Kelderdrainage: hoe, wanneer en aan welke prijs?

Vocht in de kelder is een veel voorkomend probleem. Afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem in de kelder zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Kelderdrainage is ongetwijfeld één van de meest efficiënte vormen van vochtbestrijding. Wanneer opteer je nu het best voor deze vochtbehandeling? Wat zijn andere methodes? En niet onbelangrijk: wat is de prijs van kelderdrainage? Vind het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.

Wil je direct in contact komen met professionele vochtbestrijders voor extra advies en prijzen op maat? Twijfel dan niet om onze offertepagina te raadplegen.

Vraag gratis advies en prijzen voor kelderdrainage

Wat is de prijs van een kelderdrainage?

kelderdrainage

Gemiddeld schommelt de richtprijs voor kelderdrainage tussen de 3.000 en 10.000 euro. De gekozen techniek, de oppervlakte die behandeld moet worden en de ernst van het vochtprobleem hebben een invloed op de totale prijs.

Je mag ervan uitgaan dat de gemiddelde prijs voor kelderdrainage grotendeels afhangt van het type drainage en de oppervlakte van je kelder. Het type kelderdrainage speelt een grote rol omdat er telkens verschillende materialen gebruikt worden.

Randdrainage wordt bijvoorbeeld toegepast bij minder complexe vochtproblemen. Daar mag je dan ook een lagere prijs voor verwachten. Heb je te maken met een complexer vochtprobleem? Dan zal je meer betalen voor de materialen die nodig zijn voor vloer- en wanddrainage.

Om een duidelijke prijs te ontvangen doe je best beroep op een ervaren vochtspecialist. Aangezien de prijzen relatief hoog liggen, raden we je daarom aan om vooraf eerst verschillende vochtspecialisten te vergelijken. Het kan zeker tot 30 % verschil maken op de uiteindelijke factuur. Ga ook na of je in aanmerking komt voor renovatiepremies.

Overkoepelende renovatiepremie voor kelderdrainage

Je kan een premie krijgen als je verschillende maatregelen neemt tegen grondwater in de kelder. Daar valt kelderdichting, en meer bepaald kelderdrainage ook onder. Het bedrag dat je kan krijgen is gelijk aan 20% tot 30% van de eindfactuur.

Om in aanmerking te komen voor deze premie voor kelderdrainage moeten de werken uitgevoerd zijn door een erkende aannemer. Het bedrag op de factuur moet ook minstens gelijk zijn aan € 2500.

Vergelijk gratis offertes voor kelderdrainage

Wanneer opteer je best voor kelderdrainage?

Vlaanderen is een regenachtige regio. Bij hevige regenval kan het voorkomen dat de grond het water niet voldoende absorbeert. Ligt het grondwaterniveau te hoog en de vochtweerbaarheid van de muren van de kelder en/of vloer te laag? Dan is de kans op een vochtige kelder redelijk hoog. Kelderdrainage wordt hoofdzakelijk toegepast als de druk van het grondwater te hoog ligt.

vochtbestrijding kelderdrainage

Randdrainage

Deze vochtbehandelingsmethode wordt voornamelijk toegepast op betonnen en/of bakstenen muren. Randdrainage is een betere optie dan kelderdrainage wanneer het vocht infiltreert bij de naad (klimnaad) waar de keldervloer en de keldermuren elkaar raken.

Aangezien het vocht zich via de klimnaad een weg probeert te banen, bestaat de techniek van randdrainage erin om een stenen goot, voorzien van een waterdichte cementering, te metselen op de keldervloer.

Het vocht dat via de klimnaad omhoog komt, zal in deze goot terechtkomen en wordt vervolgens naar een put geleid. Eens het water zich in de verzamelput bevindt, voert een pomp het af naar een afvoerkanaal.

Vloerdrainage

Is er waterinfiltratie via de vloer? In dat geval is vloerdrainage de beste optie. Deze vochtbehandeling bestaat erin om de keldervloer af te dekken met stroken noppenmembraan. De structuur van dit membraan leidt het water naar een verzamelput. Een waterpomp voert vervolgens het water naar een afvoerkanaal.

Wanddrainage

Is het vocht al in hoge mate geïnfiltreerd in de wanden van de kelder? Dan is wanddrainage de meest efficiënte vochtbehandeling. Net als bij vloerdrainage worden in dat geval, de keldermuren voorzien van een noppenmembraan. De structuur van dit membraan leidt het vocht naar een verzamelput. Vervolgens voert een waterpomp het vocht af.

Belangrijk weetje: wanddrainage wordt steeds toegepast in combinatie met vloerdrainage. De reden hiervoor is simpel: het vocht in de kelder moet via de vloer afgevoerd kunnen worden.

kelderdrainage wanddrainage

Kelderdrainage laten uitvoeren? Vergelijk gratis offertes

Via onderstaand formulier kom je snel en eenvoudig in contact met professionele vochtbestrijders in jouw regio. Handig, toch? Je ontvangt tot 5 gratis offertes en kan zo makkelijk prijzen en diensten vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan je herkennen?
3*. Bent je eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wil je dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Omschrijving van jouw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.