Roofing: prijs per m2, soorten en plaatsing in 2022

Roofing branding

Wil je dakwerken laten uitvoeren, maar ben je nog niet helemaal zeker qua type dakbedekking? Roofing is één van de meest populaire soorten. Niet alleen is het voordelig, ook is de kwaliteit enorm verbeterd. Kom hier meer te weten over de prijs, soorten en plaatsing.

Roofing : Prijs per m2 in 2022

Wat kost het kiezen voor een roofing dak ? De prijs bedraagt gemiddeld €40 tot 60 per m2 (incl btw). De exacte kost hangt af van meerdere factoren zoals de oppervlakte van het dak, de staat ervan, het soort roofing, de moeilijkheidsgraad van de werken en meer.

Prijzen kunnen verschillen van dakwerker tot dakwerker. Vergelijk daarom offertes om de beste prijs-kwaliteit te bekomen. Vraag hier een gratis offerte aan!

Wat is roofing?

Roofing is een type dakbedekking dat ook bekend staat als bitumen of dakleer. Dikwijls wordt het gebruikt op platte daken, maar het plaatsen kan ook op een licht hellend dak. Het wordt geleverd in de vorm van stroken.

De kwaliteit van roofing is door de jaren heen enorm verbeterd, dit door toevoeging van gemodificeerde bitumen aan het productieproces. Hierdoor is de dakbedekking elastischer, heeft het een lange levensduur en is het beter bestand tegen verschillende extreme temperaturen.

Ontvang een prijs op maat

Soorten roofing dakbedekking

Er bestaan twee verschillende soorten roofing: Styreen Butadieën Styreen en Atactisch Poly Propyleen. Het is belangrijk om het verschil te weten. Lees verder voor de verschillende eigenschappen.

Styreen Butadieën Styreen (SBS roofing)

SBS roofing is op basis van elastomeren. Deze stof heeft rubberachtige eigenschappen waardoor het erg bijdraagt aan de elasticiteit. Hierdoor wordt het krimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen opgevangen.

Daarnaast kan je deze vorm kan plaatsen op alle types ondergronden. Dit omdat de bitumineuze dakbedekking de hechtkracht laat stijgen. Zo is SBS roofing geschikt voor het plaatsen op zowel hout, isolatie, …

Nadelig hierbij is dat deze vorm minder bestand is tegen UV-straling. Dikwijls wordt daarom een schutlaag gelegd van leislag of grind op de bitumen. Dit om te voorkomen dat het dak vocht doorlaatbaar zou worden in de loop van de jaren.

Atactisch Poly Propyleen (APP roofing)

De basis voor APP roofing zijn plastomeren. Deze soort is beter bestand tegen UV-stralen en schommelende temperaturen. Het is, in tegenstelling tot SBS, niet elastisch. Daarom wordt deze soort vaak toegepast op daken die amper kunnen uitzetten of krimpen.

Welke roofing kies ik?

Beide soorten zijn van goede kwaliteit. Er bestaat dus geen goede of slechte keuze. Waar je voor kiest zal afhangen van je wensen.

Een gespecialiseerde dakwerker kan je bijstaan bij deze keuze. Vraag gratis offertes aan en vergelijk verschillende vakmannen.

Voordelen en nadelen

Roofing platte daken

Voordelen

  • Indien correct geplaatst, is het bestendig tegen vocht.
  • Kiezen voor roofing is een relatief goedkope optie. Het is voordeliger dan EPDM dakbedekking.
  • Wanneer er scheuren ontstaan in de dakbedekking is dit eenvoudig te herstellen.
  • Duurzame keuze.
  • Roofing dakbedekking gaat lang mee, je kan er zo een 20 tot 40 jaar van genieten. Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal, de plaatsing, het merk en het onderhoudt. Vergelijk daarom altijd voldoende dakwerkers om tot de beste keuze te komen.
  • Niet enkel beschikbaar in het zwart, maar ook in andere kleuren zoals rood, wit, bruin, … Witte roofing is niet enkel mooi, maar ook interessant omdat het zonlicht reflecteert, waardoor het koeler blijft.

Nadelen?

  • SBS roofing is minder bestand tegen UV-straling dan APP roofing. Dit kan worden opgelost door een extra schutlaag.
  • Doordat roofing wordt aangebracht in stroken, bestaat er een grotere kans op lekkages. Hier geldt ook weer de belangrijkheid van een correcte uitvoering en plaatsing.
  • Jaarlijks moet een inspectie- en onderhoudsbeurt gebeuren.

Roofing of EPDM?

Eerder vermeld is roofing een goedkopere optie dan EPDM. Waarom zou je toch voor EPDM kiezen? Het is een populair alternatief. Dit bestaat zoals roofing in stroken, maar kan ook op maat van je dak gemaakt worden. Dat verkleint het risico’s op lekkages. Daarnaast oogt EPDM verfijnder.

Beide types dakbedekking hebben hun voor- en nadelen, het gaat vooral om wat jij belangrijker vindt.

Hoe roofing plaatsen?

Het plaatsen van de bitumen dakbedekking plaatsen kan op twee verschillende manieren: branden of lijmen. De stroken kunnen op het dak gebrand of gelijmd worden.

Roofing branden is de meest toegepaste methode en gebeurt met een gasbrander. Wanneer je roofing opwarmt wordt het licht vloeibaar en gaan de stroken zich vasthechten aan het dak. Hierbij bestaat wel het risico op blaasvorming wanneer dit niet correct wordt uitgevoerd.

Roofing lijmen is een duurdere optie dan branden. Het gebruiken van lijm is wel een stuk veiliger en eenvoudiger. Deze methode zorgt daarnaast voor extra waterdichtheid. Wanneer je handig bent, kan je dit ook zelf proberen.

Aangezien de risico’s op vlak van brandveiligheid en de complexiteit van branding, word aangeraden dit niet zelf te doen. Schakel de hulp in van een vakman om zeker te zijn dat alles goed verloopt. Zij beschikken namelijk over de juiste kennis en middelen om dit werkje tot een goed einde te brengen. Vraag een gratis offerte aan op onze website!

Ontvang een prijs op maat

Herstellen of vervangen

Wanneer je dak schade loopt is het best om dit zo snel mogelijk te laten herstellen. Anders loopt de schade op, wat je veel geld kan kosten. Er zijn twee problemen die het meest voorkomen.

Roofing dakwerken

Scheuren

Scheuren in de roofing komen niet meer veel voor, maar de kans bestaat. Door scheuren is het dak niet meer waterdicht en kan er vocht binnendringen. Dit is rampzalig voor de onderliggende betonnen of houten constructie. Daarnaast heeft het een negatief effect op het goed afvoeren van water.

Blazen

Het bestaan van blazen is ook een probleem, dit wijst op waterdamp onder de roofing. Vaak is het een voorteken van scheuren, erg belangrijk om snel in te grijpen dus.

Als het gaat om plaatselijke schade kunnen de blazen of scheuren relatief eenvoudig worden gerepareerd met rubbercoating of rubberdakpasta. Een andere oplossing is het plaatsen van een nieuwe strook bovenop de beschadigde delen. Soms is het hele dak echter aan vervanging toe.

Een ervaren dakwerker kan inschatten hoe de schade best wordt aangepakt. Vraag een gratis offerte aan!

Asbest laten verwijderen? Bekijk de praktische info hieromtrent!

Roofing plaatsen: zelf of laten doen? Offertes vergelijken loont

Je kan ervoor kiezen om roofing zelf aan te leggen, mits het hebben van de nodige kennis en handigheid. Wil je zeker zijn van de kwaliteit? Het is dan een goede keuze om dit werkje uit handen te geven aan een ervaren dakwerker. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend offertes voor vakmannen in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Wat moet de dakdekker doen?

2. Wat voor dak heb je?

3. Welke dakbedekking heb je (of wens je)?

4. Hoe groot is de opdracht (schatting: lengte x breedte)?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.