Haardvuur, gashaard of pelletkachel: voor- en nadelen

Tijdens de koude dagen is het altijd aangenaam een kachel te hebben. Maar welke soorten zijn er? En wat zijn hun plus- en minpunten? Woonexpert Björn Cocquyt geeft hier alle belangrijke informatie, lees dus maar zeker verder!

Haardvuur

houtkachel.jpg

Voordelen

Een houthaard zorgt voor sfeer en gezelligheid. Vroeger dienden kachels vooral als verwarming, maar vandaag hebben ze ook veel opbrengst. Grotere haarden hebben zelfs een groter vermogen.

De pluspunten hiervan zijn de prijs. Het is een vrij goedkoop alternatief om een ruimet te verwarmen. Het verbruik van een houthaard ligt tussen 250 en 500 euro per jaar.

Nadelen

Houtvuur of houtkachels zijn zeer slecht voor het milieu, maar geven veel warmte af. De overheid wilt dit veranderen en hebben hiervoor een Green deal gemaakt met de houtkachelsector en milieuvereniging rond huishoudelijke houtverwarming.

Deze green deal bevat dat houtvuren tegen 2030 de helft minder mogen uitstoten in vergelijking met 2016. Tegen de start van het volgende decennium moet er ook tenminste 50% van de verouderde toestellen buiten gebruik gesteld worden. Dit allemaal gaat om 250.000 tot 300.000 kachels en haarden van voor 2000. Hier wordt er ook aandacht gegeven aan een betere afvoer en juistere verbranding.

Hoe worden de doelstellingen behaald? Dit wordt pas later in het jaar 2022 bepaald. Het verplichten van buitenwerkstelling is het meest geschikt systeem, maar hoe die afgedwongen moeten worden, is nog niet duidelijk. De normen voor nieuwe toestellen worden sinds 2010 steeds meer verscherpt.

Terwijl een gewone voorzetkachel in 2010 nog 100 mg/m3 mocht uitstoten, was dat in 2015 al tot minder dan de helft teruggebracht. Desondanks blijven de haardvuren in bepaalde weeromstandigheden te vervuilend. Op dagen met veel mist, weinig wind en luchtcirculatie kan de Vlaamse Milieumaatschappij dit gebruiken als argument om geen hout te stoken.

Naast het ecologische aspect is het ook veel werk zoals het hout stockeren en laden, as ruimen,…

Gashaard

gashaard.jpg

Voordelen

Een gashaard is heel gemakkelijk te gebruiken. Het enige dat je moet doen is op een knopje duwen en van de vlammen genieten en dankzij nieuwe technologie ziet het vuur er ook zeer realistisch uit. De meeste gashaarden bestaan uit een gesloten systeem, wat zorgt voor een beter rendement.

De pluspunten van een gashaard zijn dat de brandstof nooit aangevuld moet worden. Je hebt bovendien ook veel architecturale mogelijkheden.

Nadelen

Maar de minpunten zijn wel dat het veel minder warmt dan houtvuur. Het is ook niet simpel om achteraf een gasleiding te plaatsen.

Het verbruik van de gashaard is ongeveer 0,30 euro per uur. Als je een tweejaarlijks onderhoud wilt, komt dit dan op ongeveer 160 euro per jaar. Door de stijgende energieprijzen wordt het gebruik van een gaskachel wel steeds duurder.

Net als een haardvuur is het ook geen milieuvriendelijke oplossing.

Pelletkachel

pelletkachel.jpg

Een pelletkachel lijkt door het kleine raam waar het vlam zichtbaar is, hard op een houtkachel. Bij pelletkachels worden gecomprimeerde houtpellets verbrand om warmte te produceren.

Voordelen

De pluspunten van de pelletkachels zijn dat ze een zeer hoge rendement en zeer lage CO-emissie bevatten, wat ideaal is omdat het niet zeer vervuilend is.

Voor het verbruik van pelletkachels kun je gemakkelijk rekenen op 1 pallet pellets per jaar voor bijverwarming. Dit kost ongeveer 285 euro, inclusief BTW. Dat maakt een pelletkachel vrij goedkoop ten opzichte van een gaskachel.

Nadelen

Nadeel van een pelletkachel is dat het vrij veel onderhoud vergt. Bovendien neemt niet enkel het toestel veel plaats, maar ook de opslag van de pellets.

Conclusie

De keuze tussen een haardvuur, gaskachel of pelletkachel hangt in grote mate van je eigen voorkeuren af.

Hou bij aankoop niet enkel rekening met de grootte van je ruimtes, maar ook met de mate waarin je huis geïsoleerd is, om zo te voorkomen dat je ruimte niet brandend word. Laat je hiervoor begeleiden door een specialiste.

Wil jij graag een kachel installeren, vooral een pelletkachel, bezoek dan zeker onze site waar wij jouw verder helpen iemand bekwaam vinden het te installeren voor jou.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.