Dakplaten: prijzen, soorten en materialen

Dakplaten zijn tegenwoordig een populaire vorm van dakbedekking. Een dakplaat is een plaat dat in verschillende groottes en afwerkingen gemaakt wordt. Het beschermt tegen regen en wind én isoleert zelfs in sommige gevallen. Er zijn namelijk dakplaten met een isolatielaag verkrijgbaar op de markt. Lees hier meer over de verschillende soorten dakplaten en hun prijzen.

Ontvang een prijs op maat

Dakplaten prijzen

De prijs voor dakplaten varieert van 20 euro per vierkante meter tot 60 euro per vierkante meter, afhankelijk van het type. Voor dakplaten met isolatie moet u rekenen op een prijs tussen 50 euro en 200 euro per vierkante meter.

Het totale kostenplaatje hangt natuurlijk verder af van de verschillende soorten dakplaten en de gebruikte materialen.

De prijzen van de verschillende dakplaten verschillen niet veel onder elkaar, buiten die van dakplaten met een isolatielaag. De reden daarvoor is dat sommige isolatiematerialen een stuk duurder zijn dan andere. Daarnaast speelt de dikte van de isolatielaag ook mee.

Soort dakplaten Prijs per m²
Dakpanplaten € 40 – 60
Trapezium dakplaten € 20 – 50
Golfplaten € 30 – 60
Dakplaten met isolatie(afhankelijk van het type isolatie en materiaal) € 50 – 200

Ontvang een prijsofferte op maat

Premies en subsidies dakplaten

Dakplaten laten plaatsen valt onder de categorie van het vernieuwen van het dak van je woning. Daarvoor kom je dus in aanmerking voor de renovatiepremie van de Vlaamse overheid. De bijkomende voorwaarden om de premie te ontvangen zijn: je moet minstens € 2500 aan facturen kunnen voorleggen én de werken moeten uitgevoerd zijn door een aannemer.

Voor het vernieuwen van de waterdichte dakbedekking kan je via de overkoepelende renovatiepremie 20% of 30% van de facturen terugbetaald krijgen afhankelijk van je inkomen en het bedrag van de factuur.

Let op: verandadaken, afdaken of dakisolatie komen niet in aanmerking voor de renovatiepremie! Bij het plaatsen van dakplaten met isolatie maak je wel kans op de premie voor dakisolatie en zoldervloerisolatie.

Soorten dakplaten

Bij dakplaten heb je de keuze tussen veel soorten. Welke soort jij kiest is afhankelijk van je voorkeur van stijl, maar ook van het feit of je dakisolatie wenst. Ontdek hier meer over de verschillende soorten dakplaten.

dakplaten

Dakpanplaten

Dakpanplaten hebben exact dezelfde afwerking als dakpannen en zijn bijna niet te onderscheiden van elkaar. Dakpanplaten ogen het meest traditioneel waardoor ze een populaire keuze zijn voor het dak van het huis zelf. Trapezium dakplaten en golfplaten worden namelijk vaker gebruikt om tuinhuisjes of andere bijgebouwen te bedekken.

Dakpanplaten worden uit aluminium of staal gemaakt waardoor ze licht en makkelijk te installeren zijn. Let wel op dat er een groot verschil is tussen aluminium en staal. Aluminium gaat vanzelf langer mee aangezien het niet roest, terwijl staal een anti-corrosielaag nodig heeft om dezelfde levensduur te bereiken.

Deze soort dakplaten zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo kan je kiezen voor een kleur van de ‘dakpannen’ dat mooi bij het geheel van je woning past.

Trapezium dakplaten

Trapezium platen worden net zoals dakpanplaten gemaakt uit staal en aluminium. Het grote verschil tussen dakpanplaten en trapezium dakplaten is natuurlijk hun omgekeerde trapeziumvorm. Daarnaast is er ook een verschil in prijs: trapezium dakplaten zijn een stuk goedkoper. Ze zijn bovendien verkrijgbaar net zoveel kleuren als dakpanplaten.

Door hun vorm passen deze soort dakplaten naadloos in elkaar. Een (positief!) gevolg daarvan is dat ze een waterdicht geheel vormen. Wil je een ruimte bedekken waarbij het belangrijk is dat de platen niet gaan druppen? Dan kan je ook kiezen voor trapezium dakplaten met een anti-condenslaag.

Trapezium dakplaten ogen mooi en modern als ze geplaatst worden bij huizen of bijgebouwen met een strakke look.

dakplaten trapezium

Golfplaten

Golfplaten hebben een lange levensduur omdat ze uit metaal (aluminium), kunststof of bitumen gemaakt worden. Aluminium golfplaten zijn de duurste soort, maar ook de meest kwaliteitsvolle soort. Door hun samenstelling zullen ze niet verroesten of verpulveren, waardoor ze tot 50 jaar lang kunnen meegaan. Bitumen golfplaten zijn daarentegen erg milieuvriendelijk en niet toxisch.

Zijn je oude golfplaten gemaakt uit asbest? Die laat je dan best vervangen door nieuwe golfplaten. Asbest is namelijk erg schadelijk voor je gezondheid. Lees meer over asbest verwijderen en het verwijderen van oude golfplaten met asbest.

Dakplaten met isolatie

Deze soort platen bestaan uit twee dakplaten met isolatie tussen. Daarom worden ze ook vaak ‘sandwichplaten’ genoemd. De isolatiematerialen kunnen variëren tussen PUR, PIR en minerale wol. Afhankelijk van de ruimte die je hiermee isoleert, is de dikte van de isolatie ook anders. Die kan schommelen tussen 3 en 20 cm.

Dakplaten met isolatie zijn een handige oplossing voor de isolatie van je tuinhuis, magazijn of een andere grote bijgebouw. Ze kunnen in sommige gevallen ook gebruikt worden voor de isolatie van woningen, maar daarvoor moeten de dakwerkers ook rekening houden met eventuele condensproblemen.

Omdat deze dakplaten elkaar niet mogen overlappen, ziet het eindresultaat er netjes uit. De plaatsing ervan verloopt bovendien erg snel.

Anti-condens dakplaten

Een andere soort dakplaten zijn dakplaten met een anti-condenslaag. Deze soort dakplaten worden vooral gebruikt voor carports of andere soorten open bijgebouwen. Dat komt omdat er door de weersomstandigheden condens gevormd wordt aan de onderkant van metalen dakplaten.

Een anti-condenslaag aan de onderkant van de platen is daarom de ideale oplossing. De speciale laag houdt het vocht dat zich vormt tegen om te druppen.

Vraag hier een offerte aan

Dakplaten materialen

Dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals PVC en bitumen. Maar ook metalen dakplaten, zoals platen uit aluminium en staal zijn mogelijk. Welke optie het beste voor jou is, lees je hieronder.

dakpanplaten

PVC-dakplaten

PVC is een sterk en waterdicht materiaal, wat het perfect maakt voor de uitvoering van dakplaten. Deze dakplaten zijn makkelijk te installeren door hun lichte gewicht waardoor de prijs voor de installatie vrij laag ligt.

Een groot voordeel van dakplaten uit PVC is dat je weinig last zal hebben van geluid. Wel moet je ervoor zorgen dat ze goed zijn vastgemaakt aan het dak. PVC-platen zijn door hun lichte gewicht namelijk makkelijk te verplaatsen door de wind.

Tip: PVC-dakplaten zijn perfect voor veranda’s of carports door hun lichtdoorlatende eigenschappen.

Bitumen dakplaten

Bitumen wordt vooral gebruikt voor het maken van golfplaten. Het is een handig materiaal omdat het waterdicht en eenvoudig in onderhoud is. Bitumen golfplaten worden door hun lange levensduur vooral voor tuinhuizen of andere soorten bijgebouwen gebruikt.

Platen uit bitumen zijn ook milieuvriendelijk en kunnen makkelijk gerecycleerd worden. Een goede optie als je je ecologische voetafdruk wilt verminderen!

Stalen dakplaten

Stalen dakplaten zijn een stevige soort metalen dakplaten en ze hebben een lange levensduur. Bovendien moet je voor het aanschaffen ervan minder lang sparen, want stalen platen zijn goedkoper dan aluminium platen.

Maar, hou er wel rekening mee dat stalen platen corrosiebescherming nodig hebben omdat ze anders zullen roesten. Ook zijn stalen platen zwaarder dan de aluminium versie ervan.

Offertes aanvragen

Klaar om het dak van je tuinhuisje, veranda of carport te vervangen met dakplaten? Ontvang offertes op maat van verschillende bedrijven en kies de beste optie voor jou!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet de dakdekker doen?
2*. Wat voor dak heb je?
3*. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?
4*. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.