Schimmel badkamer: oorzaken, gevolgen en oplossingen

Schimmel in de badkamer is een veel voorkomend probleem. Een badkamer krijgt immers dagelijks te maken met een grote hoeveelheid water. Indien het vocht onvoldoende wordt afgevoerd, krijg je vroeg of laat te kampen met hardnekkige vochtproblemen.

Heb je vocht in je badkamer ontdekt? Dit probleem moet je onmiddellijk aanpakken om schimmel in je badkamer te voorkomen! Er is niets zo ongezond en lelijk als vieze schimmels in je badkamer. In dit artikel kom je alles te weten over de oorzaken en de gevolgen van schimmel in je badkamer. Bovendien geven we je ook enkele praktische tips over schimmel verwijderen.

Ontvang gratis offertes maat

Wat zijn de oorzaken van schimmels in je badkamer?

Schimmel badkamer
Onvoldoende ventilatie zorgt voor de vorming van schimmel in je badkamer.

Schimmel in je badkamer ontstaat wanneer er onvoldoende ventilatie is. Ventilatie zorgt ervoor dat de geproduceerde waterdamp wordt afgevoerd. Schimmel in je badkamer vormt zich in 3 stappen:

In je badkamer wordt een enorme hoeveelheid waterdamp geproduceerd bijvoorbeeld tijdens het douchen. Wanneer deze waterdamp te lang in je badkamer blijft hangen, zal het condenseren. Je herkent het fenomeen vast: nadat je een douche of bad nam verschijnen kleine waterdruppeltjes op je muur, je kasten, het plafond of spiegels. Condensatie is een vaak voorkomend vochtprobleem in badkamers. Het vocht dat blijft hangen vormt een ideale voedingsbodem voor schimmels in je badkamer.

Schimmels groeien langzaam, maar zijn reeds van bij het begin erg schadelijk voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen bij het eerste vochtsignaal.

Heb je ook last van schimmels in de rest van je woning? Bekijk dan wat meer informatie over muurschimmels.

Wat zijn de gevolgen van schimmel in je badkamer?

Schimmel in badkamer

Schimmels in je badkamer zien er vies en lelijk uit. Bovendien zijn ze ontzettend ongezond. Ze kunnen heel wat ziektes veroorzaken en leiden tot allergische reacties en irritaties. Bepaalde schimmels in badkamers zijn zelfs kankerverwekkend.

Al snel kan je volgende klachten vertonen, en deze worden jammer genoeg niet altijd gelinkt aan een vochtprobleem in je badkamer.

  • Problemen met luchtwegen
  • Huidaandoeningen (bijvoorbeeld eczeem en netelroos)
  • Loopneus
  • Prikkelhoest
  • Niezen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Astma

Een vochtprobleem in je badkamer moet je onmiddellijk aanpakken. Zo geef je schimmel in je badkamer geen kans en voorkom je gezondheidsproblemen.

Heb je een badkamer in je kamer, dan is het zeker belangrijk het probleem zo snel en zo goed mogelijk aan te pakken.

vocht in badkamer

Schimmel in je badkamer bestrijden? Zo kan je het aanpakken!

Heb je toch te maken met schimmel in je badkamer? Schimmel verwijderen kan eigenlijk op verschillende manieren. Eerst en vooral ventileren. Je kan twee soorten ventilatie onderscheiden, natuurlijke en mechanische ventilatie:

Natuurlijke ventilatie

Hierbij wordt de lucht op een natuurlijke manier ververst. Je kan bijvoorbeeld de deur of het raam openzetten. Vaak betreft het ook ventilatieroosters in het raam of de muur.

Mechanische ventilatie

Wanneer je een badkamerventilator laat installeren in je badkamer ben je zeker van een optimale ventilatie. Een ventilator zorgt voor een voortdurende afvoer van de vochtige lucht. In een droge lucht hebben schimmels geen schijn van kans.

Je kan er ook voor kiezen om een vochtbestrijder te plaatsen in je badkamer. Dit apparaat bestrijdt vochtige en muffe geurtjes. Een vochtbestrijder kan je gewoon in de winkel kopen.

Hoe kan ik de schimmel in mijn badkamer verwijderen?

Een anti-schimmel is een optie om effectief schimmel te verwijderen. Dit is een mengsel van 6 tot 10 gram soda in 1 liter water. Laat dit mengsel dan een uur intrekken en schrob de muur daarna met een harde borstel schoon.

Indien de schimmel terugkeert heb je te kampen met een hardnekkig vochtprobleem. In dit geval is het noodzakelijk om advies te vragen aan een vochtexpert.

Vraag een gratis diagnose en advies

Voorkom de vorming van schimmel in je badkamer

Heb je te maken met een vochtprobleem in de badkamer? Zwarte schimmel op het voegwerk in je douche? Lelijke vlekken in de hoek van je badkamer? Neem meteen actie om het vochtprobleem aan te pakken. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van de beste vochtspecialisten in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waar heb je een vochtprobleem?
2*. Welke vochtproblemen kan je herkennen?
3*. Bent je eigenaar of huurder van het gebouw?
4*. Wanneer wil je dat een specialist in vochtbestrijding ingrijpt?
5. Omschrijving van jouw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.