Groendak: prijs, soorten + voordelen en nadelen

Een groendak is een unieke keuze die steeds meer gemaakt wordt. Dit type dak is voornamelijk populair bij mensen die aandacht hebben voor de natuur. Verder brengt het, naast het mooie uitzicht,  heel wat voordelen met zich mee. Overweeg jij ook een groendak? Wij sommen de belangrijkste zaken voor je op.

Groendak

Prijs groendak

Gemiddeld ligt de prijs van een groendak tussen de €40 en €200 per vierkante meter. Dat is inclusief btw en plaatsing. Toch kan de prijs verschillen afhankelijk van de oppervlakte van het dak en de moeilijkheidsgraad van de werken. Ook de onderlaag waarop het groendak moet komen heeft een invloed.

Wil je besparen op de aanleg van een nieuw dak, dan kan je altijd eens kijken of je in aanmerking komt voor een premie.

Wil je een idee krijgen over de totale kost? Vraag een offerte op maat aan. Een gespecialiseerde dakwerker weet waarmee rekening te houden en kan je een gepersonaliseerd voorstel opleggen.

Ontvang een prijs op maat

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak waarvan de dakbedekking verrijkt is met bepaalde vegetatie. Denk aan grassen, planten, kruiden. De begroeiing kan worden gecombineerd. Daarnaast kan het ook in combinatie met zonnepanelen en windmolens, dan spreken we van een energiedak.

Er bestaan twee soorten groendaken, namelijk intensieve en extensieve groendaken.

Voordelen groendak

Wat zijn de voordelen van een groendak? Kiezen voor dit type dak kan je doen omwille van volgende redenen:

Stijlvol

Een groendak is uniek en fraai voor de omgeving. Een beetje groen staat nooit verkeerd!

Isolerend vermogen

Dankzij de isolerende werking van een groendak wordt in de zomer wordt de hitte buiten gehouden en in de winter de warmte binnen. Daarnaast werkt het nog eens geluidsisolerend.

Milieuvriendelijk

Wanneer je kiest voor dit type dak, kies je ecologisch verantwoord. Het draagt namelijk bij tot een vermindering van CO2-uitstoot en zuivert de lucht.

Duurzaamheid

Een groendak gaat erg lang mee. Je dakbedekking wordt namelijk niet blootgesteld aan zon en regen dankzij het extra laagje groen. Hierdoor kan je wel 50 tot 70 jaar genieten van het dak.

Buffer voor regenwater

De begroeiing neemt vocht en regen op, hierdoor wordt de riolering niet overbelast bij hevige regen.

Minpunten

Er spelen ook enkele nadelen die je in beschouwing moet nemen.

Prijzig

Afhankelijk van het type groendak kunnen de prijzen duur oplopen. Je krijgt natuurlijk wel waard voor je geld!

Onderhoud

Het onderhouden van een extensief groendak is relatief eenvoudig, maar je zal toch te maken krijgen met onkruid. Echter, wanneer je een intensief groendak laat plaatsen is er veel onderhoud mee gemoeid. Wanneer je houdt van tuinieren is dit natuurlijk geen probleem.

Opsporen van lekkages

Doordat er een laag begroeiing op het dak ligt, zijn lekkages veel moeilijker op te sporen. Het is als gevolg niet eenvoudig deze te verhelpen.

Soorten groendak

Intensief groendak

Wanneer je jouw dak voorziet van een volwaardige tuin zoals je ze kent op de begane grond, spreek je van een intensief groendak. Deze kan dus begroeid worden van planten, bloemen, struiken of zelfs bomen. Dit vereist vanzelfsprekend een veel onderhoud. Ook is het van belang dat je beschikt over een voldoende stevige dakconstructie. Houdt er daarnaast ook rekening mee dat dit type dak enkel mogelijk is bij een plat dak.

Extensief groendak

We spreken van een extensief groendak wanneer de begroeiing vooral bestaat uit grassen, mossen, vetplanten en kruiden. Dit type dak is een stuk lichter, goedkoper en makkelijker te realiseren dan een intensief groendak. Het vergt dan ook weinig onderhoud.

Intensief of extensief groendak: wat kiezen?

Welke soort dak je gaat kiezen, hangt vooral af van je smaak. Wil je vooral mossen en kruiden? Ga dan voor een extensief groendak. Ook wanneer je niet veel onderhoud wenst is het de beste optie. Indien onderhoud je niet afschrikt en je de voorkeur geeft aan een mooie volwaardige tuin op je dak, dan kies je voor intensieve groendaken.

Let op, je hoort met verschillende factoren rekening te houden bij deze keuze. Wanneer je zeker wil zijn is het handig om je bij te laten staan door een vakman. Wil je graag meer informatie? Vraag vrijblijvend een gratis offerte aan. Zo maak je meteen de juiste keuze!

Opbouw groendak: 3 opties

extensief groendak

Het aanleggen van een groendak kan op verschillende manieren. Er bestaan 3 opties met betrekking tot de opbouw.

Eenlagig systeem

Bij een eenlagig systeem wordt de vegetatie wordt rechtstreeks op de beschermlaag geplaatst. Dit is de goedkoopste optie, maar wordt omwille van de nadelen niet vaak toegepast.

Het gevaar bestaat namelijk dat de grondlaag volledig verzadigd geraakt met wortels van de planten. Hierdoor kan het dak het ontwaterend vermogen kwijtraken. Het dak kan dan te nat of juist te droog worden, wat rampzalig is voor de begroeiing. Om schade te voorkomen hoort de beschermlaag stevig genoeg te zijn.

Tweelagig systeem

Het tweelagig systeem is voorzien van een extra drainagelaag onder de grondlaag. Daar bovenop wordt nog eens een filterlaag toegevoegd. Deze voorkomt dat kleine substraat deeltjes in de drainagelaag terecht komen, wat verstoppingen vermijdt.

Drielagig systeem

Kiezen voor een drielagig systeem is de duurste, maar ook de degelijkste optie. Hierbij is de opbouw identiek aan het tweelagig systeem, maar er wordt gebruikt gemaakt van een hemelwaterreservoir. Deze is niet geïntegreerd in de drainagelaag. Wanneer er lange perioden van droogte zijn, kunnen de planten op die manier voorzien worden van extra vocht.

Subsidies en premies op groendaken

Overheidsubsidies

Sommige gemeenten bieden subsidies aan voor de aanleg van een groene daken. De voorwaarden verschillen dan ook van gemeente tot gemeente.

Renovatiepremie

Het aanleggen van een groendak komt ook in aanmerking voor de renovatiepremie. Dit verlaagt de totale kostprijs.

Ontvang een prijs op maat

Groendak zelf of laten plaatsen?

Groendak dakwerker

Zelf groendak plaatsen

Indien je zelf erg handig bent kan je een groendak zelf aanleggen. Je dient dan eerst je dak schoon te maken, vervolgens kijk je na of het dak zich in goede staat bevindt. Zo niet, kan je eventuele lekkages of scheuren laten herstellen door een vakman.

Hierna kan het echte werk beginnen. Werk laag per laag, begin met het leggen van een wortelwerende doek. Daarna kan de drainagelaag daar bovenop. Ten slotte kan je de tegels plaatsen. Op het einde zorg je dat alles mooi afgewerkt is.

Groendak laten plaatsen: vergelijk dakwerkers in jouw regio

Het zelf plaatsen is natuurlijk niet voor iedereen weggewerkt. Ben jij van plan om een dakwerken uit te voeren? Vraag vrijblijvend een gratis offerte aan. Vergelijk de opties en bespaar. Kom zo tot de beste keuze van dakwerkers in jouw regio!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?

4. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.