Spouwmuurisolatie vochtproblemen: mythe of waarheid?

Het na-isoleren van je spouwmuren is een uitstekende manier om je energiefactuur flink te verlagen. Toch zijn sommige mensen wat terughoudend om te isoleren uit angst dat spouwmuurisolatie vochtproblemen zou veroorzaken. Maar, we kunnen je gerust stellen. Ontdek in dit artikel dat de oorzaak van de vochtproblemen vaak veel dieper ligt en dus niet ontstaat door spouwisolatie.

Wil je het probleem op een correcte manier aanpakken? Vraag gerust advies en prijzen aan professionele vochtbestrijders via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Spouwmuur dient niet om te ventileren

Spouwmuurisolatie vocht

Laten we meteen beginnen met de mythe te ontkrachten dat de spouw isoleren vocht veroorzaakt. De meerderheid van de gezinnen die hun spouwmuren laten isoleren zullen hier dan ook nooit problemen mee ondervinden. Wat soms wel kan gebeuren is dat na het aanbrengen van spouwmuurisolatie vochtproblemen of een ventilatieprobleem, dat al aanwezig was in de muren, plots zichtbaar wordt. Dit komt omdat vóór de spouwmuurisolatie vocht werd afgevoerd via de ventilatie van de spouw, net zoals de warmte binnenshuis ook verloren ging.

In tegenstelling tot wat sommigen denken is ventileren niet de bedoelde functie van de spouw. De spouwmuur werd in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat vocht van buiten, zoals regen, niet via de muren naar binnen zou doorslaan. Deze functie wordt door spouwmuurisolatie niet teniet gedaan.

Spouwmuurisolatie en vochtprobleem: oorzaken en oplossingen

Allemaal goed en wel, zal je denken. Maar als de spouw isoleren geen vocht veroorzaakt, waar komt die onderliggende vochtproblemen dan vandaan? Hier kunnen verschillende oorzaken voor aan de basis liggen:

Opstijgend vocht na spouwmuurisolatie

Opstijgend vocht ontstaat wanneer de muren het grondwater opzuigen. Dit leidt tot vochtplekken en schimmels. Isolatiemateriaal neemt geen vocht op en kan hier dus niet de oorzaak van zijn.

Spouwmuurisolatie: Opstijgend vocht oplossen

Spouwmuurisolatie: opstijgend vocht

Woningen hebben normaal een vochtkering. Dit is een vochtwerende laag in de binnen- en buitenmuur die het grondvocht tegenhoudt op het niveau van de vloer. Bij oudere woningen kan het zijn dat in de muren deze vochtkering gebrekkig wordt en zijn werking verliest.

Als je het isoleren van de spouwmuur overweegt, is het dus belangrijk om bij een voorafgaande inspectie deze vochtkering te laten controleren en te laten herstellen indien nodig. Een andere oplossing tegen opstijgend vocht is je muren laten injecteren.

Condensatievocht na spouwmuurisolatie

Condensatievocht is vocht uit de lucht (bijvoorbeeld door te koken of te douchen) dat neerslaat op koude oppervlakken. Deze koudebruggen komen voor op plaatsen waar de isolatie onderbroken wordt; waar een binnen- en buitenmuur elkaar raken, waar de isolatie doorboord is door leidingen… Denk maar aan plaatsen zoals vlak onder het raam, rond dorpels enz. Als dit vocht niet wordt afgevoerd, kan het schimmel veroorzaken.

Het isoleren van de spouwmuur maakt vochtproblemen en vochtbestrijding van koudebruggen niet erger, zoals velen beweren. Uit een studie van de Universiteit Gent blijkt zelfs dat na-isolatie de temperatuur van de koudebruggen lichtjes verhoogt.

Spouwmuurisolatie: condensatievocht oplossen

Spouwmuurisolatie: opstijgend vocht

Condensatievocht en -schimmel wijzen dus op een gebrek aan ventilatie. Het isoleren van de spouwmuur maakt je woning namelijk luchtdicht en kan een onderliggend ventilatieprobleem zichtbaar maken. Je kan dit oplossen door regelmatig je ramen even open te zetten, of door een eenvoudige ventilatie-unit te installeren .

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar droge lucht is veel sneller te verwarmen dan vochtige. Een goed geventileerde woning opwarmen kost dus minder. Ventilatie is bovendien áltijd belangrijk om het binnenklimaat van je huis gezond te houden, of je nu isoleert of niet.

Spouwmuurisolatie en vochtige buitenmuren

Je buitenmuren ondervinden na het isoleren van de spouwmuur geen vochtproblemen omdat het meeste vocht naar buiten toe verdampt. Het zou misschien wel kunnen dat ze na een regenbui iets minder snel opdrogen. Heb je een goede gevelsteen en is je voegwerk in orde? Dan vormt dit geen probleem. Bovendien kan je ervoor kiezen om met isolatiemateriaal zoals vochtregulerende EPS-parels te isoleren.

Isolatiemateriaal: EPS-parels

EPS-parels zijn kleine, bolvormige bolletjes die hoofdzakelijk uit waterstof en koolstof bestaan. Bij het na-isoleren van bestaande spouwmuren worden ze in de spouwen geblazen door gaten in de voegen van de muren. Het isolatiemateriaal worden vaak gebruikt voor na-isolatie omdat het een 100% recycleerbaar materiaal is met een hoge thermische waarde dat goed bestand is tegen vocht.

Spouwmuurisolatie: vochtige buitenmuren oplossen

Heb je een poreuze gevelsteen en blijven je buitenmuren toch vochtig? Dan kan je opteren om je buitenmuur te laten impregneren.

Is spouwmuurisolatie wel nuttig?

Nu zal je je misschien afvragen of het niet beter is om gewoon niet te isoleren. Veel mensen denken dat de lucht in de spouw ook isoleert, maar dat is niet zo. Enkel stilstaande lucht isoleert. Lucht in de spouw beweegt non-stop en heeft dus geen isolerende waarde, integendeel. Een niet-geïsoleerde spouw laat de warmte binnenshuis verloren gaan en jaagt je energiefactuur de hoogte in.

Spouwmuurisolatie: offertes vergelijken

Overweeg je om te isoleren? Laat je dan zeker niet afschrikken door de mythe dat spouwmuurisolatie steevast tot vochtproblemen leidt. Vergelijk offertes en maak dan een beslissing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan je herkennen?
3*. Bent je eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wil je dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Omschrijving van jouw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.