Hoe gevaarlijk is een zwarte schimmel voor je woning ?

Heb je last van zwarte schimmel in huis? Dit is meestal de oorzaak van opstijgend vocht in een slecht geventileerd huis. Ontdek in dit artikel hoe gevaarlijk zwarte schimmel kan zijn voor je woning en je gezondheid en hoe je het weg krijgt.

Wil je bijkomend advies ontvangen voor vochtbestrijding? Plus, snel en eenvoudig offertes opvragen en vergelijken van vochtspecialisten in jouw buurt? Stuur dan een aanvraag via onze offertepagina en ontvang gratis en vrijblijvend offertes.

Vraag gratis advies verwijderen schimmel

Hoe ontstaat zwarte schimmel op muur?

Schimmelsporen, ook van zwarte schimmel, bevinden zich zowat overal. Wanneer je ā€™s morgens je raam openzet om je kamer te verluchten, kunnen er al schimmelsporen mee naar binnen komen. Die sporen plakken zich vervolgens vast aan je muur en zoldering.

In een eerste fase kan je sporen niet waarnemen zonder microscoop. Komen de sporen terecht in een slecht geventileerde ruimte en vochtige oppervlakken? Dan zullen ze zich snel verder ontwikkelen. Uiteraard merk je dit dan wel op, omdat de schimmels gaan verkleuren. Het start met kleine zwarte stipjes maar het kan verergeren tot grote zwarte plekken.

zwarte stipjes

Vochtige ruimtes

Als de sporen terechtkomen in een vochtige omgeving, zullen ze zich verder ontwikkelen en natte, donkere vlekken op de muur creƫren. Zie je zwarte plekken? Dan wijst dat op zwarte schimmel. In een droge ruimte zijn schimmelsporen betekenisloos omdat ze er niet kunnen groeien.

Slechte ventilatie

Als je vochtproblemen en een hoge luchtvochtigheid in de ruimte hebt, komt er zwarte schimmel. Dat gaat meestal samen met een tekort aan verluchting en ventilatie. Zorg er dus voor dat je slaap- en badkamer, wasplaats en keuken over een goed ventilatiesysteem beschikken.

zwarte schimmel

De gevaren van zwarte schimmel voor je woning

De eerste fase van schimmelvorming komt tot uiting in donkere en natte plekken op de muur. De schimmel zal het materiaal echter verder aantasten, waardoor behang- en pleisterwerken loskomen.

Als je de schimmel niet onmiddellijk aanpakt, zal deze steeds dieper doordringen en het materiaal steeds harder beschadigen. Heeft de schimmel zich aan hout vastgehecht? dan is de schimmel zo goed als niet meer te verwijderen. Bovendien kan door de schimmel de volledige constructie van je huis in gevaar komen.

schimmel gevaren

Zwarte schimmel: gezondheid

Zwarte schimmel in huis is zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Doordat de sporen haast onzichtbaar zijn, adem je ze gemakkelijk in. Het inademen van zwarte schimmelsporen kan je longen aantasten. Gevolgen hiervan zijn hoest- en niesbuien, maar ook geĆÆrriteerde longen, allergische reacties, astma en een gevoel van benauwdheid.

Zwarte schimmel dodelijk

De grote boosdoener is mycotoxine. Deze giftige stoffen bevinden zich in alle schimmelsporen, maar is in hogere mate aanwezig in de sporen van zwarte schimmel.

De stof heeft jeuk en irritaties tot gevolg. Laat je zwarte schimmel onaangeroerd, dan is hij extreem gevaarlijk en zelfs dodelijk. Vooral huisbewoners met een zwakke gezondheid en prikkelbare longen zijn vatbaar.

Zwarte schimmel stinkt hard

Zwarte schimmels zorgen voor een doffe geur. Dat komt doordat er in schimmels vaak bacteriƫn (micro-organismen) vertoeven. Het vervelende is dat de geur in al je spullen trekt.

Zelfs als de schimmel vakkundig verwijderd is, krijg je de muffe geur meestal niet meer weg uit je spullen. Voorkomen is dan ook beter dan genezen.

zwarte schimmel nadelen

Hoe voorkom je zwarte schimmel?

Wil je zwarte schimmel geen kans geven om te groeien, dan moet je huis volledig vrij zijn van doorslaand vocht. Investeer ook in een goed ventilatiesysteem.

Enkel zwarte schimmel bestrijden, is namelijk niet voldoende. Zolang de oorzaak niet aangepakt is, blijft de zwarte schimmel gevaarlijk en zal de schimmel steeds opnieuw opduiken.

Vraag gratis advies over zwarte schimmel

Zwarte schimmel verwijderen van je muren

Hoe je zwarte schimmels kan aanpakken is afhankelijk van hoe accuut het probleem al is. Gaat het slechts om kleine zwarte spikkels, dan kan je de zwarte schimmel verwijderen op 3 manieren.

Let op: zelf zwarte schimmel verwijderen is gevaarlijk voor de gezondheid. Gebruik bij elk van onderstaande methodes altijd een mondmasker en handschoenen om je gezondheid niet in gevaar te brengen.

1. Soda

Je kan een mengsel van ongeveer 6 gram soda per liter water gebruiken om de zwarte schimmel te verwijderen.

2. Bleekwater

Bij bleekwater hoef je de vloeistof enkel aan te brengen op de aangetaste muur en het vervolgens laten weken. Je kan dit proces herhalen tot de schimmel volledig verdwenen is.

Een middel specifiek tegen zwarte schimmel

Je kan ook gaan voor een speciaal product voor het verwijderen van zwarte schimmel op plafond en muren. Daarbij volg je de stappen die vermeld staan op de verpakking van het product.

zwarte schimmel verwijderen

Wanneer moet ik een specialist inschakelen om zwarte schimmel te behandelen?

Is de zwarte schimmel al zo uitgebreid dat het gaat om grote zwarte plekken? Roep dan de hulp in van een specialist. Die kan dan bekijken wat er specifiek in jouw situatie moet gebeuren om de zwarte schimmel efficiƫnt te verwijderen. De specialist zal ook het onderliggende vochtprobleem aanpakken.

Ontvang via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes van vochtbestrijders in jouw buurt om de schimmels in huis zo snel mogelijk te verwijderen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan je herkennen?
3*. Bent je eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wil je dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Omschrijving van jouw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploadingā€¦
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.