Water in kelder: oorzaken en gevolgen

Water in de kelder. Het is een hardnekkig probleem voor veel woningen en huishoudens. Hoe komt het water daar? En, wat zijn de gevolgen voor je kelder?

Als er in je kelder water staat, is het vaak onduidelijk waar de precieze oorzaak ligt. Bovendien is het bijna altijd een opeenstapeling van factoren. Water komt meestal tot stand door een combinatie van een te hoge grondwaterstand en bouwtechnische problemen.

In dit artikel bespreken we kort de oorzaken en gevolgen van water in de kelder. Daarnaast vind je hier concrete tips om dit hardnekkige probleem aan te pakken. Via de offertepagina kom je in contact met vochtspecialisten.

Scheuren en spleten in keldermuur

Water in kelder

Muren van de kelder zijn zonder bescherming niet sterk genoeg om de voortdurende belasting van het grondwater tegen te houden. Wanneer er dan ook nog eens scheuren en spleten in de muren van de kelder ontstaan, heeft water nagenoeg vrij spel wanneer het gedurende een lange periode regent.

Ontdek hier de oorzaken en gevolgen van, en de oplossingen voor grondwater in de kelder.

Daarnaast kan ook een lek voor water in de kelder zorgen. Zo zijn lekken in de waterleiding of beschadigde rioolbuizen soms ook boosdoeners. Rioolbuizen kunnen scheuren door een verzakking en daardoor komt er water in de kelder van je huis.

Een extreem voorbeeld van water in de kelder: de schimmels staan overal in de kelder.

Extreme water in kelder

Speciale apparatuur nodig

Het vervelende aan lekken is dat het moeilijk zichtbaar is waar het echte probleem zich voordoet, zeker omdat die leidingen vaak niet zichtbaar zijn. Om het lek te vinden kan je een warmtecamera gebruiken, maar meestal moet er echt speciale apparatuur bij gehaald worden.

Een laatste, veel voorkomende oorzaak is een slechte ventilatie in de kelder. Hierdoor kan er condensatie ontstaan, waardoor er vocht in de kelder komt. In extreme gevallen wordt een opeenstapeling van vocht dan ook echt een plas water.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Water in de kelder: gevolgen

Is het nu zo erg dat er een plas water in je kelder staat? Of mag je dit probleem gewoon negeren en de plas in de kelder steeds opkuisen? Het antwoord is: ja, water in je kelder is een ernstig probleem.

Het vocht brengt namelijk enkele grote gevolgen met zich mee. Die gevolgen hebben niet enkel betrekking op je huis en kelder, maar ook op je gezondheid. In de kelder kunnen door het vocht ook onaangename geuren ontstaan en dit trekt ongedierte aan. Het is dus noodzakelijk om zo snel mogelijk komaf te maken met water in de kelder. Enkele gevolgen van het vocht zijn deze:

  • Vocht: Hoge luchtvochtigheid in de kelder
  • Vocht: Gezondheidsproblemen door een hoge luchtvochtigheid
  • Problemen met de vloer: rot hout, vochtige betonvloer …
  • Aftakeling van de muur: verf- en pleisterlagen
  • Schimmel- en bacterievorming in de kelder
  • Muffe lucht door schimmels en bacteriĂ«n of stank door een defecte afvoerbuis
  • Enzovoort

Conclusie? Maak zo snel mogelijk komaf met water in je kelder! Heb je ook opstijgend vocht in je huis? Lees dan onze zeven supertips!

Water in de kelder: 5 beste oplossingen

Kelder waterdicht maken? Er bestaan verschillende oplossingen voor. Vaak wordt er gekozen voor ventilatie, muren in de kelder injecteren, bekuiping, drainage of het verstevigen van de kimnaad. Ontdek hier meer over de 5 beste oplossingen voor vocht in de kelder.

vocht in kelder

4 meest gestelde vragen

Hoe voorkom je dat het water in de kelder stijgt?

Breng epoxyhars aan om capillaire opstijging te vermijden. In de kelder is het ook gebruikelijk dat capillaire buizen en tegendruk worden gegenereerd vanuit de keldervloer (betonplaat met onvoldoende waterdichtheid).

Hoe kelder leegpompen?

Om water uit een ondergelopen kelder te verwijderen, moet je een opvoerpomp gebruiken. De pomp zuigt water uit de kelder via een drukslang en dumpt het vervolgens in de afvalput of tuin.

Hoe kelder waterdicht maken?

Dit kan met een waterdichte coating. In vochtige kelders kunnen vochtige wanden probleemloos worden behandeld met een waterdichte coating. Repareer voor het pleisteren alle gaten en scheuren met (watervaste) reparatiemortel.

Hoe een ondergelopen kelder drogen?

Na het afvoeren van het water en het beëindigen van het werk, kan een elektrische ontvochtiger worden gebruikt om het ondergelopen pand snel te drogen. Als de kelder meermaals onder water staat, is het best om een waterdichte en micropreuze behandeling te doen voor een optimaal resultaat. Samen met de andere oplossingen zou dit ideaal moeten werken.

Vergelijk offertes voor water in de kelder

Heb je te maken met water in de kelder? Vocht is een lastige zaak die beter zo snel mogelijk wordt aangepakt. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via onze offerteservice. Vergelijk de vakmannen en kies de vakman naar keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan je herkennen?
3*. Bent je eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wil je dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Omschrijving van jouw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.