwater. Problemen met de waterafvoer kunnen lekken en andere problemen in jouw huis veroorzaken.
Overzetdak zonnepanelen

Zonnepanelen op een overzetdak?

Zonnepanelen kunnen zonder problemen op een overzetdak geplaatst worden. Het frame van de zonnepanelen wordt bevestigd met stevige dakhaken die onder de dakpannen gemonteerd worden.

De zonnepanelen installateur en de dakwerker kunnen de panelen en het dak tegelijkertijd plaatsen, maar ze kunnen ook later geïnstalleerd worden.

Overzetdak plaatsen onmogelijk?

Voldoet jouw huidige dakbedekking niet aan de voorwaarden om een overzetdak te mogen plaatsen? Dan bestaat er altijd nog de optie om een complete dakrenovatie uit te voeren. Een complete dakrenovatie is duurder maar het biedt ook vele voordelen. Er is veel meer keuze in het materiaal dat je wilt gebruiken en de waarde van jouw onroerend goed stijgt.

Overzetdak: vergelijk offertes van dakwerkers in jouw regio

Het kiezen van een dakwerker is een belangrijke investering, maar het kan vaak moeilijk zijn om te weten waar de beste deal ligt. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk dakwerkers in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.